Hlavní obsah

Zámek v Kroměříži sází na historii i zábavu

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arcibiskupský zámek s Podzámeckou a Květnou zahradou v Kroměříži je jedinou památkou ve Zlínském kraji, která je pro své mimořádné hodnoty zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ačkoli se rodiče a děti často neshodnou v názoru, co je nejzajímavějším cílem pro rodinný výlet, Kroměříž si užijí všichni. Snadno tu spojíte poznávání historického skvostu se zábavou.

Článek

Kroměřížský zámek tak trochu klame tělem. Budova čtvercového půdorysu bez výrazných zdobných prvků působí majestátně, ale zvenku nijak zvlášť honosně. Budete však překvapeni, co se ukrývá uvnitř. Není náhodou, že Kroměříž vyhledávají filmaři.

Víte, že právě tady se točila velká část scén Formanova Amadea? Vznik a vývoj zámku je těsně spjatý s historií olomouckého arcibiskupství. Zámek sloužil jako letní rezidence arcibiskupů. Ti věnovali nemalé prostředky na jeho zvelebení.

Lákadlem pro děti jsou labyrinty se stěnami z křoví. Nejsou složité, ale svou originalitou pobaví.

Využívali při tom služeb předních umělců a architektů své doby. Velký důraz kladli na zahradní umění, Kroměříž díky tomu dodnes zdobí rozsáhlá Podzámecká zahrada – krajinářský park s řadou pěšin, jezírek i drobných staveb. Kontrastem k jejímu uvolněnějšímu stylu je blízká Květná zahrada s přesně řezanými „zelenými“ ploty, plůtky a stěnami, se skleníky, pestrobarevnými záhony květin, rotundou s unikátní vnitřní výzdobou, kašnami a slavnou, 244 metrů dlouhou kolonádou zdobenou 46 sochami antických bohů a mytických postav.

Foto: Profimedia.cz

Kroměříž

Samotný zámek pak ukrývá nejen řadu zdobných historických sálů a salónků, ale i cenné sbírky obrazů, mincí, medailí, hudebnin či knih. Celkem byste tu napočítali na 135 tisíc sbírkových předmětů. Řadí se mezi nejhodnotnější kolekce svého druhu v celosvětovém měřítku. Snad každý dospělý návštěvník Kroměříže touží vidět světoznámou zámeckou obrazárnu, která představuje díla evropských malířů 15. až 18. století v čele s nejvýznamnějším zdejším obrazem – Apollon a Marsyas od Tiziana Vecelliho.

Co s dětmi? Vláček, loďky i obrazárna

Nebojte se, že vás děti nenechají prohlédnout si v klidu všechny skvosty. Od letoška jsou tu pro ně připraveny pracovní listy. Děti mohou zábavnou formou dokreslovat a vyplňovat tajenky na téma nejslavnějších děl. Hezkým zážitkem pro všechny je také výstup na zámeckou věž. Přilehlá Podzámecká zahrada skýtá spoustu příležitostí k objevování romantických zákoutí. Děti pro dlouhé procházky nemívají pochopení, přesto si s nimi můžete zahradu prohlédnout téměř celou – od letoška tu nabízejí vyjížďky výletním vláčkem.

Během cesty (dvě možnosti trasy – 20 a 40 minut) vám nevtíravý hlas z ampliónu přiblíží historii a význam míst, která míjíte. Blízko obory s výběhem lesní zvěře a domácích ptáků například objevíte cosi jako jeskyni a shluk polorozpadlých antických sloupů – to proto, že umělé zříceniny byly v dávných dobách velmi populární.

Jinde se otevře pohled na zákoutí s kamenným stolem a lavicí. Tady prý rád sedával malíř Max Švabinský. Nechybí čínský altánek na vodním ostrůvku a dozvíte se také, proč zahradníci rádi používali při zakládání parků platany a že ty kroměřížské měří po obvodu kmene až pět metrů. Hned vedle konečné stanice vláčku láká k posezení malá alej.

Můžete si tu dát kávu či limonádu z bufetu, který je zřízen v bývalém domku zahradníka. Stačí popojít asi 50 metrů a narazíte na mini zoo s klecemi s ptáky, kolem nichž se volně procházejí dětmi oblíbení pávi.

Za blízkým mostkem se otevírá výhled na Dlouhý rybník, u nějž se dá opět posedět u zmrzliny či kávy, ale také půjčit loďku a šlapadlo a vyrazit na vyjížďku. A pokud ani to nebude dětem stačit, dopřejte jim přímo u budovy zámku svezení na poníkovi a mezitím se zaposlouchejte do tónů hudby. Muzikanti na prostranství před Salou terrenou zpříjemňují atmosféru zejména o víkendech.

Z bludiště za filmovými Krysáky

Skvostnou Květnou zahradu najdete asi kilometr od zámku. Romantickou vycházku si tu můžete zpestřit prohlídkou s průvodcem, který povypráví o historii tohoto mimořádného zahradního celku. Pokud na ni vaši potomci nemají trpělivost, opět najdete příjemný kompromis. Asi 300 metrů od vstupu do zahrady dojdete ke kolonádě, na kterou je možné vystoupat po točitých schodech.

Foto: Právo

Z terasy se naskýtá úchvatný výhled na část zahrady s rotundou, která hraje všemi barvami, což nadchne i děti (stejně jako výhled na druhou stranu, kde za zdmi zahrady leží dětské dopravní hřiště). Co ale především patří k lákadlům pro děti, jsou labyrinty se stěnami z křoví. Nejsou nijak zvlášť složité, svou neobvyklostí ale děti pobaví a vy zatím můžete chvíli spočinout uprostřed na návrší pod vzrostlým kaštanem.

Návštěvu Kroměříže – zvláště pokud cestujete s dětmi – příjemně zakončíte na hlavním náměstí v Muzeu Kroměřížska. Až do 25. září je tam k vidění výstava Krysáci, která nechává nahlédnout do zákulisí natáčení populárního večerníčku.

Foto: Profimedia.cz

Kroměříž

Zámek

Zámek nabízí několik prohlídkových tras, pro některé je možné zakoupit sloučenou, cenově zvýhodněnou vstupenku. Do Podzámecké zahrady je vstup zdarma, do Květné zaplatí dospělý 40 Kč (děti 20 Kč). Prohlídky Květné zahrady s průvodcem se konají od středy do neděle, vstupenka pak stojí 70 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám