Hlavní obsah

Toronto - prostorově velkorysé město v parku

Právo, Milan Malíček

Toronto s počtem 2,5 miliónu (s přilehlou aglomerací 5,7 mil.) obyvatel je nejlidnatější metropolí jižní části Kanady a leží na břehu jezera Ontario. Říká se mu město v zeleni nebo v parku, což mu jednoznačně sedí.

Foto: Profimedia.cz

Toronto

Článek

Centrum s mrakodrapy, které ční nad původní nízkou zástavbou, se do roku 2007 pyšnilo nejvyšší vysílací věží na světě, 553,33 metru vysokou CN Tower. Tento rekord byl sice překonán, ale i tak najdete v „Downtownu“ všechny znaky velkoměsta amerického typu. Dál k severu se ráz města mění, plynule přechází k budovám maximálně třípatrovým, obklopeným zelení a parky. Samotné centrum Toronta snadno zvládnete pěšími procházkami, ale budete-li se chtít vypravit někam dál, bez městské dopravy se neobejdete.

Toronto je totiž s okolními městy, jako všechno v Kanadě, prostorově velkorysé. Je to koneckonců vidět i na komunikacích. Hodně využívaná dálnice 401, vedoucí z Toronta na západ, má v některých úsecích až deset pruhů v jednom směru. O něco méně frekventovaná je dálnice QEW (Queen Elisabeth Way), po níž si můžete vyrazit na výlet třeba k Niagarským vodopádům, vzdáleným nějakých 150 kilometrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pouliční hudebníci

Herna i pro dospělé

Na putování po muzeích a dalších zajímavých místech v torontské aglomeraci se rozhodně vyplatí celodenní jízdenka na městskou dopravu, která přijde na 10 kanadských dolarů, zatímco jednotlivá jízdenka stojí 2,50 dolaru. Metrem, tramvají i autobusem se jezdí tak, že při vstupu zaplatíte řidiči (zřízenci) jízdné.

Jízdenku nedostanete automaticky, požádáte o ni, pokud hodláte někde přestupovat. Kdo má rád muzea, kde za tlustým sklem uvidí exponáty s dlouhým popisem, si určitě nepřijde na své v Ontario Science Centre. To rozhodně nepatří mezi klasická muzea.

Foto: Milan Malíček, Právo

V metru

Je neuvěřitelně interaktivní a návštěvníci si mohou na vlastní kůži zkusit, jak věci fungují. Zábavnou formou si prověří své vědomosti, postřeh i všechny smysly a určitě nebudou litovat 16 dolarů za den skvělé zábavy a poučení. Expozice v pětipatrové budově jsou věnovány historii, ekologii, zdravotnictví, kosmu a dalším oborům lidské činnosti.

„Uaauuu,“ říká asi šestiletý klučina, když otevírá maketu těhotné ženy. A jeho maminka s opravdovým bříškem mu vysvětluje, jak to vlastně uvnitř vypadá a jak je dosud nenarozený brácha (nebo sestřička) v tom malém prostoru uložen. O kousek dál pobízí manželka svého chotě, ať otevře dvířka s obrázkem tváře dívky a dozví se něco více o rýmě. Po otevření dostane důvěřivý manžel přímo do tváře dávku jemných kapek vody s akustickým zvukem kýchnutí. Oba se zasmějí a přečtou si více o kapénkové nákaze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Malování na chodníku

Kanada je metrická

V Kanadě sice užívají desítkovou soustavu, ale téměř všechny údaje jsou uváděny také v mírách angloamerických, v tuctech, librách, galonech či mílích. Je nutno se dobře podívat a ujasnit si, o jakou že to jednotku se jedná. Je podstatný rozdíl v tom, jestli jedete autem rychlostí 50 kilometrů, nebo mil v hodině.

Nepříjemným překvapením, hlavně pro neznalé cizince, je i daň z přidané hodnoty, která se na cenovkách neuvádí. Činí 13 procent. U pokladny pak zažívají lidé, kteří mají všechno dopředu a řádně sečtené, chvilky překvapení a možná i podezření, že je chce obchodník ,,natáhnout“. Na účtence je ale vždy všechno řádně spočítané, včetně daně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dnešní Toronto

U mormonů

V St. Jacobs jsou každý čtvrtek a sobotu farmářské trhy. Jezdí sem farmáři i překupníci ze širokého okolí, Toronta i z míst vzdálených několik hodin cesty autem. Ostatně v Kanadě se neudává vzdálenost na kilometry, ale na hodiny. A všechno ,,blízké“ je tak do jedné hodiny jízdy autem. To je z Toronta i St. Jacobs.

V St. Jacobs se můžete podívat na tradiční výrobu košťat z čiroku nebo na mistry skláře. V St. Jacobs bydlí také komunita mormonů. Náboženská společnost, známá také jako Církev Kristova. Mormoni vyznávají konzervativní hodnoty, odmítají nový, rychlý, mechanický způsob života. Oblékají se tradičně do černé a modré.

Foto: Milan Malíček, Právo

V mormovském krámku

Jezdí na koňských povozech. Tradičně obdělávají půdu. Na trhu prodávají javorový sirup a zemědělské plodiny, které pěstují. Od státu nic nepožadují. Proto neplatí daně ani pojištění. Když se v mormonské vesnici vyskytne závažný zdravotní problém, skládá se na léčení celá vesnice. Ve svých černých bryčkách tažených koňmi jezdí po speciálních přídavných pruzích u silnic. Ty jsou bez asfaltu, vysypané drobným štěrkem. V obchodech nakupují jenom to základní, co doma nevypěstují a nevyrobí. Pro své mormonské zákazníky obchodníci zřizují vedle parkovišť zvláštní boxy pro koně s povozy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na ulici

Niagarské vodopády na hranici

Koryto, kterým si prorazila kdysi dávno cestu obrovská masa vody, spojuje dvě jezera, Erie a Ontario. První je výš než druhé a místo, kterým voda přepadává do toho nižšího, se jmenuje Niagara. Těžko si představit, co pociťovali objevitelé vodopádů, když se jim naskytl úžasný pohled na tuny padající vody z výšky 52 metrů. Ten pohled dodnes fascinuje tisíce návštěvníků přijíždějících z celého světa.

Hukot padající vody je slyšet v noci i několik kilometrů daleko a vodní tříšť nad větším ze dvou vodopádů nikdy neodhalí dokonalý pohled na padající vodu.

Hraniční čára oddělující Spojené státy a Kanadu vede tak, že se vodopády nachází na americké straně, a tak logicky je hezčí pohled ze strany kanadské. Kanaďané se na padající vodu dívají ze svého břehu, kdežto Američané musí přejít hraniční most, aby mohli vidět ,,své“ vodopády v plné kráse.

Svezení na lodi plující s turisty těsně pod padající vodu nebudete litovat. Pláštěnku dostanete ke vstupence na loď za 16 dolarů. Kanadská strana rozdává modré, kdežto turisté stojící pod vodopádem na americké straně mají pláštěnky žluté. Několikatisícové městečko Niagara Falls u vodopádů sestává především z hotelů a heren.

Rady na cestu

Letenky

Cena letenky do Kanady je jedna z největších investicí, a proto se vyplatí dát si na vyhledávání záležet. Rozdíl může být i osm tisíc na jedné letence. Pokud vám ji nezajistí CK, je jenom na vaší trpělivosti u počítače a předstihu, s jakým si letenku začnete shánět. Půl roku před cestou do Toronta cena začínala na 13 tisících. V řadě případů však překračovala 20 tisíc.

Víza

Kanadská ambasáda v Praze si nechává lhůtu 10 pracovních dnů na zpracování žádosti. Kromě samotné žádosti o turistické vízum je zapotřebí pas, 2x foto (musí být podle pravidel, která najdete na stránkách ambasády) a zaplacení 50 eur jako manipulačního poplatku.

Nejlepší je v případě nestandardního víza (cestuje-li dítě třeba jenom s jedním z rodičů atd.) navštívit internetové stránky www.canada.cz, kde si můžete přečíst, jak řešit svou žádost, anebo se zeptat přímo e-mailem na danou věc. Vízum je jednorázové (výjimkou je krátkodobá návštěva USA) a platí šest měsíců.

Kanadský dolar

Platidlem v zemi je kanadský dolar. Jeho kurs je 1 CAD za 17,40 Kč.

Turistická sezóna

V Kanadě (okolí Toronta) jsou zimy drsnější a léto mírnější než u nás, metr sněhu v dubnu není v Ontariu výjimkou a koncem května bývá jaro někde uprostřed. Chcete-li se vyhnout opravdové zimě, je dobré stihnout cestu do října.

Pozor na elektroniku

Podobně jako v USA jsou i v Kanadě jiné zásuvky a napětí v síti pouhých 110 V s frekvencí 60 Hz.

Redukce se u nás běžně prodávají, ale ověřte si, zda si váš spotřebič (např. nabíječka) poradí s napětím.

Dobře si také rozmyslete nákup elektrických spotřebičů v Kanadě a připočítejte k ceně ne zrovna levný adaptér ze 110 V na 220 V potřebný zase u nás. Mobilní operátoři vám určitě pošlou hezké uvítací SMS, ale s voláním na kanadská čísla je problém a občas se hlásí jako neexistující. Také posílání SMS do kanadské sítě není spolehlivé.

Stránky www

Herny navštěvují hlavně Američané. V USA jsou pravidla pro hazard mnohem přísnější, takže není až tak neobvyklé, když uvidíte spáče v zaparkovaném autě s americkou SPZ před hernou. Ráno, plný síly, jde opět do herny utrácet peníze včetně těch, které ušetřil za drahý hotel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám