Hlavní obsah

Chorvatský ostrov Krk láká na krásné prostředí a bohatý mořský život

Právo, Karel Felt

Když vjedete na 1309 metrů dlouhý Krčský most (platí se 30 kun, ale zpět se jede zdarma), který spojuje pevninu přes ostrůvek sv. Marka, jako byste se vznesli nad moře. Nejvyšší bod je 65 metrů nad hladinou, oblouky nad průlivem mají rozpětí 390 a 240 metrů.

Foto: Karel Felt, Právo

Pohled na Bašku z ostrohu nad městem.

Článek

Za mostem se ocitnete ve svébytném světě největšího chorvatského ostrova. Čas se tu na některých místech zpomalil, na jiných ale kráčí docela svižně. Po velmi kvalitních silničkách, byť samá zatáčka, stoupání a klesání mezi kopci, kolem kamenných zídek vyznačujících pastviny pro ovce, se dostanete na druhý konec ostrova, do jeho nejvyhledávanějšího centra – Bašky.

Nad kdysi rybářským městečkem se na ostrohu tyčí kostel sv. Jana Křtitele, kolem něhož se rozkládal hrad, než ho zničili Benátčané. Přeživší obyvatelé se přestěhovali dolů k moři. Dnes jsou tu kromě kostela hřbitov a zříceniny.

Foto: Karel Felt, Právo

Kostel sv. Lucie

Česká stopa v Bašce

Před necelými sto lety se do historie Bašky významně zapsali dva Češi. Podnikatel Emil Geistlich se do Bašky zamiloval natolik, že sem přesídlil, nechal postavit hotel Baška a začal tu budovat to, čemu dnes říkáme turistický ruch. Lékařka Zdenka Čermáková, která tu také našla nový domov, se stala legendou.

„Těšila se velké úctě a oblibě. Krásně zpívala vaše písničky a my starší si ji pamatujeme ve zvláštním šátku s dlouhou stuhou a s lékařskou brašničkou. Všem dokázala pomoci, i proto jsou tady čeští turisté velmi vítáni a těší se větší pozornosti než ostatní,“ zavzpomínala paní Neda Grubišičová, jedna z pronajímatelek útulných apartmánů. Oba mají v Bašce také svoji ulici, Geistlich bustu a Čermáková pamětní desku na svojí bývalé ordinaci.

Foto: Právo

Velká „modrá“ pláž

Ubytování v Bašce je na všech úrovních. Od hotelových komplexů Corinthia nebo Zvonimir, až po apartmány v soukromí, kde jeden den přijde na cca 43 eur. K dispozici je také spousta kempů, a to po celém ostrově.

Největší předností Bašky je její přes dva kilometry dlouhá Velká pláž, která se pyšní modrou vlajkou, symbolem vysoké kvality. Pláž, lemující celý okraj městečka, je oblázková a písčitá a každý si tu jistě najde svůj koutek. A pokud ne, vodní taxi ho doveze o kousek dál do některého z minizálivů, kam se nevejdou víc jak čtyři lehátka, nebo na protější ostrůvek Prvič.

Foto: Karel Felt, Právo

Tudy se protáhnete a jste u moře.

V samotné Bašce však máte výhodu, že kolem pláže vede promenáda, posetá desítkami hospůdek, kavárniček, pizzerií, takže pro studený nápoj to máte opravdu pár metrů. A ceny nejsou nijak přemrštěné. Po promenádě, která navíc ožije večer desítkami různých obchůdků, jezdí i výletní elektrický vláček, cesta po celé, více než tři kilometry dlouhé kolonádě, stojí 25 kun. Pláž klesá pozvolna, takže si tu užijí i mrňata. Moře je uzavřené okolními ostrovy a pevninou, proto jsou při větrnějším počasí vlny snesitelné i pro méně odvážné plavce.

Od každého něco

Příjemný stín najdete v labyrintu pohádkových uliček, v některých se nevyhnou dva lidé, a svérázných domečků starého města, jehož dominantou je kostel sv. Trojice a hned vedle stojí Krajské muzeum vypovídající o historii Bašky i Krku. V uličkách je spousta obchůdků a kavárniček, třeba jen pro čtyři hosty.

Určitě ochutnejte některou z chorvatských rybích specialit, které stojí od 50 kun, tradiční pršut anebo si dejte báječnou pizzu v Bistru Forza, jak se jmenuje velice příjemná restaurace, kde stojí „normalna“ pizza od 36 kun, ale je mnohem větší, než jakou dostanete doma. V Bašce je i malé mořské akvárium. Pokud máte chuť podívat se na podmořský svět sami, spraví to obyčejné „potápěčské“ brýle a šnorchl.

Foto: Karel Felt, Právo

Luxusní jachty

A pár metrů od břehu už je co k vidění. Navíc zjistíte, kde začíná území mořských ježků, na které není radno šlápnout, ale oni jsou už dostatečně hluboko. Kolem vás se také prožene hejno „slanečků“, jejich méně šťastné příbuzné si pak můžete dopřát ve slané nebo pečené podobě. K vidění jsou i větší ryby a také krabi a chobotnice.

A když si vyjedete lodí Explorer, můžete sledovat průhledným dnem i velké ryby. V Bašce najdete od každého něco. Hodně koupání a potápění se šnorchlem, hodně dobrot, včetně těch mořských, hodně středomořské atmosféry, trochu dějin.

Slavná Bašská deska historickým klenotem

Námětů na výlety, a to i pěší, nabízí Krk spoustu. Všude je něco k vidění. Hned za Baškou v Jurandvoru je kostel sv. Lucie, ve kterém najdete Baščanskou ploču, desku z 11. století, psanou hlaholicí. Jedná se o 199 cm dlouhou, 99,5 cm vysokou a 9 cm silnou desku, na níž je čtyři sta slov, vypovídajících o historii Chorvatů a velebících na Krku dodnes velmi uctívaného krále Zvonimira, který věnoval pozemek klášteru benediktýnů, následovníkům Cyrila a Metoděje píšících hlaholicí.

Foto: Karel Felt, Právo

Bašská deska

Jejím autorem je opat Držicha. Desku zkoumal i Pavel Josef Šafařík, ale nápis nerozluštil. Prohlídka památky i okolních vykopávek stojí za to a vyjde jen na 20 kun. V místních klášterech lze i dnes slyšet bohoslužby ve staroslověnštině.

Rady na cestu

Vyměňte si minimum

Je zbytečné vozit s sebou moc kun (chorvatské platidlo, zhruba 3,4 Kč za 1 kunu). Korunu i euro směníte v lepším kurzu přímo na Krku. Kromě bank je všude spousta směnáren s prakticky totožným kurzem, které mají otevřeno od 8 do 22 hodin. Stačí vzít cca 300 kun jistoty.

Přes Lublaň levněji

Pokud pojedete na Krk autem, nezapomeňte na rakouskou (7,9 eura na 10 dní) a poté slovinskou (15 eur na týden, 30 eur na měsíc) dálniční známku. Prakticky u všech čerpacích stanic v obou zemích můžete v pohodě platit kartou. Nejlépe se jede přes Znojmo či Mikulov na Vídeň, Graz, Maribor a pak buď na Záhřeb (cca 840 km do Bašky), nebo na Lublaň (cca 900 km do Bašky).

Cesta přes Lublaň je o něco delší, ale nebudete zbytečně utrácet za chorvatské dálnice, zaplatíte jen 7,5 eura v úseku kolem Rijeky a využijete slovinskou známku, kterou si stejně musíte pořídit. Co se týká neslavně proslulých ucpaných silnic, hlavně v blízkosti přechodů a míst, kde se vybírá mýto, je to otázka štěstí. Když vyrazíte v pátek na noc, i s nutnými zastávkami zvládnete cestu do deseti hodin, ale také za třináct i víc. Nádrž doplňte ve Slovinsku, kde je benzín o něco levnější než v Chorvatsku.

Nákup v konzumu

Pokud pojedete do apartmánů a povezete si jídlo s sebou, pak čerstvé pečivo koupíte prakticky v každém středisku v pekárnách. Veka stojí 8 kun. Dobře se nakupuje v konzumech, kde jsou ceny přívětivé a mnohé potraviny levnější než u nás, především proslavené chorvatské rýžové čokolády Dorina nebo Mikado.

Ceny v restauracích jsou solidní, pro tři osoby pořídíte večeři i s pitím, myšleno pivo a nealko, do 150 kun.

Když si něco zapomenete, žádná hrůza, vše se dá koupit v desítkách obchůdků. Půjčování lehátek či slunečníků vyjde na 30–50 kun na den. Vodní šlapadlo stojí v Bašce na hodinu 50 kun.

Památek z raného období chorvatské i slovanské historie najdete na ostrově spoustu, především se jedná o kostelíky, například v Glavotoku, Dobrinji, Vrbniku, Punatu, z něhož se lze dostat malou lodí na mini ostrůvek Košljun s klášterem, i na jiných místech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám