Hlavní obsah

Rudé moře je opět přístupné - Egypt láká na krásné pláže

Právo, Věra Keilová

Po politickém zemětřesení, které se v Egyptě událo na začátku roku, hotely a pláže na pobřeží Rudého moře opět ožily. Turisty lákají především na exotiku, teplé a průzračné moře.

Foto: Věra Keilová, Právo

Egyptské pláže opět ožily.

Článek

Egypt je oblastí, kde se dovolená u moře dá trávit celoročně. Právě nyní vrcholí letní sezóna a hodnoty na teploměru šplhají až ke čtyřiceti stupňům Celsia. Zimní sezóna od listopadu do konce března nabízí v Egyptě příjemných dvacet stupňů a je vhodná pro ty, kteří se více zajímají o tamní památky. Po událostech v letošním lednu klesl zájem našich turistů zhruba o polovinu.

Foto: Věra Keilová, Právo

Městský trh.

Nyní se vše opět vrací do normálu. Většina potenciálních zájemců o dovolenou v Egyptě se zbavila počátečních obav z prudkého růstu kriminality a dalších negativních jevů. Ukazuje se, že pro návštěvníky z cizích zemí je i po revoluci v Egyptě bezpečno a že do turistických zón se nedostane nikdo, kdo nemá.

Hurgáda a výlety

Ještě před třiceti lety bylo dnes vyhlášené rekreační letovisko Hurgáda pouhou rybářskou osadou s pěti tisíci místními obyvateli. Dnes se jejich počet zvýšil více než dvacetkrát. Hurgáda má dvě centra – starší a větší se nazývá Al Dahar, přibližně o pět kilometrů jižněji se nachází modernější část Sakkala. Česká klientela tvoří v Hurgádě stabilní turistickou základnu a na českou kuchyni se proto specializuje místní restaurace Praha. Dovolenou v některém z letovisek na pobřeží si návštěvníci z Česka rádi zpestřují výlety mimo hotelové komplexy.

Největší zájem je o plavbu na nedaleké ostrovy s možností šnorchlování kolem korálových útesů a v nabídce cestovních kanceláří je i potápění pro začátečníky či absolvování potápěčského kurzu. Oblíbeným zpestřením dovolené bývá také výlet do pouště, která je dodnes domovem zhruba pro deset tisíc beduínů.

V poslední době se staly hitem především pouštní výjezdy na čtyřkolkách, při nichž si každý může alespoň na chvíli připadat jako na závodech rallye Paříž– Dakar. V některých programech je součástí i barbecue večeře, při níž se návštěvníci mohou kochat zapadajícím sluncem.

Pyramidy a sfinga

K nejproslulejším egyptským památkám – pyramidám se sfingou na pláni v Gíze – dojedete z Hurgády či Šarm aš-Šajchu autem či autobusem zhruba za šest hodin. Ačkoliv jde o jeden ze sedmi divů světa, který ročně touží spatřit milióny turistů z celého světa, na místě vás překvapí, že vstupenku do areálu ve výši šedesáti egyptských lir (tj. zhruba 180 Kč) nelze zaplatit platební kartou.

Vstup do velké Cheopsovy pyramidy se platí zvlášť a stojí 100 egyptských lir. Na prohlídku pyramidového pole se můžete vydat povozem taženým oslíkem, velbloudem či koňmi, případně jít pěšky.

Foto: Právo

Všudypřítomní jsou prodavači suvenýrů, kteří se na každého turistu obracejí jednoduchými anglickými frázemi a neradi se nechají odbýt. Pokud toužíte po klidu, je nutné naznačit důrazným gestem, že o suvenýr ani služby zájem nemáte. Atmosféra mezi pyramidami je neopakovatelná. Otázka, zda tyto stavby byly skutečně pouhými hrobkami faraónů, nebo spíše sloužily ke koncentrování energie, se v poslední době objevuje stále znovu.

Své tajemství patrně ukrývá i velká sfinga. Vědci totiž nedávno potvrdili, že jsou na ní patrné známky eroze z dešťů, které tato místa omývaly před více než sedmi tisíci lety. Je tedy možné, že je ještě starší, než se předpokládá. Sfinga je největší sochou na světě, její délka je sedmdesát tři metry a na výšku dosahuje dvaceti metrů.

Foto: Věra Keilová, Právo

Chrám v Karnaku u města Luxor.

Poklady na Nilu

Dalším oblíbeným turistickým cílem je město Luxor, bývalé Théby, na řece Nil, vzdálené od Hurgády necelých tři sta kilometrů. Jeho arabské jméno al-Uqsúr znamená v překladu Paláce bohů. Tím, co pro křesťany představuje chrám sv. Petra ve Vatikánu, byl pro starověké Egypťany chrám v Karnaku poblíž Luxoru, na ploše více než tři kilometry čtvereční.

Je od centra města vzdálený necelé tři kilometry a jde o nejrozsáhlejší chrámový komplex. I když ho dnes tvoří kromě impozantní sloupové síně v Amonově chrámu hlavně rozvaliny, stále působí velmi majestátně a stejně jako stavby v Gíze vzbuzuje údiv nad tím, jak vlastně mohl být postaven.

Rady na cestu

Egypt není tou pravou zemí pro individuální turistiku. Všichni, kteří touží poznat tuto krásnou zemi a přitom se cítit bezpečně, mohou využít služeb cestovních kanceláří a týmů zkušených průvodců. Dovolenou tam nabízejí desítky cestovek a každá má v katalogu desítky hotelů.

Volba hotelu

Pro člověka, který u Rudého moře nikdy nebyl, je obtížné se v šíři nabídky vyznat. Je velmi důležité vybrat si k cestě do Egypta cestovku znalou a spolehlivou, v níž vám dokážou podrobně vysvětlit výhody a nevýhody jednotlivých letovisek a hotelů. Je všeobecně známo, že např. hotely, v nichž tradičně převažuje ruská klientela, jsou postrachem pro všechny ostatní.

Pozor na korály

Egyptské předpisy jsou velmi přísné ve všem, co se týká vývozu korálů, mušlí apod. To se týká i úlomků, které člověk najde na pláži. Při odletu mohou celníci vyměřit vysokou pokutu tomu, v jehož zavazadle něco takového najdou.

Hygiena

Pro bezproblémový pobyt v Egyptě je důležité dbát na hygienu. Mytí rukou, pití balené vody, pozor na syrové ovoce nebo zeleninu – to patří k základním pravidlům. V případě zažívacích potíží se osvědčily spíše místní preparáty než ty naše. Je dobré zeptat se delegáta a opatřit si v místní lékárně účinný prostředek.

Výlety

V každém letovisku je možnost koupit si zájezdy a výlety nejen u vlastního delegáta, ale i u místních agentur. Jsou zpravidla lacinější, ale skrývají v sobě značná rizika. Dopravní prostředky, které místní agentury používají, jsou zpravidla v žalostném stavu, nejsou pojištěné a organizátoři nedávají žádné záruky.

Pitný režim

V horku, které zejména v létě v Egyptě panuje, je nezbytné hodně pít. Přirozeně pouze balenou vodu, rozhodně ne tu z kohoutku. Zásobu vody je důležité mít i při výletech např. k pyramidám v Gíze a zejména do luxorského Údolí králů. Není tam špetka stínu a teploty se tam mohou dostat i na padesát stupňů.

Stránky www

Na protějším západním břehu Nilu se nachází také známé Údolí králů, v němž bylo dosud odkryto přes šedesát hrobek vládců a vysokých hodnostářů starověkého Egypta. Několik z nich je veřejně přístupných. Další podle všeho na své odhalení teprve čekají. Na západním břehu Nilu k historickým pokladům patří také zádušní chrám královny Hatšepsovet, jedné z nejvýraznějších postav starověkého Egypta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám