Hlavní obsah

Milovníci vína v okolí Velkých Pavlovic degustovali více než 300 vzorků

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do regionu Modrých hor se o víkendu sjeli milovníci vína z celé České republiky i zahraničí, aby se seznámili s místní produkcí. Nedegustoval se ale jen tento lahodný mok, na pořadu byly i ochutnávky klobás, čokolády a sýrů.

Foto: Novinky

Kromě vín mohli zájemci ochutnat i lahodné sýry, klobásy nebo čokoládu.

Článek

Region Modré hory si pro své návštěvníky v tomto ročníku připravil nejen vinné degustace, ale také spoustu muziky, jídla a doprovodných programů. „Už když jsme před třemi lety s festivalem začínali, dali jsme si za cíl nabídnout našim návštěvníkům nejenom zábavu a netradiční zážitky ze sklepů, ale i možnost dozvědět se o vínu a jeho výrobě něco víc," říká Juraj Flamik, ředitel Festivalu otevřených sklepů. Na své si tak přišli znalci vín, ale i výletníci.

Akce se zúčastnilo pět obcí - Bořetice, Kobylí, Němčičky, Vrbice a Velké Pavlovice. V každé z nich své sklípky zpřístupnilo od čtyř do dvanácti místních vinařů. Na pilného degustátora tak čekalo více než tři sta vzorků vín k ochutnání, zamilování se a poté i k nákupu těch nejoblíbenějších lahví domů.

Snoubení vín a pokrmů

Pokud se návštěvníci během festivalu rozhodli sklenky vína pro jistotu prokládat i nějakým tím jídlem, v programu byly připraveny speciální lekce a meníčka, týkající se snoubení vín a pokrmů. Jestliže tedy někdo váhal, k čemu připíjet své oblíbené víno, festival mu přinesl jistě mnoho nových podnětů a nápadů.

Věděli jste například, že vhodně vybrané sladké nebo i likérové víno dokáže z konzumace obyčejného ořechového pletence udělat opravdový gastronomický zážitek?

Foto: Novinky

„Mlsné jazýčky si tady přijdou na své i při dalších degustacích, a to nejenom vín," souhlasí Flamik. Ve velkopavlovickém Vinařství Halm probíhaly řízené degustace čokolád, ve Vinařství Stapleton a Springer v Bořeticích pak na návštěvníky čekala ochutnávka francouzských klobásek a Vinařství Horák ve Vrbici nabídlo prezentaci sýrů.

Cimbál, harmonika a kroje

Návštěvníci nestrádali ani co se týče kulturního vyžití. Součástí programu bylo živé hudební vystoupení i folklorní tance. V ulicích jste mohli potkat omladinu v krojích. Už z dálky jste je jasně poznali podle halasného prozpěvování a přemlouvání kolemjdoucích, aby si s nimi zavdali doušek vína. Nezahálela ani většina vinařů. I před jejich sklípky často postávali místní muzikanti a zpříjemňovali degustace hrou na harmoniku nebo i cimbálovým vystoupením.

Pro ty návštěvníky, kteří od rána odvážně degustovali, byly připravené autobusy, které pendlovaly mezi jednotlivými obcemi a sklípky, aby někoho náhodou nenapadlo sednout si za volant. Ubytování bylo k dispozici v každé z obcí.

Pokud jste přeci jen festival propásli, další ochutnávky se připravují na 19. - 20. listopadu na Znojemsku. Více informací najdete na www.otevrenesklepy.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám