Hlavní obsah

Temelín konkuruje jihočeským hradům a zámkům

Právo, Petr Pokorný

Jaderná elektrárna Temelín potvrzuje, že je čím dál tím více zdatným konkurentem klasických prázdninových turistických cílů, kterými jsou na jihu Čech už tradičně hrady a zámky.

Foto: Archiv, Právo

O prázdninách jsou našimi častými návštěvníky především rodiny s dětmi, které přijíždějí do jižních Čech na výlety.

Článek

„Temelín je vyhledávaným turistickým lákadlem podobně jako řada kulturních památek. Jeho roční návštěvnost je srovnatelná například se zájmem o zámek Kratochvíle,“ sdělila Právu ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu (JČCR) Pavla Konopová.

Podle mluvčího elektrárny Marka Svitáka zůstávají základem návštěvníků temelínského infocentra žáci a studenti základních, středních a vysokých škol, kteří tvoří přibližně polovinu z celkového počtu návštěvníků.

Veřejnosti se zevnitř otevírá jen na den otevřených dveří

Středoškoláci a vysokoškoláci také mají možnost podívat se dovnitř elektrárny. Ostatní si mohou elektrárnu zevnitř prohlédnout jednou za rok v Den otevřených dveří. Své brány otevře Temelín znovu v sobotu 30. července.

„O prázdninách jsou našimi častými návštěvníky především rodiny s dětmi, které přijíždějí do jižních Čech na výlety. Stáváme se také oblíbenou zastávkou pro cyklisty, kteří k nám přijíždění po cyklotrasách od Hluboké nad Vltavou a Bechyně,“ poznamenal Sviták.

O prohlídku elektrárny je mimořádný zájem. „Již nyní jsou obsazeny tři čtvrtiny z celkových 720 volných míst. Zájemci se mohou registrovat na telefonu 381 102 639,“ doplnila vedoucí informačního centra Jana Gribbinová.

Návštěvníci z celého světa

Za dvacetiletou existenci si temelínské íčko prohlédlo už více než 400 tisíc návštěvníků, 25 tisíc přijelo ze zahraničí, nejvíce z Rakouska.

Dlouhodobě se počet cizinců, kteří si prohlédnou jihočeskou elektrárnu, pohybuje okolo dvou tisíc. Nejvíce jich přijelo před třemi lety, kdy Temelín navštívilo 2134 lidí ze 44 zemí. Letos je to zatím 707 návštěvníků z 30 států.

„Jezdí k nám lidé z celého světa. Již jsme přivítali návštěvníky například z Brazílie, Austrálie, Indie, Japonska, Filipín, Kanady, Arménie nebo třeba z Jihoafrické republiky,“ konstatoval Sviták.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám