Hlavní obsah

Evropské zoo jako ideální zastávky na dlouhých cestách s dětmi

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se cestujete s menšími dětmi, je dobré během dlouhé cesty nechat děti občas proběhnout. Vybijí si tak aspoň část energie a po cestě jsou už pak jako andělíčci. Zoologické zahrady mohou být ideálním místem pro zastávku. Nebo se můžete vydat na prohlídku evropských metropolí a přitom navštívit s dětmi také tamější zoo. Přinášíme několik tipů.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Holandská Burgers' zoo se pyšní jedním z největších oceánarií v Evropě.

Článek

1. Berlín

Největší německou zoologickou zahradou je Zoo Berlín, která se pyšní chovem jediné pandy velké v celé zemi a téměř 1500 druhy zvířat. Navíc lákají na moderní pavilón hrochů, kde lze zvěř sledovat i pod vodou skrz 14m dlouhý skleněný panel. Děti si mohou prohlédnout večer expozici nočních živočichů v pavilonu šelem, volně průchozí pavilón ptáků a mnoho dalšího.

Foto: Profimedia.cz

Polární medvěd Tosca v Zoo Berlín

Pokud mají vaše ratolesti rádi podmořský svět, vezměte je v Berlíně do Sea-Life. Prostor mořského akvária je rozdělený na několik hal, v nichž nechybí laguna s rejnoky, jedno z největších válcových akvárií na světě, dotyková expozice bez skla, v níž můžete sahat do vody a dotýkat se organismů na kamenech, výstava mořských koníků a mnohé další.

Sea-Life Berlín
Otevírací doba: denně od 10 do 19 hodin, vstupné: 16,95 EUR, děti od 3 do 14 let 11,95 EUR, děti do 3 let zdarma.
www.sealifeeurope.com

Pokud budete mít více času na zastávku v Berlíně, vyzkoušejte Zoo Aquarium. Deset tisíc živočichů, stovky druhů ryb, obojživelníků i plazů žije ve 250 nádržích ve třech patrech. Babičky a maminky se zdrží u korálového akvária o objemu 11 metrů krychlových s částí bariérového útesu a žraloky. Perličkou jsou tzv. haterie - živoucí fosilie z dob dinosaurů s „třetím okem“.

Zoo Aquarium Berlín
Otevírací doba: denně od 9 do 18 hodin, vstupné: 13 EUR, zlevněné vstupné 10 EUR, děti od 5 do 15 let 6,50 EUR, děti do 5 let zdarma.
www.aquarium-berlin.de

Do Berlína se z Prahy dostanete autem po dálnici D8 směr Teplice, Drážďany. V Německu po A17 na Drážďany, odtud pak po A 13 na Berlín. Cesta z Prahy trvá 3,5 hodiny, z Brna 5,5 hodiny.

2. Vídeň

V bývalém válečném bunkru vybudovali Rakušané čtyřpatrový mořský dům Haus des Meeres – Vivarium. Uvnitř žijí nejrůznější druhy tropických obojživelníků, plazů, korálových ryb a stranou nezůstávají ani ryby našich vod či sladkovodní tropické druhy. Dvoupatrový tropický skleník nabízí procházku pralesem mezi živočichy, kteří se pohybují volně mezi bujným rostlinstvem. Unikátní je velká nádrž se žraloky černoploutvými a karetami obrovskými, vodopád ve skleníku, visuté mosty a volně poletující ptáci a kaloni egyptští.

Haus des Meeres – Vivarium
Otevírací doba: denně od 9 do 18 hodin, vstupné: 12,90 EUR, zlevněné vstupné 9,90 EUR, děti od 6 do 15 let 5,90 EUR, děti od 3 do 5 let 4 EUR, děti do 3 let zdarma.
www.haus-des-meeres.at

Milovníci barevných křídel si oblíbí vídeňský Schmetterlinghaus Wien. V tropické oáze se teplota pohybuje okolo 26 stupňů. Uvnitř volně létají stovky motýlů, a to na 50 druhů. Cesty se vinou podél kvetoucích orchidejí i jeskyní za vodopádem.

Schmetterlinghaus Wien
Otevírací doba: pondělí až pátek od 10 do 16.45 hodin, sobota, neděle a svátky 10 – 18.15 hodin, vstupné: 5,50 EUR; zlevněné vstupné 5 EUR, děti 3 až 16 let 3 EUR, děti do 3 let
www.schmetterlinghaus.at

V nejstarší zoologické zahradě na světě v Tiergarten Schönbrunn Wien chovají vzácné pandy velké, které přitahují návštěvníky z daleka. Mezi další perly zoo patří pravidelné krmení zvěře, tunel mezi terarijní a akvarijní částí v pavilonu aqua-tera, polárium s tučňáky patagonskými i skalními a lachtany.

Foto: Profimedia.cz

Panda

Zoo Tiergarten Schönbrunn Wien

Otevírací doba: denně 9 – 18.30 hodin, vstupné: 14 EUR, zlevněné vstupné 6 EUR, děti do 6 let zdarma.

www.zoovienna.at (stránky mají i ve slovenštině)

Autem se z Prahy dostanete do Vídně nejlépe přes Brno a pak po silnici R 52. Časově vychází cesta na 3,5 hodiny, z Brna jen hodinu a tři čtvrtě.

3. Bratislava

V bratislavské zoologické najdete 157 druhů živočichů. Letos se v zoo narodil hroch liberijský, šimpanz, ale i tři samičky tygra bílého a spousty dalších zvířat. Návštěvníci si nejvíce pochvalují exotárium, pavilon kočkovitých šelem, pavilon terárií, nově zpřístupněné vnitřní prostory žiraf a prosklené pozorovací panely. Za zmínku stojí také DinoPark o rozloze 3 hektary, nabízející 22 modelů dinosaurů a dětské paleontologické hřiště.

Zoo Bratislava
Otevírací doba: 9 až 18 hodin, vstupné: 4,30 EUR, zlevněné vstupné 2,70 EUR, děti do 3 let zdarma
www.zoobratislava.sk

Z Prahy se do Bratislavy dostanete jednoduše přes Brno po silnici E65. Autem trvá cesta přibližně tři hodiny, z Brna jen hodinu a dvacet minut. Pokud se budete chtít zastavit v Bratislavě na víkend, možná vám přijde vhod využít některých autobusových společností.

4. Drážďany

Zoologická zahrada v Drážďanech kombinuje tradici s ukázkami moderního pojetí chovu živočichů u centra města. Nechybí zde Africký dům, kde procházíte mezi rostlinami a volně létajícími ptáky a k dispozici máte vyhlídkovou lávku, velký pavilon akvárií a terárií je téměř 50 let domovem krokodýla mořského jménem Max. Mají zde unikátní nádrž paúhořů elektrických a jedinečný je také pavilon Zoo pod zemí, kde vám formou nočních expozic představí rozmanité podzemní tvory.

Foto: Profimedia.cz

Koncem ledna oslavoval v zoo Drážďany svůj první rok orangutan Duran.

Zoo Drážďany
Otevírací doba: od 8.30 do 18.30 hodin, vstupné: 10 EUR, zlevněné vstupné 4,50 EUR, děti od 3 do 16 let 4 EUR, děti do 3 let zdarma
www.zoo-dresden.de

Do Drážďan jeďte z Brna přes Prahu, dále pak na Teplice po E55. Při dobré dopravní situaci vám cesta zabere tři hodiny a tři čtvrtě, z Prahy pak o dvě hodiny méně. Do Drážďan také jezdí řada autobusových společností, ale i vlaky.

6. Mnichov

Mnichovská ZOO Tierpark Hellabrunn Mnichov je spíš přírodní rezervace s nedotčenou krajinou podél řeky Isar. Zvířata tam žijí v přirozených podmínkách a návštěvníci tak mají pocit, jako by se ocitli na pravém safari. Určitě se zastavte v nové polární expozici medvědů ledních, u dotykové zoo, lanového houpacího mostu a zámek Drákuly s netopýry. Dostanete se tam i do těsné blízkosti ledních medvědů, oddělených pouze 3,2 cm tlustým sklem.

ZOO Tierpark Hellabrunn Mnichov
Otevírací doba: 9 až 18 hodin, 1. 10. – 31. 3. 9. až 17 hodin, vstupné: 11 EUR, zlevněné vstupné 8 EUR, děti 4 - 14 let 4,50 EUR, děti do 4 let zdarma.
www.zoo-muenchen.de

Z Prahy trvá jízda do Mnichova tři hodiny a tři čtvrtě, přes Plzeň a Řezno po silnici 93. Z Brna pak jedete o dvě hodiny déle, pokud jedete přes Prahu, kde máte po dálnicích daleko lepší cestu.

7. Brno

Při cestě do zahraničí se vám může hodit také zastávka v brněnské zoologické zahradě. Nejmenší děti zaujme dětská zoo, kde si budou moct pohladit domácí zvířata. Nejoblíbenějším místem jsou pak Tygří skály, kde můžete pozorovat z krytého altánu levharty cejlonské. Pod vodou budete moci pozorovat vydry, můžete se také podívat pod zem za surikaty. Zajímavá je replika srubu náčelníka indiánského kmene Haida a mnohé další.

Zoo Brno
Otevírací doba: 9 – 18 hodin, vstupné: 100 Kč, zlevněné vstupné 70 Kč, děti do 3 let zdarma.
www.zoobrno.cz

8. Budapešť

Zajímá vás podvodní svět? V komplexu Tropicarium – Oceanarium si nebudete muset ani nasazovat potápěčské brýle, abyste nahlédli pod hladinu moří i tropických jezer. Projdete se deštným pralesem, mezi skleněnými panely umožňují průhled do dvou venkovních jezírek, kde je možné pozorovat ryby i v zimě pod ledem. V jedné z hal je tropická říční laguna, na vlastní kůži pocítíte tropickou přeháňku a hned vedle žraločí laguny hluboké čtyři metry vede tunel, v němž můžete sledovat žraloky skvrnité a mnoho druhů útesových ryb. Ve velké mělké laguně mají domov i rejnoci.

Tropicarium – Oceanarium
Otevírací doba: denně od 10 do 20 hodin, vstupné: 207 Kč, zlevněné vstupné 144 Kč, děti do 4 let zdarma.
www.tropicarium.hu

Pokud se vydáte do zoologické a botanické zahrady v Budapešti, tak se vám naskytne také pohled na architektonické památky z celého světa. V 16 pavilónech si můžete prohlédnout na 700 druhů chovaných živočichů, 2000 druhů evropských i tropických rostlin. Zajímavostí je Dům života a smrti, v němž můžete sledovat celý cyklus života od zrození do smrti. Klid hledejte v japonské a kaktusové či citrusové zahradě.

ZOO a Botanická zahrada Budapešť
Otevírací doba: po až čt: 9 – 18.30 hodin, pá až ne: 9 – 19 hodin, vstupné: 180 Kč, zlevněné 126 Kč, děti do 2 let zdarma.
www.zoobudapest.com

Nejpohodlnější cestu do Budapešti budete mít z Prahy přes Brno a Bratislavu, což trvá pět hodin, z Brna pak jen tři hodiny.

Pokud cestujete s malými dětmi, pak do všech výše uvedených destinací můžete využít i některé z autobusových společností. Například společnost Eurolines zavedla pro malé děti bezpečné autosedačky s nastavitelnými popruhy.

9. Holandsko

Apenheul je obrovský park, kde volně pobíhá na 200 opic. Hned u vchodu dostanete speciální tašku, aby vám opice nic neukradly. Nemusíte se však bát, opice nejsou útočné, spíše plaché. Část opic se producíruje po chodníku, nejčastěji lemurové. Šimpanzi, nosálové, giboni, gorily mají vlastní výběhy, bezpečně oddělené od lidí. Mříže a sklo tu ale nečekejte. Překážkou bývá nejčastěji příkop nebo voda.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky
Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Apenheul se nachází v západní části města Apeldoorn ve středu Holandska. Cesta z Prahy sem trvá 7 hodin a 45 minut přes Ústí nad Labem, Drážďany, Lipsko, Magdeburg, Hannover, Osnabrück směr Utrecht. Z Brna jedete o dvě hodiny déle.

Apenheul
Otevírací doba: 1.7. - 31. 8. od 10 do 16 hodin, 1.9. - 31. 10. zavírají o hodinu dříve, vstupné 18,5 EUR, děti do 9 let 15,5 eura, děti do 2 let zdarma.
www.apenheul.com,

Burger's zoo sice nepatří mezi velké zahrady, ale jejím pokladem jsou pavilóny. Uvnitř se podíváte jak na poušť severní Ameriky, safari střední Afriky, ale i jihoasijské džungle a jihoamerické buše. Nejvíce času ale strávíte u obrovských akvárií, kde na vás budou dorážet žraloci nebo kladivoun. Tamější oceánarium patří k největším v Evropě. Nám se nejvíc líbil průhledný tunel pod vodou, kde se nám nad hlavou vznášeli rejnoci.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Cesta z Prahy trvá necelých osm hodin. Nejlepší cesta je z Prahy přes Drážďany, Drážďany, Lipsko, Magdeburg, Hannover, Osnabrück na Arnhem. Z Brna pak o dvě hodiny navíc.

Burger's zoo

Otevírací doba: 1. 4.-31. 10. od 9 do 19 hodin, zbytek roku od 9 do 17 hodin, vstupné 10-64 let za 18,5 EUR, 4-9 let 16,5 EUR, děti do tří let zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám