Hlavní obsah

Rýn vydává vzkazy v lahvích, dárky i mapy k pokladu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málo lidí ví, že se po Rýně, jemuž Němci láskyplně říkají Tatík všech řek, plaví bez nadsázky tisíce vzkazů ukrytých do nejrůznějších lahví.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Porýní se svým hrady, zámky a vinicemi patří k nejkrásnějším koutům Spolkové republiky.

Článek

Vzkazy v lahvi posílali zpočátku ztroskotaní námořníci, čekající často v ubíjející samotě na vytouženou záchranu. Poselství vložená do skla se objevují i v románech otce vědeckofantastické literatury Julesa Verna a inspirovala jednu z nejslavnějších písní známé britské skupiny The Police.

Stačí jen, když voda v Rýně poklesne, a hned vidíte, jak oblíbené je stále posílání vzkazů v lahvi. A nejen vzkazů. Sklenění poslíčci obsahují i snubní prsteny, dopisy na rozloučenou nebo mapy, jak nalézt bájný poklad.

Smutek i naděje

Joachim Römer (54) žije v průmyslovém Porúří, a snad proto si jako nezbytný materiál pro svá umělecká díla zvolil rozmanitý odpad. Snad nejvíce jej proslavil exponát nazvaný Větrný tunel, vytvořený ze sáčků a tašek z umělé hmoty, který získal hned několik ocenění jak v Německu, tak v Rakousku.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Veletok vydal i dopis starý přes padesát let. Pisatel se v něm svěřuje, že jeho obchod zkrachoval a on neví, co si dál v životě počne.

Rýn pro Römera, který působil mj. i v Jihoafrické republice, Velké Británii, Dánsku, Jižní Koreji a také v České republice, představuje největší zdroj inspirace: až dosud mu přinesl více než 350 poselství.

Proto již více než deset let pravidelně brouzdá po březích řeky, zejména ve dnech, kdy se sníží hladina, a holé břehy veletoku přinášejí nejedno překvapení. Kromě sandálů, starých televizorů, pneumatik a tisíců umělohmotných předmětů – především PET lahví – najde i pro někoho životně důležité vzkazy.

„Od té, doby co jsi odešel, je mi hrozně smutno. Proč jsi to udělal?“ stojí na jednom ze vzkazů. „Díky za trochu času, co jsi mi věnoval,“ píše se na dalším kousku papíru. „Od té doby, co jsi od nás odešel, chlapče můj, jsem velice smutná,“ svěřuje se ve třetím poselství zoufalá matka.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ideální lahev pro poselství: dá se snadno otevřít a naplnit kameny.

Römer si jako psycholog-amatér předsevzal, že na každé poselství osobně odpoví. V roce 1977 hodily Líza a Gaby ve středním Německu do Rýna lahev s dopisem, v němž hledaly přátele. Po více než 22 letech umělec odpověděl a jeho vzkaz doputoval až do Izraele, kde dnes žije jedna z žen. „Nevěděly o sobě skoro tři roky. Teď už zase spolu alespoň na dálku kamarádí,“ prozrazuje Römer.

Děti čekají hlavně na pohádkové postavy

Většinu dopisů vhozených do lahví, které našel, napsaly děti. Často v nich bojují s legendárními piráty někde v Karibském moři nebo hledají pohádkový poklad. Proto jsou často zklamané, když jim odpoví skutečný člověk z masa a kostí, a nikoli vysněná pohádková postava.

Část vzkazů jsou ale poselství, v nichž si vylévají srdce dospělí. I když některé z nich dali na papír naprosto spokojení lidé, hodně vzkazů pochází od pisatelů, čelících nejrůznějším problémům. Nezřídka z nich vyčtete naprosté zoufalství těch, kteří si za posla okolnímu světu vybrali právě Rýn.

Přes 900 kilometrů je splavných

Rýn zůstává lodní dopravou nejintenzivněji využívaným vodním tokem v Evropské unii, protékajícím jednou z nejhustěji osídlených průmyslových oblastí na našem kontinentě.

Evropský veletok pramení ve velkolepých Švýcarských Alpách a spolu s Moselou se vlévá společným ústím do Severního moře.

Z 1230 kilometrů celkové délky je více než 900 splavných.

„Házíme tyto prsteny do řeky. Manželství nám spokojený život nepřineslo,“ tvrdí zpráva nalezena se dvěma snubními prsteny. Römer plánuje, že již brzy vytáhne své nejlepší úlovky z přeplněné skříně a představí je světu na samostatné výstavě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám