Hlavní obsah

V Číně otevřeli nejdelší most na světě přes vodní plochu

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek byl slavnostně otevřen nejdelší most na světě v čínském městě Čching-tao ve východní provincii Šan-tung. Most dlouhý 42 kilometrů přetíná záliv Ťiao-čou. Se šířkou 35 metrů představuje unikátní architektonický i urbanistický počin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejdelší most přes moře Čching-tao Video: Reuters

 
Článek

Už během zkušebních testů most prokázal, jak je užitečný při zkrácení cest na okrajích provincie. Díky investici ve výši přes 10 miliard juanů (asi 26,278 miliard korun), by měl most mít životnost 100 let.

Záliv Ťiao-čou se nachází na jižním pobřeží poloostrova Šan-tung ve východní Číně. Odděluje okres Chuang-tao od města Čchin-tao a leží na hranici dvou dalších měst, Ťiao-čou a Ťiao-nan.

Foto: Profimedia.cz

Most Čching-tao

Zátoka Ťiao-čou je dlouhá 32 kilometrů a 27 kilometrů široká. Zabírá tak 368 kilometrů čtverečních, přibližně dvě třetiny, které měla před sto lety.

Přírodní mořská zátoka Ťiao-čou má tři hlavní přístavy Čchin-tao, Chuang-tao a Chung-tao. Hloubka zátoky dosahuje 10 až 15 metrů v místech, kde byl most vystavěn.

Foto: Profimedia.cz

Most Čching-tao při výstavbě

Foto: Profimedia.cz

Most Čching-tao

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám