Hlavní obsah

Nevšední přírodní podívaná - argentinská řeka místo vody valí pískovec a popel

Novinky, Lucie Poštolková

Řeka Bariloche na západě Argentiny připravila pro místní nevšední podívanou. Sopečný popel z chilského vulkánu Puyehue-Cordon Caulle spláchl déšť, čímž se začal drolit pískovec, který dál plyne po proudu. Vznikla tak písečná řeka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinská řeka plná pískovce vypadá jako pohybující se masa popela Video: Reuters

 
Článek

Při pohledu z dálky není na řece vidět nic zvláštního. Ale když přijdete blíž, uslyšíte dunivý zvuk, jak se tudy valí písečné kamínky a pomalu se převalují v korytu řeky. Podle místních obyvatel byla podobná scéna vidět naposledy před padesáti lety.

"Bydlíme v Bariloche. Vydali jsme se na tento zajímavý výlet, abychom viděli tuto nevšední scénu. Samozřejmě, není to nic dobrého. Ale jako podívaná, která je raritou posledního půl století, stojí za to vidět na vlastní oči. Jednoduše je to fantastické, neuvěřitelné. Proudí tu písková řeka," řekl přihlížející.

Burácivý hluk valícího se písku

"Nejdřív jsme slyšeli burácivý hluk, a pak jsme uviděli valit se písek. Myslím si, že by se po tom dalo i chodit. Vliv sopečného prachu je opravdu obrovský, " dodal jeden z místních.

Podle místních byla řeka jasně modrá, tak čistá, že bylo vidět na dno. Na březích se zelenaly lesy a traviny. Ale nyní je vše pokryto sopečným popelem. Horské údolí, které bylo plné života, vypadá mrtvě.

Exploze sopky Puyehue-Cordon Caulle nepostihla jen samotné Chile, kde muselo být z blízkého okolí sopky evakuováno na 3500 lidí. Obří oblak popela, který byl vymrštěn do výšky 10 kilometrů, se dostal i nad Argentinu.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám