Hlavní obsah

Deset míst, kam míří cestovatelé za hlubším smyslem života

Novinky, Lucie Poštolková

I cesta může být cíl, zpívá skupina Mňága a Žďorp. Samotné putování pomáhá utřídit myšlenky a vůbec člověka obohatí. Ostatně o tom nás přesvědčují knihy Paula Coelha nebo film Jíst, meditovat a milovat s Julii Robertsovou. Podívejte se na deset nejlepších duchovních cílů podle cestovatelského serveru Lonely Planet.

Foto: Profimedia.cz

Poutě za duchovními cíli představují pro mnohé základní smysl života.

Článek

1. Řeka Ganga v Indii

Pro hinduismus je nejsvatější řekou Ganga, která pramení pod vrcholky Himalájí, odkud plyne více než 2000 kilometrů až do Bengálského zálivu (v Indickém oceánu). Hinduisté považují řeku za zdroj svatosti, a proto sem míří tisíce poutníků během celého roku. Největší setkání Hinduistů je festival Kumbha Mela, který se koná jednou za čtyři roky na čtyřech místech, která se posouvají. Pokud se chcete vyhnout davům a máte dobrou kondici, vydejte se na 24kilometrový výstup z Gangotri k prameni asijského veletoku. [celá zpráva]

2. Mt. Kailás v Tibetu

Vrcholek Mt. Kailás je posvátný hned pro několik náboženství. Okolo něj vede poutnický okruh, přibližně 50 kilometrů dlouhý. Hinduisté a buddhisté jej obcházejí zleva doprava, bönisté zprava doleva. Pro indické džinisty je Kailás posvátnou horou Aštapada, místem, kde první tírthankar Ádináth dosáhl duchovního osvobození.

3. Camino de Santiago ve Španělsku

Jednou z největších křesťanských poutí je ta k hrobce svatého Jakuba ve španělském městě Santiago de Compostela. Samotná cesta jako spirituální úkaz byla zanesena na seznam světového dědictví UNESCO. Pouť začíná v Roncesvalles na francouzských hranicích. Vede podél Atlantského pobřeží a měří 783 kilometrů. Poutníci se většinou vydávají pěšky, ale kolo nebo jízda na koni je také povolena jako plnohodnotná pouť.

Foto: Profimedia.cz

Duha nad katedrálou Santiago de Compostela.

4. Medžugorije v Bosně a Hercegovině

Dne 28. června 1981 tvrdilo šest mladých lidí z Bosny, že v horské vesnici Medžugoriji viděli zjevení Panny Marie. Okamžitě zde vzniklo poutní místo, kam se pořádají autobusové zájezdy a objevilo se také mnoho stánků se suvenýry. Říká se, že Panna Marie se tam stále zjevuje a přináší zprávy pro celý svět, které sděluje skrze původní šestici vizionářů - tři z nich mají vize každý den.

Foto: Profimedia.cz

Medžugorije v Bosně a Hercegovině

5. Zlatý chrám v Indii

Město Amistar leží na hranicích Indie a Pákistánu, jeho dominantou je Zlatý chrám - nejsvatější místo sikhského náboženství, skutečné „srdce“, kolem něhož se točí život celého města. Chrám je pokrytý několika tunami zlata. Uvnitř se ve dne nachází originál knihy Guru Granth Sahib sepsaný přímo desátým sikhským guru - Guru Gobindem Singhem. Tato posvátná kniha se každý večer přenáší na nosítkách k úschově.

Poutníci se v horkých dnech koupou v posvátném bazénu Amrit Sarovar, který obklopuje chrám. Turistům i poutníkům dávají u východního vstupu jídlo zdarma.

6. Shashemene v Etiopii

S rastafariánskou vírou přišla i víra v to, že etiopský císař Haile Selassie je africký mesiáš. Proto není divu, že rastafariáni zapustili kořeny v Etiopii. Ve městě Shashemene, asi 240 kilometrů z Addis Abeby, byla založena komunita rastafariánů v 60 letech. V současnosti se rozrostla na několik set lidí. Shashemene navštívil v 70. letech nejznámější rastafarián Bob Marley, čímž se město stalo vyhledávaným místem. Jezdí sem jak vyznavači rastafariánů, tak i Boba Marleyho.

7. Svatá hora Athos v Řecku

Když se mluví o řeckém poloostrově Chalkidiki a jeho třech výčnělcích, zpravidla padne zmínka o Poseidonově trojzubci. Jeho dvě vidlice tvoří Kasandra a Sithonia. Tou třetí je Svatá hora Athos. Hornatý poloostrov je obtížně přístupný nejen pro své přírodní zvláštnosti, ale zejména proto, že se na něm nachází tzv. mnišská republika.

Dodnes je vstup na poloostrov přísně omezován. Po předchozích formalitách a získání povolení sem mají přístup pouze muži. Omezený vstup je povolen jen 100 ortodoxním poutníkům a 10 nevěřícím, kteří si musí vypsat žádost šest měsíců předem. A navíc musí být starší 18 let.  [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Athos

8. Mašhad v Íránu

Mašhad v překladu znamená místo mučednictví. Pro šiíty je svatým místem, kde v roce 817 zemřel 8. imám - přímý potomek proroka Mohammeda, Imam Reza. Každý rok navštíví město více než 15 miliónů šiítských poutníků. Nejrušněji zde bývá okolo Nového roku, který oslavují 21. března a během poutnického období od poloviny června do pozdního července. Lidé, kteří nevěří v islám, nesmí do svatyně sami, i když součástí objektu jsou i tři vzájemně propojená muzea, která stojí za návštěvu.

Foto: Profimedia.cz

Mašhad v Íránu

9. Okruh 88 chrámů v Japonsku

Na japonském ostrově Šikoku je 88 chámů, což je podle buddhistické doktríny číslo rovnající se ďábelským lidským chtíčům. Pokud se člověk chce osvobodit od každého z těchto chtíčů, měl by projít celý Chrámový okruh. Tradičně se 1500kilometrová trasa chodila, mezi některými chrámy jsou až 100kilometrové vzdálenosti. V dnešní moderní době ale jezdí poutníci autobusem z města Tukushima. Stále však platí, že většina poutníků jde po směru hodinových ručiček.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Seikoji v Japonsku

10. Adamova hora na Srí Lance

V pohoří Srí Lanky se tyčí hora, která je posvátná pro většinu náboženství. Podle vaší víry si můžete vybrat, zda na Adamovu horu poprvé stoupl Adam, jako na první místo na Zemi vůbec, nebo jestli to bylo chodidlo Budhy, Šivy či svatého Tomáše. Není divu, že cesta během poutní sezóny (od prosince do května) připomíná spíše mravenčí stezku. Během pěkného počasí vede až do hlavního města Srí Lanky, Colomba (Colombo je komerčně známé hlavní město, administrativně je hlavním městem Sri Jayawardenapura neboli Kotte), které je vzdálené 65 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Adamův vrcholek na Srí Lance

Foto: Profimedia.cz

Adamův vrcholek na Srí Lance

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám