Hlavní obsah

Deset nejlepších cyklovýletů na světě

Zapomeňte na klasické poznávací zájezdy, při nichž se dokonale obeznámíte leda tak s interiérem autobusu. Vyrazte za neznámým na kole. Není nad to prohlížet si cizí zemi ze sedla a přitom nasávat směs pro ni typických vůní. Tu a tam si můžete odpočinout a dopřát si odměnu v podobě dokonalého výhledu či občerstvení v místní kavárničce. Vyberte si z deseti nejlepších míst na světě podle serveru Lonelyplanet.com.

Foto: Profimedia.cz

Hora Mont Ventoux, která je oblíbeným cílem cyklistů, kteří si chtějí otestovat, jak se cítí závodníci během Tour de France, která tudy tradičně vede.

Článek

Ostrov Wight, Anglie

Ostrov Wight označuje server Lonely Planet za cyklistický ráj, který nabízí na jednom místě vše, co může britský terén nabídnout: svěží sametové kopce valící se do moře, úzké uličky mezi živými ploty, hluboké a tajemně zelené vpusti a zejména pak bílé křídové útesy - nejvýraznější znak ostrova táhnoucí se po celé jeho šíři.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Wight, Anglie

Tento divoký ráj prý láká cyklisty už po desetiletí. Teprve nedávno se sem ale začali sjíždět mladí Londýňané za romantickými víkendy u moře s možností zábavy. A tu zaručují desítky restaurací, hotelů i široké spektrum nejrůznějších akcí.

Na ostrov se dostanete z Portsmouthu trajektem, který míří do Ryde. Tarify za osobu se liší, ale kola jsou zdarma.

Západní pobřeží Tasmánie

Možná vám bude připadat Tasmánie moc malá na to, aby mohla nabídnout pořádnou porci dobrodružství, ale opak je pravdou. Jejím triumfem je divoké západní pobřeží s místy ještě nedotčenou přírodou. Poznávání tohoto australského ostrova se vám ovšem zapíše hluboko do nohou.

Foto: Profimedia.cz

Cradle Mountain a jezero St Clair

Jízda touhle divočinou není žádný med, jakmile zdoláte jeden kopec, vynoří se zástup dalších. Na dřinu vám dá zapomenout pohled na nádherné scenérie: nejslavnější hory Tasmánie Cradle Mountain, nejroztomilejší přímořské městečko Strahan, nejvyšší vodopád na ostrově Montezuma Falls a nejkrásnější jezero Lake St. Clair.

Luberon a Mont Ventoux, Provence

Vydat se do kopcovitého Luberonu ve Francii se mnohým může zdát jako bláznovství, ale několik stovek kvalitních cyklostezek dělá jeho zdolávání celkem příjemným. Po cestě vás bude neustále něco překvapovat - tu římské ruiny, tam středověké zámky. Nosem budete při jízdě zhluboka nasávat levandulovou vůni modrých polí a kochat se pohledem na rozlehlé vinice.

Tento slunečný kout Provence je směsí šlechtěných vinic, borových lesů a starobylých vesnic rozsetých na skalnatých svazích. Skutečnou výzvou je pak výšlap na Mont Ventoux (Větrnou horu), při němž si můžete vyzkoušet, jak se cítí borci v závodu Tour de France, který se tudy jezdí.

Foto: Profimedia.cz

Provence - městečko Roussillon a v pozadí Mont Ventoux

Mont Ventoux je obvykle zavřená od prosince do května. Cesta na vrcholek je přístupná pouze v létě.

Ostrovy San Juan, Washington

Na ostrovy San Juan vás dopraví trajekt ze Seattlu nebo Anacortes. Pomalá cesta vás příjemně naladí na klidnou povahu ostrovů. Čekat tam na vás budou zalesněné břehy, samoty, zátoky, venkovské vyhlídky a klidné silnice.

Každý ze tří největších ostrovů - Lopez, Orcas a San Juan - má prý své osobité kouzlo, spektrum historických památek a uměleckých galerií. Terén je kopcovitý, ale vyvažuje to například pohled na tuleně, vydry, lachtany, kosatky či orly ve vnitrozemí.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovy San Juan, Washington

County Clare, Irsko

Cesta začíná v úrodných nížinách lemujících ústí řeky Shannon, vede přes pláže se zlatými písky až k útesům Cliffs of Moher, o něž se tříští Atlantik. Zábavu si užijete v hudebních městech Milltown Malbay a Doolin, v nichž je návštěva restaurace věru během na dlouhou trať - odejít dřív, než odezní poslední píseň se považuje za hrubé porušení etikety. Odtud se vydejte na neutěšeně šedé, ale podmanivé vápencové pláně Burren připomínající měsíční krajinu. Pak se vydejte do oblasti Yeats’ a loudavě si užívejte pestrou krajinu v County Clare.

Foto: Profimedia.cz

Útesy Cliffs of Moher

V květnu a červnu nejkrásněji kvetou květiny v Burrenu, ale některá ubytování mají otevřeno jen od června do srpna. Pamatujte proto na včasnou rezervaci.

La Farola, Kuba 

Fascinující Kubu si prý užijete jedině s dobrou helmou na hlavě. Zkuste velkolepý 9km sjezd podél silnice La Farola, z hřebenu hor Baracoa až na jižní pobřeží. Před uklouznutím a pádem do neznáma vás místy chrání jen nízké zábradlí, zase se vám ale naskytnou krásné výhledy na divoký oceán.

Nádherná horská silnice La Farola obklopená bujnou tropickou vegetací a postavená revolucionáři je pro cyklisty neodolatelnou výzvou. Tradičně tudy vede i první etapa Vuelta Ciclista Cuba (kubánská odpověď na Tour de France).

Gastronomické možnosti jsou zde omezené. Buďte připraveni, že jíst budete hlavně z vlastních zásob. Je také důležité, abyste s sebou měli vlastní kolo a krabičku první pomoci.

Národní dálnice číslo 1, Vietnam

Tato ikonická cesta vede skrz úzkou zemí od severu na jih. Je to ta nejpopulárnější cyklostezka ve Vietnamu - je sice dlouhá, ale vede těmi nejzajímavějšími částmi pobřeží Vietnamu.

Trasa má pár docela rozumných kopců a vrcholí ve výšce 496 metrů na vrcholku Hai Van Pass. Poté už ovšem následuje jen úžasný sjezd mezi horami pokrytými borovicemi na jedné straně a vlnami moře na straně druhé.

Určitě si udělejte čas a prohlédněte si svěží rýžová pole v údolí, nebo se potápějte v tyrkysové vodě u pobřeží a nasávejte atmosféru nádherných venkovských vesniček, radí průvodce.

Poloostrov Otago, Nový Zéland

Poloostrov Otago nabízí nejlepší jednodenní cyklovýlet v zemi. V jeho první půli se moc nezapotíte, zato při té druhé pekelně. Vše je zde ale vyváženo úžasnou scenérií.

Vyrazíte z univerzitního města Dunedin, ale brzy necháte jakékoliv stopy města za sebou a podlehnete vábení otevřené silnice. Hadovitá cyklostezka se příjemně vine podél břehu a vám se nabízí krásné výhledy na oceán. Terén je doslova jako dělaný pro cyklistiku. Za ostrou odbočkou vpravo vás čeká velmi ostré stoupání, a dále se jen střídá s prudkými sjezdy. Společnost vám budou dělat všudypřítomní albatrosi.

Foto: Profimedia.cz

Otago, Nový Zéland

Trasa je sjízdná po celý rok, když není mokro. Mimo období od června do srpna vám ale podle průvodce budou dost mrznout končetiny.

Ostrov Cape Breton, Kanada

Tato proslulá cyklotrasa je nejznámější pro své úchvatné scenérie - dechberoucí skalní pobřeží, křišťálově čisté vnitrozemské moře Bras d’Or a tyčící se hřebeny vrchoviny Cape Breton Highlands, zvlášť vybarvené na podzim.

Na své si ale přijdou i milovníci dobrodružství, a to když se kopečky změní v hory s těžkým stoupáním a sjezdy, při nichž cítíte srdce až v krku. To vše kombinované s místní divokou zvěří (např. bobři, losi a jeleni), malebnými rybářskými vesnicemi, zajímavou galskou kulturou a dostatkem čerstvého oceánského vzduchu vytváří z Cape Breton Island dokonalý cyklobalíček. V říjnu se zde navíc koná keltský festival.

Foto: Profimedia.cz

Cape Breton

Furlansko-Julské Benátsko, Itálie

Poslední doporučovanou destinací je prý cyklisty neprávem přehlížená oblast Furlansko- Julské Benátsko, nejvzdálenější severovýchodní roh Itálie. Podél cest, na nichž se pohodlně šlape do pedálů, uvidíte, jak zemědělci obdělávají pole vystavená prudkému slunci, lány vinic linoucí se ve smyslné vrchovině a jemný větřík vám bude ovívat pot z tváře.

Večer pak můžete relaxovat na jednom z náměstíček a se sklenkou dobrého vína se zapojit do bezstarostného hovoru s místními. Třešničkou na dortu této trasy je malebný výlet na pobřeží Istrie.

Foto: Profimedia.cz

Krajina Furlansko-Julského Benátska

Anketa

Kam byste se nejraději podívali na kole?
Ostrov Wight
5,5 %
Tasmánie
7,4 %
Provence
19,7 %
Ostrovy San Juan
2,5 %
County Clare, Irsko
6,7 %
Kuba - La Farola
2,8 %
Vietnam
3 %
Otago
4,8 %
Cape Breton
2,9 %
Furlansko-Julské Benátsko
2,8 %
Jinam ve světě
2,7 %
Nikam, dávám přednost ČR
19,6 %
Nikam, dovolenou na kole si neumím představit
19,6 %
Celkem hlasovalo 2867 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Deset nejlepších plážových měst na světě

Váháte, jestli dát při dovolené přednost opalování na pláži, nebo raději poznávat kulturu, kavárničky, městská zákoutí a nasávat atmosféru středomořských...

Výběr článků

Načítám