Hlavní obsah

Příjmy z cestovního ruchu vzrostly v prvním čtvrtletí o 1,3 miliardy

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oproti loňskému roku vzrostly v prvním čtvrtletí příjmy České republiky z mezinárodního cestovního ruchu o 1,3 miliardy korun. Celkem dosáhly 28,6 miliardy. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou ve středu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Profimedia.cz

Turisté v Praze

Článek

Letos přijelo do České republiky v prvním čtvrtletí 1,17 miliónu zahraničních turistů, což bylo o 7 procent více než ve stejném období minulého roku.

Pozitivně ovlivnil zahraniční příval turistů vývoj německé ekonomiky, ale i komplikovaná bezpečnostní situace na severu Afriky, díky které se zvýšil počet příjezdů turistů z Ruska. V prvním čtvrtletí jich přijelo podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) do Česka 113 tisíc. Zvýšil se také počet hostů z Francie (23,3 procenta), Slovenska (14,7 procenta) a Nizozemska (12,5 procenta).

Němci utrácí více

„Německé hospodářství se v roce 2011 vyvíjí v mnoha ohledech nejlépe od sjednocení země. Nálada v celé společnosti je velmi pozitivní, což v minulých letech nebylo zvykem,“ uvedl k vývoji v hlavní zdrojové zemi turistů do Česka David Pastva, ředitel zahraničního zastoupení agentury CzechTourism ve Frankfurtu. Podle Pastvy očekávají němečtí spotřebitelé pozitivní vývoj ekonomiky a jsou proto více ochotni utrácet.

Podle generálního ředitele agentury CzechTourism Rostislava Vondrušky mají pro Českou republiku vysoký růstový potenciál především rozvíjející se ekonomiky v Asii a Jižní Americe – v Brazílii, Číně, či Indii. „Důležitým hráčem je samozřejmě i Rusko, které je naším tradičním obchodním partnerem. Rusové vnímají Českou republiku jako rozvinutou západní zemi s vynikajícími lázeňskými službami,“ uvedl Vondruška.

Oproti loňskému roku utráceli také více Češi na zahraničních cestách. Za první čtvrtletí utratili 17,5 miliardy korun, což bylo více o 7,2 procenta než minulý rok. I přes rychlejší růst výdajů tak platební bilance za cestovní ruch skončila v prvním čtvrtletí pozitivním saldem ve výši 11,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak cestovat do zahraničí na vlastní pěst

Jste studenti a plánujete vypravit se o letních prázdninách na vlastní pěst do zahraničí, ale zatím netušíte, kam se vydat? Máte-li zálusk navštívit destinace,...

Výběr článků

Načítám