Hlavní obsah

Lidé si více rozmýšlejí letní dovolenou, hledají spíš ty levnější

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé nadále pociťují hospodářskou nejistotu, a tak důkladněji zvažují své výdaje. Jedním z těch, kolem nichž se rodinné debaty vedou nejčastěji, je letní dovolená.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Loni zaznamenaly cestovky více než pětinový pokles zákazníků využívajících k cestě na dovolenou charterové lety. Hovořilo se o islandské sopce a událostech v Řecku. Dnes je situace podobná, což ukazuje, že příčiny poklesu nejsou jen za našimi hranicemi.

Egypt a Tunisko

Výjimkou z výše uvedeného tvrzení jsou dvě severoafrické země, Egypt a Tunisko. V důsledku občanských nepokojů, doprovázených pouličním násilím, dramaticky poklesl počet návštěvníků Egypta a nic dobrého to nevěstí ani Tunisku.

Cestovky, které se na tyto země zaměřují, připouštějí, že do Egypta jimi nasmlouvaná letadla létala z jedné třetiny prázdná. Dnes je situace lepší, ale ne o mnoho. V Tunisku cestovky již odřekly značnou část ubytovacích kapacit.

Bulharsko a Turecko

Nad vzniklou situací si mnou ruce zejména v Bulharsku a v Turecku, kam mnozí lidé obrátili svou pozornost při hledání letní dovolené. V obou zemích bude v létě plno, protože podobně jako my uvažují v Evropě mnozí. Bulharsko má omezenou kapacitu hotelů a dalších ubytovacích zařízení a v Turecku ji z velké části naplní Rusové, kteří se tam z Egypta přesunují.

Zatímco v Egyptě a v Tunisku bude k mání dovolená i na poslední chvíli, v obou dalších zemích se s tím moc počítat nedá.

Cestovky omezily  nákupy

S vidinou letošní stagnace omezily cestovky nákup ubytovacích a přepravních kapacit i v dalších letecky obsluhovaných prázdninových oblastech ve Středomoří.

„Tváří v tvář nynější situaci se všichni začínají chovat racionálně. Cestovky snižují provozní náklady, jejich zákazníci hledají v jejich nabídce především levnější dovolenou, cestují na kratší dobu a výrazně přibylo těch, kteří si dovolenou obstarávají na vlastní pěst, například přes internet,“ konstatoval v této souvislosti obchodní ředitel Evropské cestovní pojišťovny (ECP) Ondřej Rušikvas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám