Hlavní obsah

Letní dovolenou tráví doma stále více Čechů

Právo, Jiří Novotný

Přibývá lidí, kteří se rozhodli prožít svou dovolenou doma. Ruce si mnou prodejci bazénů, majitelé akvaparků a koupališť doufají v nárůst počtu zákazníků. Naopak počet Čechů, kteří se chystají v létě k moři či alespoň do tuzemských kempů, letos opět klesne.

Článek

„Skutečně je pravda, že ve srovnání s předkrizovým obdobím tráví stále více lidí svůj letní čas doma. Pokud jde o dovolené v cizině, loni jich Češi absolvovali celkem 4,323 miliónu, o šest procent méně než v roce 2009. Letos se počet prodaných zahraničních zájezdů sníží jen nepatrně a teprve příští rok očekáváme vzestup,“ potvrdil Právu mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. I české kempy hlásí úbytek hostů. Loni v nich pobývalo o 12 procent méně návštěvníků než v roce 2009.

Asociace tento vývoj připisuje doznívající ekonomické krizi a snaze lidí uspořit v době vládních škrtů i na trávení svého volného času. Proto si ani letos nemohou cestovní kanceláře dovolit zdražit zájezdy. „Jejich cena meziročně stagnuje, i když náklady cestovek šly v důsledku zdražení pohonných hmot nahoru,“ sdělil Okamura. Naopak prodejci bazénů hlásí rekordní prodeje.

ČR mezi premianty

Podle nedávno zveřejněného průzkumu společnosti Mountfield se Česká republika co do množství bazénů na počet obyvatel řadí mezi premianty Evropské unie. Před námi jsou v tomto ohledu už jen tradiční bazénové velmoci Francie a Španělsko. A mezi suchozemskými státy je Česko společně se Švýcarskem už naprostou jedničkou. Není divu, vždyť jen v loňském roce se v naší republice prodalo přes 80 tisíc bazénů všech typů.

Lidé, kteří mají zahradu, se tak nezřídka rozhodnou pro koupi bazénu, který si lze pořídit už za méně, než je průměrný plat u nás.

„Mít na zahradě bazén už není luxus, nový plně vybavený bazén pořídíte pod 20 tisíc. To je mnohdy méně než polovina peněz, které dá čtyřčlenná rodina za svou dovolenou v zahraničí,“ říká Michal Dluhoš ze společnosti Mountfield, která je největším prodejcem bazénů v ČR.

Jak Dluhoš informoval, květnové slunečné počasí se okamžitě projevilo několikanásobným navýšením prodejů a všeobecně bazénový trh letos hlásí, díky nízkým cenám bazénů, rekordní prodejní čísla.

Ti, co se rozhodnou aktivně trávit svou dovolenou doma, mají vedle bazénových radovánek i další možnosti, jak se dostat k vodě.

Akvaparky – stále dost drahá zábava

V Česku je nyní zhruba třicet akvaparků a desítky koupališť, návštěvníkům nabízejí přitažlivé vodní atrakce i řadu dalších služeb. Bohužel se ale, i přes stále se zvyšující počet těchto vodních světů, jedná o poměrně drahou zábavu, kterou si česká běžná rodina ani v létě nebude moci dopřávat denně. Variantou moderních akvaparků tak budou veřejná koupaliště, ta jsou již často modernizovaná a i finančně dostupnější než akvaparky. U nich ale musíte počítat s velkým množstvím lidí na jednom místě.

Ten, kdo letos stráví léto u vody na své zahradě nebo na koupalištích, nemusí na tom rozhodně prodělat. Vyplývá to z posouzení jednotlivých typů rekreace.

Dovolená u moře
Výhody: Změna prostředí, přímořské klima, zážitky a emoce spojené s dovolenou, objevování nových zemí a destinací.
Nevýhody: Stres spojený s odjezdem na dovolenou, možné zdravotní komplikace, bezpečnost, možná jazyková bariéra.
Cena: Podle Asociace cestovních kanceláří a agentur stojí letos například týdenní letecký zájezd do Egypta s pobytem v hotelu a stravováním all inclusive v průměru 13 tisíc korun na osobu. Pro čtyřčlennou rodinu tedy kolem 50 tisíc Kč. A týden u moře v apartmánu na jihu Itálie vyjde při dopravě autobusem čtyřčlennou rodinu zhruba na 24 000 Kč.
Zahradní bazén
Výhody: Možnost užít si koupání od jara do podzimu, žádné fronty a bazén je jen váš, děti máte pod kontrolou a víte, v čem se koupete. Zvýšení hodnoty nemovitosti.
Nevýhody: Chybějící atrakce, které jsou v akvaparcích nebo u moře, při jeho výstavbě zásah do vzrostlé zahrady, alespoň nutná základní starost o bazén i o kvalitu vody.
Cena: Rodinný bazén v plné výbavě stojí necelých 20 000 Kč, a to včetně dopravy a montáže. V případě splátek stojí bazén od 250 Kč měsíčně.
Návštěva akvaparku nebo koupaliště
Výhody: Dostatek atrakcí a zábavy na jednom místě, v případě akvaparku možnost využít doplňkových služeb – sauny, solária, fitness.
Nevýhody: Velké množství lidí na jednom místě, omezené parkovací kapacity, další náklady na dopravu a občerstvení, potenciální nebezpečí infekcí.
Cena: Například v Aquapalace Praha zaplatí o letních prázdninách čtyřčlenná rodina za celodenní pobyt 990 až 1190 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám