Hlavní obsah

Nejnebezpečnější stanování na skále v kilometrové výšce

Novinky, Lucie Poštolková

Jsou situace a místa, kdy si nesmíte dovolit žádné chyby. Milimetry a rozvaha tu hrají velkou roli. Mezi takové lze s jistotou zařadit i nejnebezpečnější stanování na světě, kdy se horolezci pohupují v tisíci metrech zavěšeni na kolmé skále Great Sail Peak na Baffinově ostrově v Arktidě.

Článek

Většina lidí si pod pojmem stanování představí zelený plácek, kde si u ohýnku v poklidu poskládají tropiko, natáhnou tyče a přehodí svrchní část stanu a vypnou lanka. Někteří se přitom ještě pěkně zapotí.

Odvážnější průzkumníci se ale vydávají lézt na kolmé skály, kde si zavěšují stany ve výšce přesahující 300 dvoupatrových autobusů na sobě. Takoví se nejistě houpají i na skále Great Sail Peak asi v kilometrové výšce, uvedl server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Drsné podmínky stanování: zima, vítr a stovky metrů pod vámi.

Great Sail Peak je nejnebezpečnější výzvou pro adrenalinové horolezce. Jelikož je výstup příliš náročný a dlouhý, musí se horolezci alespoň na tři hodiny zastavit a načerpat potřebné síly spánkem.

Pravidelný odpočinek je tu nezbytnou součástí režimu celé výpravy.

Foto: Profimedia.cz

"Byli jsme lézt na jaře, kdy v Arktidě taje sníh a z vrcholu neustále padaly kusy ledu a sněhu. Zahlédl jsem dokonce jeden, který byl veliký jako osobní auto. Občas chyběly jen centimetry," řekl fotograf Gordon Wiltsie, který nafotil celou výpravu.

Foto: Profimedia.cz

Kolmá stěna Great Sail Peak

"Taková výška, ve které jsme se pohybovali, je pro většinu horolezců děsivá a nebezpečná sama o sobě. V zavěšeném stanu jsem se cítil bezpečně. Stejně jako u obyčejného stanu, jste zakotvení ve čtyřech rozích. Jen na jinou stranu," dodal Wiltsie.

"Cítil jsem se nesvůj, jen když jsem se nahýbal pro potraviny, které jsem měl zavěšené pod stanem," vzpomínal s úsměvem.

Foto: Profimedia.cz

Kolmá stěna Great Sail Peak

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám