Hlavní obsah

Na jihu Bulharska je klidněji, tepleji a levněji

Právo, Bohuslav Borovička

Názvy jako Kiten, Lozenec, Achtopol něco říkají jen znalcům bulharského černomořského pobřeží. Jsou to letoviska na jihu, do nichž prozatím nevtrhl cestovní ruch plnou silou. Není tam tolik zábavy, vzrušení a možná ani pohodlí jako ve známějších letoviscích. O to víc je tam klidu a dosud nezměněného Bulharska.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté písky a Slunečné pobřeží jsou nejznámější místa u Černého moře. Prošly v minulých asi patnácti letech kompletní přestavbou.

Článek

Zlaté písky a Slunečné pobřeží jsou nejznámější místa u Černého moře. Prošly v minulých asi patnácti letech kompletní přestavbou, infrastruktura se přizpůsobila všem požadavkům dneška a nechybí tam nic, čím se pyšní nejoblíbenější letoviska u Středozemního moře.

To všechno má přirozeně i své zápory. V sezóně je tam hlava na hlavě, ceny pomalu, ale nezadržitelně rostou, objevily se nešvary, které jsou podobným místům vlastní. Na jihu, kam Češi i v minulosti tradičně jezdili, je klidněji, tepleji, levněji a „bulharštěji“. Jistě také proto velká část českých rekreantů míří opět právě tam.

Primorsko

Už několik let je u nás velmi populární Primorsko, městečko ležící asi 50 kilometrů jižně od Burgasu. Zejména díky tomu, že tam jezdí už skoro dvacet let, mají Češi v městečku výsadní postavení. Funguje tam české informační centrum s knihovnou a půjčovnou jízdních kol i skútrů, v hospodách jsou jídelní lístky v češtině.

Foto: Profimedia.cz

Bulharská letoviska prošla za poslední roky modernizací.

Dvě pláže v Primorsku – severní a jižní – jsou velmi prostorné, dlouhé několik kilometrů, svažují se postupně do moře. Zejména jižní pláž v klidné zátoce je vhodná pro rodiny s dětmi. Je tam jemný písek, množství atrakcí. Severní pláž je větrná a bývají tam velké vlny.

Téměř z moře se zvedají impozantní zalesněné svahy hor Strandža, které přispívají k svěžímu a příjemnému ovzduší.

Kiten

Letovisko Kiten se nachází na malém slunném poloostrově vzdáleném pět km od Primorska a zhruba 55 km od Burgasu. Dnešní městečko je vystavěno na základech starověké pevnosti Urdoviza, která ležela na samé špici poloostrova. Římany byla zvána Oroudiza. Většího rozvoje se Kiten dočkal až s příchodem turistického ruchu v 70. letech minulého století.

Místní pláže nabízejí kromě jemného, téměř bílého písku i veškeré vybavení, včetně možností vodních sportů. Samozřejmostí jsou lehátka a slunečníky i stánky s občerstvením. Oblíbená je krásná zátoka Atliman.

Foto: Profimedia.cz

Na své si tam přijdou nejen rodiny s dětmi, ale i rybáři, potápěči nebo jachtaři. V městečku najdete bohatou nabídku tradičních bulharských restaurací, kaváren, ale i jachtařský klub a diskotéky.

Lozenec

Ještě dál na jih, deset kilometrů od Primorska a nějakých 70 od Burgasu, je letovisko Lozenec. Nachází se na úpatí pohoří Strandža, kolem něj jsou rozsáhlé vinice a fíkovníkové háje. Lze ho doporučit všem, kteří si během své dovolené chtějí odpočinout od ruchu a stresu, neprovozují se tam žádné hlučné aktivity a noční život je velmi omezený.

Pláže v okolí Lozence jsou roztroušeny v malebných malých zátokách. Jsou pokryté jemným zlatavým pískem a svým pozvolným vstupem do moře vhodné i pro děti.

Carevo

Původní starověká osada se nacházela v místech dnešního Lozence. Za osmanské nadvlády se přesunula do míst dnešního starého města Careva. Tehdy se jí říkalo Vasilico. Roku 1882 bylo město zničeno rozsáhlým požárem a znovu vybudováno ve své dnešní podobě.

Dnes je Carevo poměrně rušným přímořským městem, které návštěvníkům poskytuje dostatek příležitostí k odpočinku i zábavě.

Foto: Profimedia.cz

V okolí Careva je mnoho menších zátok, obklopených zelení, které si uchovaly svou původní přírodní krásu. Příjemné koupání nabízí i zalesněná zátoka s kempem Arapia, na jih od města je pláž a tábořiště Nestinarka.

Achtopol

Malé prázdninové středisko s tradiční černomořskou architekturou. Leží zhruba 85 km od Burgasu na skalnatém poloostrově v pohoří Strandža.

Letovisko se nachází u nevelké zátoky obklopené útesy a poskytuje tak dobré podmínky pro potápění i klasické letní lenošení. Hlavní pláž je dlouhá asi dva kilometry, písčitá s pozvolným vstupem do moře. Je tam k mání veškerý běžný plážový servis, jako půjčovny lehátek a slunečníků i základna, provozující vodní sporty. Okolní útesy navíc skrývají množství menších, téměř soukromých plážiček a zákoutí, oblázkových nebo skalnatých.

Foto: Archiv, Právo

Achtopol je nejstarší bulharskou vesnicí na pobřeží Černého moře. Pokud se rádi potápíte, najdete asi tři km severně od Achtopole vesnici Varvara. Tamní skalnaté pobřeží vytváří členitý podmořský terén s bohatým vodním životem.

Sinemorec

Sinemorec, na poloostrově nedaleko ústí řeky Veleka, byl vzhledem k blízkosti tureckých hranic v uzavřené oblasti, takže si dosud uchoval původní kouzlo typické rybářské vesnice.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké skalnaté pobřeží v jižní části ukrývá množství zákoutí, mezi nimiž si milovníci naprostého soukromí jistě vyberou. Tato část je také velmi oblíbena potápěči. Jižně od letoviska je rozlehlá písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře vhodným i pro děti. Je vybavena lehátky a slunečníky, půjčovnami skútrů, šlapadel i stánky s občerstvením.

Rady na cestu

Bulharsko stále ještě patří k zemím, které jsou pro nás cenově velmi přijatelné, běžné ceny jsou podle průzkumů českých cestovek zhruba o deset procent nižší než u nás. Platí to zejména o menších letoviscích na jihu.

Fajnšmekrům, kteří chtějí ochutnat co nejvíce dobrot bulharské kuchyně, se proto vyplatí koupit si dovolenou se snídaní a na obědy či večeře si zajít do místních restaurací, jichž je všude plno.

Výlety 

Každá z cestovek nabízí na místě několik druhů fakultativních výletů. K těm nejobvyklejším patří účast na folklórním večeru, jehož vrcholem bývá chůze účinkujících v žhavém popelu. Další výlety směřují většinou do vnitrozemí.

K výletům, které by si návštěvník neměl nechat ujít, patří městečka Nesebar nebo bližší Sozopol. Jsou to někdejší antické osady s četnými pozůstatky byzantských staveb a tradiční černomořské architektury.

Do Turecka

Z letovisek na jihu Bulharska se lze vypravit i na výlet do Turecka. Cestovky většinou pořádají i jedno a vícedenní návštěvy Istanbulu.

www stránky

Sinemorec je příjemné a klidné letovisko. Je tam několik restaurací, cukrárna, obchod. Rozhodně není tím pravým místem pro ty, kteří mají rádi rušný noční život.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi loni jezdili o něco méně na dovolenou

Češi v loňském roce absolvovali necelých 10,2 miliónu dovolených, což znamená v porovnání s rokem 2009 pokles o tři procenta. Ze statistik Asociace českých...

Výběr článků

Načítám