Hlavní obsah

Jaké dávat spropitné v cizině, abyste se neztrapnili

Novinky, Lucie Poštolková

Jiný kraj, jiný mrav, říká se často. A proto je velmi jednoduché se do výše spropitného v jednotlivých zemích lehce zamotat. V Tunisku se pokojským obvykle dávají malé dárky, v Holandsku při stejné situaci pohoršeně nadzvednou obočí a zařadí si vás mezi namyšlené Američany, kteří jsou na dýšku závislí. Jak správně odhadnout spropitné v zahraničí a vyhnout se nechtěným nepříjemnostem?

Foto: Profimedia.cz

Zatímco v některých zemích je spropitné považováno za naprosto běžnou věc a diskutuje se snad jen o jeho přiměřené výši, v některých zemích, zejména v Asii, je spropitné přijímáno s rozpaky.

Článek

Dýško, spropitné nebo dyškréce je dobrovolná částka, kterou věnujeme obsluze či personálu jako výraz poděkování. „Uplatňování spropitného je otázkou zvyku a kultury. Zatímco v některých zemích je spropitné považováno za naprosto běžnou věc a diskutuje se snad jen o jeho přiměřené výši, v některých zemích, zejména v Asii, je spropitné přijímáno s rozpaky. V Japonsku můžete spropitným dokonce urazit,“ řekl Libor Mašek, marketingový manažer společnosti Nestlé Professional.

Spropitné je obsaženo v účtované ceně

Pokud při placení v obchodě dáte spropitné v Holandsku či Belgii, jen ukážete, že jste cizinec. V obou zemích mají dostatečně vysoké platy, a spropitné je tak oficiálně „zahrnuto v ceně“. Zákaznické všimné tam „zavedli“ hlavně Američané, ale místní ho příliš neuznávají.

"V Holandsku se platí spropitné jen na třech místech. Za prvé - ceny taxi se zaokrouhlují na celá eura, jen málokdy se dává spropitné vyšší. Také u řidičů autobusů a průvodců na výletech či na vyhlídkových lodích se dává všimné. Zde bývá u předního východu položená čepice (s několika mincemi pro méně chápavé). Posledním místem jsou restaurace, kde se ceny pouze zaokrouhlují nahoru o euro, dvě či tři podle výšky útraty. Netvoří však nikdy běžných 10 % ceny," vysvětluje Daniël Hagen, ředitel cestovní kanceláře Dutch Masters.

V Holandsku se setkáte s talířkem na odměny i před záchody a u šaten, kde je tato služba oficiálně zdarma (těchto míst je však minimum, platí se i na záchodech u McDonnalda). Ale pokud tam budete chtít něco nechat, dává se 25 centů.

Deset procent je průměr

Za humny v Německu a Rakousku není dýško vyžadováno. Většinou se však očekává ve výši 5 – 10 %. Na Maltě se spropitné pohybuje okolo 10 % z ceny. Pokud je zákazník velmi spokojený, může dát i více, to záleží na něm.

Když se ve Velké Británii vydáte do hospody, můžete drobné klidně nechat doma. Na druhou stranu, v barech číšník již počítá s tím, že mince, které vám vrátí, tam automaticky necháte. V restauracích bývá dýško zahrnuto přímo v ceně, nebo se počítá obvyklých 10 % z celkové útraty.

Některé italské podniky spropitné účtují automaticky. Proto si při placení prohlédněte účtenku, jestli už bylo dýško (benandata, coperto či couvert) započítáno. Pokud ne, dává se okolo 10 %.

Foto: Profimedia.cz

V Česku spropitné zdegenerovalo, dáváme ho často, i když si ho obsluha restaurace mnohdy ani nezaslouží. Občas se stává, že spropitné obsluha nepřímo vyžaduje. Většinou zaokrouhlujeme ceny nahoru. Přitom se řídíme nepsaným pravidlem: odměna je závislá na naší spokojenosti, tedy kvalitě servisu a jídla. Spokojení zákazníci dávají v lepších restauracích většinou 10 %.

V Tunisku se dává v restauraci spropitné mezi 5 - 10 % útraty, je to ale pouze na vás, jestli něco dáte. Opět se zde řídí podle spokojenosti s ochotou personálu. Pokud jste spokojeni s úklidem hotelového pokoje a necháte drobný dárek pokojské, například ve formě zapalovače, je opět jen na vás.

Spropitné nabírá úplně jiných obrátek na Balkánském poloostrově, kde je zcela běžné nechat 10 a více procent z vaší útraty. Výše spropitného zde otvírá nejen dveře, ale i místní srdce.

Nejvyšší spropitné okolo 18 %

Stejně tak je spropitné poděkováním za kvalitu služeb ve Spojených státech amerických a Kanadě, kde se pohybuje okolo 15 až 20 % z ceny. Pokud nejste se službami spokojeni, můžete svůj příspěvek snížit. V těchto případech je však vhodné před uhrazením účtu informovat vedoucího či majitele restaurace o vašich výhradách. Pokud kdekoliv v restauraci uvidíte nápis autograt, tak je poplatek pro obsluhu již započítán v konečné ceně, většinou se jedná o 18 %, minimem je 10 %.

V arabských zemích je zvykem platit bakšiš za všechny služby. Tedy i za pomoc s kufrem. V Egyptě, Tunisku a Turecku se dává obvykle jedno euro nebo libra. V restauracích se platí 10 % z celkové částky. Nevěšte ale hlavu, při nakupování v obchodech lze naopak usmlouvat zboží za přijatelné ceny. "Rituál smlouvání se očekává ve všech obchodech, pokud zákazník nesmlouvá, je to známkou nezájmu o dané zboží, až neúctu k prodávajícímu. Proto je smlouvání povinností," vysvětlila Muna Al Muchantafová, učitelka orientálního tance původem ze Sýrie.

Pokud vložíte do cestovního pasu libru či euro při registraci na recepci v hotelu, můžete se těšit na lepší pokoj či výhled na moře. V bohatých Arabských Emirátech počítejte také s bohatším bakšišem, v Dubaji se pohybuje okolo deseti eur či deseti liber.

Osvěta v Keni

V Keni se rozmáhá osvěta mezi zdejšími hoteliéry a pracovníky ve službách. Dříve se dávalo za pomoc s kufrem všimné ve výši jednoho dolaru, dnes se setkáte s tím, že si od vás liftboy už nic nevezme a peníze odmítne. V restauraci je zvykem platit 10% spropitné.

"Průvodci v afrických parcích jsou zároveň stopaři. Umění najít místa výskytu lvů, slonů i žiraf se zde odměňuje všimným. Průvodci dostávají po 10 dolarech od každého člena skupiny, kterou doprovázejí," řekla Amara Zemplinerová ze společnosti TMR International, která zastupuje Keňskou turistickou centrálu.

Mnohé ostřílené golfisty v Keni překvapí povinnost najmout si nosiče holí – „caddyho“. Neexistuje, aby si někdo nosil hole sám. Hole tam často nosí i dívky, které samy hrají golf a znají výborně zdejší terén, a proto mohou dobře poradit.

Spropitné v zahraničí

Stát

Spropitné v restauraci

Specifika

USA, Kanada

15-20 %

Dáte-li méně, je vhodné vysvětlit, proč jste nebyli se službami spokojeni, spropitné je plat číšníka.

Balkán

10 % a více

Výše spropitného otevírá jejich srdce.

Arabský svět

10 %

Bakšiš dáváte téměř za všechno - jedna libra nebo euro, v Dubaji desetkrát víc.

Keňa

10 %

Díky osvětě bakšiš v ostatních oblastech mizí.

Malta

10 %

-

10 %

Některé podniky si spropitné účtují sami, najdete ho na účtence.

Španělsko

7-10 %

-

Tunisko

5-10%

Pokojské dostávají všimné v podobě dárků.

Německo, Rakousko, Řecko

5-10 %

-

Holandsko, Belgie

10 %

Platí se jen v restauracích, v taxi a průvodcům.

Čína

3 %

Platí se jen v luxusních restauracích, jinak ne.

Turecko

Zaokrouhlení

Dánsko, Finsko

Ne

Spropitné je již zahrnuto v ceně.

Thajsko

Ne

-

Japonsko

Ne

Spropitné by je urazilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám