Hlavní obsah

Deset nejextrémnějších adrenalinových zážitků, jen pro silné nátury

Novinky, Lucie Poštolková

Připadá vám dovolená poněkud nudná? Pokud toužíte po kapce nějakého vzrušení, můžete vyzkoušet adrenalinové zážitky - volný pád z výšky 280 metrů, parasailing, jízdu na raftu po divoké řece nebo potápění se žraloky. Podívejte se s námi na deset nejextrémnějších adrenalinových zážitků podle cestovatelského průvodce Lonely Planet.

Článek

1. Volný pád v Las Vegas

Pouťovou atrakci - volný pád - znají už lidé všude po světě, v Las Vegas ji ale o něco vylepšili. Představte si 280 metrů vysokou věž, která se tyčí uprostřed města. Uvnitř rozhledny Stratosphere sídlí hotel a restaurace, odkud máte dechberoucí výhled.

Pokud vystoupíte v nejvyšším 110. patře, ocitnete se na střeše, kde si můžete vyzkoušet speciální trenažer, který vás volným pádem potrápí hned několikrát. Málokdo se pak asi bude chtít dívat dolů.

Vyhlídka z vrcholu Stratosphery je přístupná od deseti hodin ráno až do jedné v noci od neděle do čtvrtka. V pátek a v sobotu je otevřená až do dvou v noci.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídková věž Stratosphere slouží také jako hotel, rozhledna a na vrcholu má trenažér s volným pádem.

2. Rafty na řece Zambezi, Zimbabwe, Afrika

Britský klub vodáků označil do bíla zpěněnou řeku Zambezi nejobtížnějším stupněm číslo pět. Silné peřeje a hluboký spád dají zabrat i zkušeným vodákům. Peřeje tu mají i svá trefná jména: Zapomnění, Skřípání čelistí smrti, Ďáblova záchodová mísa a Komerční sebevražda.

3. Jízda v motorovém taxi tuk-tuk v Thajsku

Jízda v dopravní zácpě v Bangkoku na motorové tříkolce tuk tuk patří opravdu mezi adrenalinové zážitky, a to v tom horším slova smyslu. Každou hodinu na nich zemřou tři lidé. Řidiči tuk tuků vytváří nekonečné kolony, které se řítí alarmující rychlostí, občas si cestu zkrátí i po chodníku. Cestující si musí dávat pozor hlavně na nohy, v případě, kdyby narazili do projíždějícího auta.

Doporučuje se raději využít taxikářů s licencí, kteří nosí oranžové vesty a ze zákona mají povinnost nosit helmy.

Foto: Profimedia.cz

Tuk tuk vypadá zpočátku nevinně.

4. Lezecké výstupy na most v Sydney, Austrálie

V Austrálii se můžete vydat ve stopách australského komika Paula Hogana, který pracoval jako mechanik na mostě Coat Hanger (největší most z ocele na světě). Vrchol mostu je ve výšce 134 metrů nad mořem. Samotné lezení zabere průměrně tři hodiny. Vzrušující zážitek umocňují auta a lidé o velikosti mravenců. Nahoru lezou jak děti s doprovodem dospělých, tak i starší osoby. Zkusila to i zpěvačka Kylie Minogue.

Dopředu je nutné se rezervovat na stránkách www.bridgeclimb.com. Ceny se pohybují mezi 179 – 295 australskými dolary (3330 - 5490 Kč).

5. Parasailing v Mexiku

Tato záležitost není pro osoby, které trpí strachem z výšek. Parasailing pochází z Acapulca, kde mají pro tento sport ideální podmínky. Lidé zavěšeni pod plachtou a taženi lodí se kochají panoramatickými výhledy na město i hory, které se tyčí za místní pláží. Nejnebezpečnější okamžiky nastávají v momentě přistávání a vzletu.

6. Běh mezi rozzuřenými býky ve Španělsku

Existuje něco víc adrenalinového než tradiční běh rozzuřených a vystrašených býků ulicemi v Pamploně? Ve světě tuto nebezpečnou tradici zpopularizoval Ernest Hemingway. Býky vypouštějí do ulic od 7. do 14. července každý den v 8 hodin.

7. Potápění mezi žraloky, Jižní Afrika

Silnější nátury nebo fanoušci filmu Čelisti mohou vyzkoušet adrenalin při plavání mezi žraloky. Jedna z příležitostí, kde se podíváte obrovským predátorům hluboko do tlamy je na ostrově Dyer v Jihoafrické republice, necelých 200 kilometrů jižně od Kapského města. Nejtěžší chvíle nastává, když máte vlézt do klece a poprvé se ponořit. Hladoví a rozdráždění žraloci zkouší nejen pevnost kovové klece, ale i svých zubů.

8.  Let nadzvukovým letounem, Rusko

Bohatší nadšenci adrenalinových jízd si mnou prsty nad letem ve stíhačce MiG-29. Ve výšce 25 kilometrů na okraji vesmíru uvidíte černou oblohu a pod vámi se bude rozprostírat Země. Možná vás nechá pilot i chvíli řídit, ale pokud si nejste příliš jistí, raději to neriskujte, abyste pak nemuseli zkoušet vystřelovací sedadlo s padákem.

Let stíhačkou MiG-29 v ruském Leteckém výzkumném institutu Zhukovsky stojí 12 500 dolarů (218 750 Kč). www.flymig.com.

Foto: Profimedia.cz

MiG-29 maďarské armády

9. Plavání s delfíny, Nový Zéland

Nad plaváním s delfíny možná někteří ohrnou nos, protože ho nepovažují za dostatečně adrenalinový zážitek. Ale pokud byste měřili tepovou frekvenci osobám, které právě plavaly s delfíny, tak by byla přibližně stejně vysoká jako po výstupu na most Coat Hanger v Sydney.

Tito elegantní a hraví savci vás překvapí svojí neuvěřitelnou inteligencí a rozjařenou osobitostí. Zaplavat s delfíny si můžete také v Mexiku, na Floridě, Bali, v Egyptě a mnoha dalších destinacích.

10. Horolezecké skály v údolí Yosemite

Údolí Yosemite je Mekkou horolezců. Sjíždějí se sem lidé z celého světa. Terén je zde náročný a vyžaduje dostatečnou přípravu i obezřetnost. Několik osob zde zaplatilo svým životem. Nejvyhledávanějším cílem je El Capitan, který se svými 915 metry láká na největší skalní lezení na světě.

V národním parku Yosemite je zakázáno kempovat. Horolezci najdou průvodce na stránkách parku www.nps.gov/yose.

Foto: Profimedia.cz

Tanec na ploché skále v parku Yosemite

Foto: Profimedia.cz

Horolezec na ploché skále v parku Yosemite

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám