Hlavní obsah

Indická obec Mansúri připomíná anglické viktoriánské městečko

Právo, Helena Berdychová

Ve čtyřicetistupňových vedrech se Indie stává těžko snesitelnou. Horko tu v letních měsících prověřuje naši kondici i sílu vytrvání a jen odvážní cestovatelé se touto dobou pohybují po indickém subkontinentu. Jejich pohyb ovšem povětšinou směřuje do hor na severu, kde po sobě Angličané zanechali odpočinkové horské stanice v chladnějších oblastech Himalájí.

Indie - Mansúri Video: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

Vedle Šimly, bývalého letního centra britské koloniální správy, sloužila v horkých měsících za útočiště Evropanům také horská stanice Mansúri či Mussoorie, položená severně od Dillí v dvoutisícové výšce Himalájí, nedaleko universitního města Dehradúnu.

Díky své minulosti připomíná Mansúri svou architekturou spíše viktoriánské anglické městečko, nežli indickou obec. Hrázděné stavby, šikmé střechy a dokonce cosi jako podloubí na zdejším náměstí vyvolají u západních cestovatelů patrně vzpomínky na domov či alespoň asociaci s důvěrně známým koloritem našich krajů.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

V Mansúri je mnoho vyhlídek na hory.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Koloniální architektura v Mansúri

Indové považují zdejší prostředí za tolik krásné a klima za příjemné, že využívají pohostinnosti nepřeberných hotelů v Mansúri k dnes už tradičním pobytům novomanželských párů na jejich svatební cestě. A jelikož svatba se v Indii především sjednává mezi příbuznými, při procházce po hlavní třídě tu potkáte mnoho mladých párů, které se sotva seznámily a zároveň s výletem do Mansúri vyrazily na společnou cestu manželského života.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Křivolaké uličky v Mansúri

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Katolický kostel v Mansúri

Drží se za ruce a tváří povětšinou spokojeně, vždyť také věří, že následováním tradic nemohou v životě nic pokazit a že poslušností a přizpůsobením dosáhnou přirozeně rodinného štěstí. Skutečně indická manželství, ačkoliv málokdy uzavíraná z lásky, zůstávají obecně považována za nezrušitelná a poskytují tak rodinám pocit tolik potřebného zázemí a jistoty. Zdejší ženichové a nevěsty pro nás až nepochopitelně ochotně přejímají své tradiční postavení ve společnosti.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Mansúri nabízí i vyjížďky na koních

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Obchody v Mansúri

Děvčata od rodičů odcházejí, až když se provdají a vybavené miliónovým věnem následují svého manžela. Mladí lidé tady tudíž neprožívají, či alespoň navenek nesmějí přiznat spontánní zamilování a jsou tak chráněni před tragédií následných rozchodů.

Výběr pravého partnera stejně tak jako tlak na ekonomické zabezpečení budoucí rodiny musejí zvládat rodiče. Dokonce i zde na svatební cestě v Mansúri mnohé nezkušené páry provázejí jejich rodiče, aby v případě potřeby poskytli morální oporu či vhodnou radu do počátků manželského života.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Mansúri leží v horách

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Malebné Mansúri

A co kromě hotelů, na indické poměry nezvykle luxusních západních obchodů a restaurací potkáme na cestě po Mansúrí? Můžeme objet na koních vrchol hory, pod kterým se vine romantická silnice s výhledem na okolní Himalájské hřebeny a malebná údolí, prohlédnout si útlé minarety zdejších mešit i kamenný křesťanský kostel. Při jednodenní návštěvě ovšem patrně nepodniknete skutečnou horskou turistiku, spíš něco jako lázeňskou procházku po městském korzu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Gándhího socha v Mansúri

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Obchod s tradičními oděvy v Mansúri

Na druhou stranu pro vážné sportovce nabízí okolí Mansúri jedinečně příznivé podmínky pro paragliding, kdy vybavení, přípravu a organizaci připravují pro to licencované agentury a účastníkům výprav se nabízejí lety s panoramatickými výhledy přes zaoblená táhlá údolí. Na skutečný treking se můžete vydat na čtyři dny údolím Harkídúnu.

Nás po cestě zastavila podívaná na typickou zábavu vesnických dětí v muslimské vesnici. Pouštění draků se dá dosud v Indii považovat za masovou zábavu, a také při naší zastávce tady desítky barevných draků ve stejnou chvíli zároveň protínaly modrou oblohu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Mešita v islámské vesnici

Průvodce doporučuje při návštěvě do Mansúri navštívit nedaleký buddhistický klášter - gompu Tchenchen Choling s výjimečně krásnými zahradami, (nelze zapomenout, že ve městě byla v roce 1959 ustavena tibetská exilová vláda) zatímco indické výpravy hinduistů neopomenou zastavit u chrámu božského Šivy, aby uctily božstvo při poutním obřadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Indie, pohádka z dětství i živá historie

Na cestách po Indii objevíte svět zapomenutých pohádkových výjevů z dětství. Právě zde se nacházejí rozlehlé královské paláce s desítkami zdobných věží....

K pestrobarevnému Šivovu chrámu v Neelkanthu

Jedním z nezapomenutelných zážitků, které nabízejí indické Himaláje, může být pro cestovatele pěší či motorizovaný výlet z Rišikéše do Neelkanthu k nádhernému...

Výběr článků

Načítám