Hlavní obsah

Prestižní titul EDEN 2011 získalo Slovácko

Evropskou destinací nejvyšší kvality pro rok 2011 je Slovácko. V soutěži Evropské komise EDEN 2011 porazilo 25 konkurenčních českých destinací. Do projektu se přihlásilo s Baťovým kanálem. Novinky o tom informovala Alice Dvořáková, koordinátorka soutěže EDEN pro Českou republiku.

Foto: Profimedia.cz

Baťův kanál

Článek

Tématem letošního ročníku byla Obnova hmotného dědictví. Do soutěže se tak mohly přihlásit všechny regiony, které na svém území obnovily nějakou lokalitu nebo objekt, který slouží jako turistický cíl.

Porota hodnotila především kvalitu dostupných služeb v lokalitě, partnerství mezi tamějšími subjekty, ale také udržitelnost rozvoje cestovního ruchu, ve smyslu široké nabídky pro všechny a budoucnosti destinace po omezení přílivu peněz z Evropské unie.

O první místo se ve finále se Slováckem utkal Mikroregion Kahan s Muzeem průmyslových železnic na Brněnsku, Orlické hory a Podorlicko s unikátní pevností Hanička, Turistická oblast Králický Sněžník s celou sítí pevnostních opevnění a Vojenským muzeem v Králíkách a Žatecko se Chmelařským muzeem a Chrámem chmele a piva. [celá zpráva]

Porota složená ze zástupců CzechTourism, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva životního prostředí, Asociace turistických regionů ČR, Národního památkového ústavu, Českého vysokého učení technického a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR hodnotila finálovou pětici přímo v terénu.

"Slovácko je aktivní destinací, která se snaží své služby neustále zlepšovat a přicházet s nějakými novinkami. Navíc je zde viditelná spolupráce mezi jednotlivými subjekty v celé oblasti,“ okomentoval výsledky soutěže generální ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška.

Vítězství v soutěži vyneslo Slovácku například 400 tisíc korun od ministerstva pro místní rozvoj na podporu svých marketingových aktivit a možnost užívání prestižního loga EDEN. Evropská komise natočí o místě spot a agentura CzechTourism mu zajistí účast na domácím či zahraničním veletrhu dle jejího vlastního výběru. V září se Slovácko představí s národními vítězi z ostatních zemí v Bruselu v rámci Světového dne cestovního ruchu.

"Soutěž EDEN znovu potvrdila, jak bohatý je potenciál regionů České republiky. Doufám, že se přihlášené projekty stanou inspirací i pro ostatní, protože možnosti pro turismus, které nám naše země nabízí, stále ještě neumíme úplně využít,“ řekla Jitka Fatková, ředitelka odboru Cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj.

Speciální ceny

Vzhledem k vysoké kvalitě projektů se porota rozhodla udělit také šest speciálních cen.

  • Dolní oblast Vítkovice - Cena ředitele CzechTourism za unikátní projekt
  • Plzeňsko  - Cena za profesionalitu
  • Region Poodří – Moravské Kravařsko  - Cena za mimořádné partnerství a udržitelnost
  • Broumovsko za projekt Zahrada  - Cena za kulturní identitu
  • Na Litoměřicku - Cena za kvalitu práce destinačního managementu.
  • Jáchymovsko - Cena za propagaci technického dědictví od Českého svazu stavebních inženýrů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám