Hlavní obsah

Hohenberg nabízí turistům gotický hrad, muzeum porcelánu i léčivý pramen

Novinky, Jiří Linhart

Pro naprostou většinu lidí cestujících vlakem do Bavorska je Schirnding první zastávkou na německém území, kterou profrčí bez nejmenšího zájmu o okolí a téhle obce s necelými patnácti sty dušemi si ani nestačí povšimnout. Pro nás bude tato stanice naopak zastávkou cílovou a východiskem výletu, při kterém na necelých deseti kilometrech navštívíme čtyři zajímavá místa – starobylý gotický hrad, muzeum porcelánu, pramen léčivé vody a soutok dvou řek.

Článek

Od železniční stanice Schirnding se vydáme podle místního turistického značení (bílé kolečko na červeném podkladu) do necelé tři kilometry vzdáleného Hohenbergu. Městečku, které je prvně písemně zmiňováno už v první třetině 13. století, dominuje stejnojmenný hrad. Nejzachovalejší středověká pevnost v celé oblasti Smrčin byla vystavěna na strmém skalnatém ostrohu 125 metrů nad hladinou Ohře na ochranu pro Bavory veledůležitého průsmyku Schirnding Pass a svůj strategický význam plnila až do třicetileté války.

Foto: Archiv, Právo

Současná podoba hradu, vystavěného na půdorysu šestiúhelníku s pěti zachovalými věžemi, je z konce 15. století. Do hradu, který dnes slouží vzdělávacím a ekologickým sdružením a je volně přístupný, se vchází mohutnou věžovou bránou. Ta svůj fortifikační účel naposledy plnila ještě na jaře 1945, kdy se na Hohenbergu opevnila jednotka SS, jejíž odpor zlomila až soustředěná palba americké artilerie. Nechtěnou obětí posledního boje Spojenců před vstupem na české území se stala i gotická věž, která musela být po válce od základů znova vystavěna.

Muzeum porcelánu a Karolínin pramen

V novodobé historii Hohenbergu je nejdůležitějším datem rok 1814, kdy zde Carl Magnus Hutschenreuther založil první porcelánku v severovýchodním Bavorsku. Tři století výroby „bílého zlata“ dnes v Hohenbergu připomíná Německé muzeum porcelánu, kde jsou kromě rozsáhlé stálé expozice k vidění třikrát do roka se obměňující specializované výstavy s regionální i nadnárodní tématikou.

Poté, co jsme se nabažili historie a v některé z mnoha místních restaurací doplnili kalorie, vydejme se udělat něco pro zdraví. Sestoupíme od hradu dolů do údolí Ohře, která tady tvoří státní hranici, do osady Hammermühle a pokračujeme dále ke Karolíninu prameni (Carolinenquelle).

Vývěr železité kyselky, chemickým složením příbuzné s minerálními prameny v Mariánských Lázních, je prokazatelným pozůstatkem třetihorního vulkanismu, podobně jako Soos, Komorní hůrka a podobné turistické magnety na české straně hranice.

Poslední zastávka na zpáteční cestě do Schirndingu bude v nevelké obci Fischern, kde je vyhledávaným turistickým cílem soutok Ohře a Reslavy (Röslau).

Kámen dvou řek

Řeky, které pramení nedaleko sebe, Ohře na severozápadním a Reslava na východním úbočí nejvyšší hory Smrčin Schneebergu (1053 m n. m.), urazí k místu svého setkání úctyhodnou vzdálenost – Ohře 70 a Reslava téměř 40 kilometrů.

Obě na posledních kilometrech této pouti tvoří po staletí neměnnou státní hranici. Soutok, který je zároveň místem, kde řeka Ohře opouští německé území a začíná svou 246 kilometrů dlouhou pouť českou kotlinou, je Bavory považován za kultovní místo, jemuž se sluší postavit pomník.

Narazíme na něj uprostřed osady Fischern, kde byl v roce 1980 postaven mohutný Kámen dvou řek (Zweiflüssestein), vděčný cíl návštěvníků z obou sousedících zemí. Zpátky do Schirndingu nás cestou vedoucí údolím Reslavy opět bezpečně zavede místní turistické značení.

Reklama

Související témata:

Související články

Jižní Tyrolsko je rájem cyklistů a maratonů

Jihotyrolské Dolomity (Italové nazývají tuto část svého území Horní Adiže), ležící na jižní straně hlavního hřebenu Alp, nabízejí turistům a bikerům ideální...

Výběr článků

Načítám