Hlavní obsah

Dillí otevírá bránu Indie s nefalšovanou vůní orientu i pozoruhodnými mešitami

Novinky, Helena Berdychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Tak jako v dobách námořní dopravy přistávaly zaoceánské lodě v bombajském přístavu, dnešní cestovatelé spatří většinou jako první na své cestě za dobrodružstvím indického subkontinentu letiště a turistické části moderního hlavního města Indie Dillí. I když většina míří dál, i Dillí stojí za pozornost.

Dillí je branou do IndieVideo: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

Kromě tropického podnebí si vyžádá naši aklimatizaci také zdejší odlišný životní styl. Jakkoliv chaoticky a nepřehledně na nás může indické prostředí zapůsobit, naštěstí se po chvíli všechny věci pro nás spíše zjednoduší a přes kritické postřehy ohledně zdejšího životního standardu a vůbec jaksi nepořádného zařízení všech věcí zaznamenáte nejspíš, že se vám od našich automaticky očekávaných civilizačních vymožeností značně ulevilo a získáte tak prostor pro více lidského poznání.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Příprava jídla prodávaného na ulici ve čtvrti Pahar Ganj v Dillí

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Moderní stavby v Dillí

Co se týká lidí, je v Dillí skutečně koho poznávat. S dvanácti a půl milióny obyvatel představuje indická metropole osmé nejlidnatější město světa a druhé v Indii. S počtem obyvatel převyšující populaci celé naší republiky a s teplotou vyšší zhruba o dvacet stupňů se zde násobí efekt každého projevu života, a o to intenzivněji na nás hned také zapůsobí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Čtvrť Pahar Ganj v Dillí

O tom, že se Indové vyznají v tlačenici, se přesvědčíme hned v nově zbudovaném metru, kterým se můžeme po příletu dopravit pohodlně z letiště až na stanici Rama Krishna Ashram Marg v oblíbené turistické oblasti Pahar Ganj s množstvím levných hotelů, obchodů a restaurací, která dýchá vůní nefalšovaného orientu.

Pahar Ganj v DillíVideo: Alex Švamberk, Novinky

Zde tráví první a poslední dny na svých výpravách většina návštěvníků. Získávají zde první cestovatelské zkušenosti, dojmy a kontakty, obhlížejí místní zvyky a zboží či naopak na poslední chvíli pořizují dárečky a vzpomínky před návratem do svých domovů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Čtvrť Pahar Ganj v Dillí

Čtvrtí Pahar Ganj prochází ulice Main Bazaar, táhnoucí se od nádraží New Delhi. Po stranách prašné ulice se střídají mnohé restaurace s indickou, izraelskou i „západní“ kuchyní, zatímco zdejší obchody skýtají nepřeberné varianty pestrobarevných kabelek, pohodlného oblečení z bavlny či jiných přírodních materiálů a ručně vyráběných tradičních šperků ve stylu, kterému téměř každý po příjezdu propadne a pomocí těchto artefaktů se hned po příjezdu stává opravdu autentickým cestovatelem.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Čtvrť Pahar Ganj v Dillí

Laciné ubytování v uličkách v okolí Main Bazaar se dá pořídit již od dvou až tří set rupií, s nejnižší cenovou kategorií se pochopitelně spojuje i horší standard, tedy strávíte pak nejspíše nějakou dobu v pokojíku bez oken se starým a polorozpadlým vybavením, nicméně pro přechodné zázemí na noc či prostě nezbytnou dobu k odpočinku shledáte zdejší zázemí dostačující.

Větší pohodlí s teplou vodou a čistým povlečením můžete pořídit v průměru od 500 rupií, ale na skutečný hotelový komfort už musíte připlatit alespoň 1000 rupií navíc.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Dobytek v centru Dillí ve čtvrti Pahar Ganj

Do hotelového pokoje vám na objednání přinesou s přirážkou také občerstvení a recepce ve většině hotelů zajistí i vyprání prádla, objednání taxi na letiště či nákup jízdenky na vlak nebo turistický autobus. Za pozornost při procházce po Main Bazaar stojí zejména tradiční koloniální hotel Metropolis na křižovatce nedaleko stanice metra s příjemnou střešní restaurací.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Hotely ve čtvrti Pahar Ganj

Přistane-li vaše letadlo uprostřed noci, doveze vás za pevné jízdné z letiště na Pahar Ganj k některému zdejšímu hotelu předplacené taxi veřejné taxislužby, přičemž hotel není třeba ani rezervovat předem, na místě je množství laciných hotýlků, o nichž i internet mlčí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Dillí se žije na ulici

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Connaught place je obchodním centrem Dillí

Přirozenou reakcí na masy všudypřítomného obyvatelstva může být i to, že se zaměříme více na svůj život a hledání své vlastní cesty. V porovnání s indickou vitalitou a přizpůsobivostí pak mnohdy skepticky poměřujeme hladinu vlastní životaschopnosti.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Park u Kašmírské brány, kde je autobusové nádraží

To kvůli zajištění vlastní obživy v početné místní konkurenci stupňují někteří agenti snahu o získání pozornosti případného zákazníka až přes míru pro nás obvyklou, a tak vás v okolí nádraží New Delhi pravděpodobně budou přesvědčovat o výhodách své rezervační kanceláře pro nákup vlakové jízdenky a pokusí se zorganizovat vaši cestu a pobyt za pomoci obchodních triků až na hranici absurdity. Na druhou stranu jízdenku s místenkou se vyplatí zajistit několik dnů dopředu, neboť bývají skutečně na dlouhou dobu předem vyprodány.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Brána Indie v Dillí

Vzdálenosti v Dillí se počítají na desítky mil a na přesun po městě se proto vyplatí najmout šlapací nebo motorovou rikšu. Na nádraží vám se zavazadly pomůže za úplatu nosič, který si s nimi snadno poradí. Elegantně se proplete davem s nákladem na temeni hlavy. Jen se předem ujistěte, za jakou cenu všechny tyto služby ochotní pomocníci nabízejí, abyste později neutrpěli šok z jejich vyúčtování.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Sousoší Gándího, jak vede lid do boje za nezávislost.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Červená pevnost v Dillí

Trávíte-li čekáním v Dillí více dnů, můžete navštívit na břehu posvátné řeky Jamuny Červenou pevnost (Red Fort) v mughalském stylu s mnoha nádvořími a budovami z červeného kamene. Nedaleko ní také největší muslimskou mešitu Jama Masjit, na jihu Dillí pak na seznamu světového kulturního dědictví uvedený Kutb Minár, pozoruhodně zdobenou zříceninu mešity ze 12. století se sloupem o výšce 73 metrů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Jedna z mešit v Dillí

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Komplex vládních budov a prezidentského paláce v Dillí

Za pozornost stojí i paláce indické prezidentky Prathiby Patilové, vlády a parlamentu či slavný monument Brána Indie, památník padlých bojovníků z první světové války. Na prohlídku působivého hinduistického chrámu, který si nenechá ujít 70 % návštěvníků Dillí, se vydejte do Delhi Akshardham u stejnojmenné stanice metra. Za návštěvu tohoto nově zbudovaného komplexu chrámových staveb z bílého mramoru se neplatí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Jedna z mešit v Dillí

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Stará mešita v Dillí

Co platí o těch, kteří se po dlouhé cestě Indií navrací domů? Snažíme-li se vyhodnotit, jaké změny na nich pobyt v tolik odlišné a intenzivní kultuře zanechal, nenechme se zmást vlivem náboženství a duchovních směrů. Tak jako se putováním po cizí zemi nestaneme ničím víc nežli sami sebou, ani cesty do dálek nás nezavedou nikam pryč od naší pozemské reality.

Ať se nám pohled z opačné strany planety líbí víc či méně, doputujeme nakonec pokaždé znovu ke společným kořenům tohoto světa, když nalezneme pochopení pro nepochopitelné, vysvětlení pro záhadné a přijetí pro odmítané.

Reklama

Související témata:

Související články

Indie, pohádka z dětství i živá historie

Na cestách po Indii objevíte svět zapomenutých pohádkových výjevů z dětství. Právě zde se nacházejí rozlehlé královské paláce s desítkami zdobných věží....

K pestrobarevnému Šivovu chrámu v Neelkanthu

Jedním z nezapomenutelných zážitků, které nabízejí indické Himaláje, může být pro cestovatele pěší či motorizovaný výlet z Rišikéše do Neelkanthu k nádhernému...

Výběr článků

Načítám