Hlavní obsah

Pražské velikonoční trhy - řemesla, gurmánské zážitky i vajíčková bitva

Právo, Stáňa Seďová

Od soboty 9. dubna do 1. máje zaplní Staroměstské a Václavské náměstí tradiční Velikonoční trhy s ozdobenou břízou, 150 stánky, řemeslnými dílnami, živými zvířátky a 3D plyšovými kuřátky.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Přípravy na trhy na Staroměstském náměstí, které začnou tuto sobotu, jsou v plném proudu, ale ozdobena je zatím jen velikonoční bříza.

Článek

Na letošní Velikonoce se pořádně načekáme, ale náladu jarních svátku mohou návštěvníci metropole nasávat už tento víkend na tradičních Velikonočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí.

„Později byly Velikonoce od roku 1900 pouze 26. dubna v roce 1943 a 27. dubna roku 1981. Třetí nejpozději slavené svátky za více jak sto let chceme oslavit o to více, když na ně lidé museli tak dlouho čekat. Budou ve znamení tradičních řemesel, folklóru a letos i více gurmánské,“ řekla Právu Hana Tietze ze společnosti Taiko, která trhy pořádá.

Kulinářskou novinkou bude hned vedle oblíbené dětské dílničky i stánek Pražské informační služby, kde se budou prodávat pokrmy, které soutěží o nej staropražský recept v anketě Jak chutná Praha.

Za padesát až sto korun tu návštěvníci budou moci ochutnat i sto let staré skvosty připravené špičkovými šéfkuchaři.

Světoví muzikanti i vajíčková bitva

Trhy se ani letos neobejdou bez prodejních stánků, kterých bude 90 na Staroměstském náměstí a 60 na Václavském. Kromě kovářů budou letos k vidění při práci i tkalci, řezbáři a samozřejmě malířky velikonočních kraslic.

Bohatý lidový hudební program bude obohacen i o vystoupení světových muzikantů z Irska, Japonska, USA a Skandinávie. Svůj den tu bude mít i Pelhřimovské muzeum rekordů a kuriozit.

Hosté trhů se pokusí 20. dubna překonat rekord v počtu namalovaných velikonočních obličejů a pro páry je připravena nefalšovaná vajíčková bitva.

Zpestřit program se pořadatelé rozhodli v sobotu 16. dubna také mistrovstvím České republiky v otevírání ústřic, které si pak návštěvníci mohou zkonzumovat. Děti se mohou těšit na dílničky, které budou otevřeny každý den do 18 hodin, mini zoo a letošní novinku 3D plyšová kuřátka. Z obou náměstí se mají stát jarní parky s ovocnými stromy, květinami, jarní výzdobou a stánky pomalovanými bílými a růžovými kvítky.

Reklama

Související témata:

Související články

Památky ve středních Čechách letos zdraží

První dubnový den se návštěvníkům otevřou hrady a zámky celé republiky. Letos si Národní památkový ústav (NPÚ) připravil několik novinek, ovšem ne každá...

Výběr článků

Načítám