Hlavní obsah

Deset nejlepších cestovatelských písniček

Novinky, hu, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování a hudba odjakživa patří k sobě. Není nad to pustit si k řízení auta oblíbené cédéčko, i let uběhne jako nic s mp3 přehrávačem s dokonalým mixem. Kytaru ve vlaku dnes už sice moc neuslyšíte, pořád ale patří k večerům u táboráku, na něž si lidé ještě potrpí. Způsoby přepravy se modernizují a cestování už dávno není tou opěvovanou romantickou a dobrodružnou výpravou, atmosféru ale můžete okusit i dnes.

Článek

O neuvěřitelných zážitcích z cest, cestovatelských touhách i romantických dobrodružstvích vyprávějí desítky cestovatelských songů. Přinášíme vám žebříček top ten těch nejlepších za posledních dvacet let, který sestavili redaktoři zpravodajského serveru CNN.

1. Steppenwolf: 'Born to be Wild' (1968)

"Born to be Wild" je nejlepším songem, který vás motivuje vyrazit na cesty, píše server CNN.

Song prý nesmí chybět v seznamu písní rock ’n ’rollových cestovatelů. Nastartuj své motory, vydej se na dálnici, hledat dobrodružství, nabádají Steppenwolf.

Nezapomínejte ale, že už je to za ty roky tak ohrané, že lidé, kteří to dodnes poslouchají, mají už prošedivělou hlavu a v kufříku jim nejspíš nechybí spousta pilulek, zdravotnické boty a ledvinový pás, glosuje server.

2. Bruce Springsteen: 'Born to Run' (1975)

To co vypadá jako rozdováděná milostná píseň pro dívku s otřepaným jménem Wendy, je podle serveru ve skutečnosti zoufalá hymna o tom, jak se dostat ze zapadákova (v případě Springsteena z Asbury v New Jersey).

"Musíme vypadnout, dokud jsme mladí, protože trampové jako jsme my, baby byli zrozeni, aby se toulali," křičí zoufale.

3. Willie Nelson: 'On the Road Again' (1980)

Pořád na cestě, tedy když právě není vyslýchán. Taková je country legenda Willie Nelsona.

Song se jmenuje Znovu na cestě a je přesně o tom, jaké to je znovu cestovat. Doufejme jen, že Willie neřídí, píše CNN a naráží tím na nedávné zpěvákovo zatčení za držení marihuany a lysohlávek.

Stýskání si po domově není až tak špatné, ale je to zvláštní, když se toto téma dostane do desítky nejlepšího, komentuje umístění písně server CNN.

Tento velký song oslavuje otrávený pocit nad tím, když uvíznete na konci slepé cesty. Někdy je lepší mít s sebou parťáka, který ví, že i toto může být z poloviny zábava.

Holým faktem zůstává, že píseň "Homeward Bound" byla napsána, když Paul Simon uvízl přes noc na stanici Widnes v Anglii.

6. The Go-Go’s: 'Vacation' (1982)

Tato pecka si nestydatě libuje v romantické euforii prázdninového flirtu. Hrdinou je nemorální číšník, který pravděpodobně zve do postele každý večer jinou skupinu dívek.

Asi vás ani nepřekvapí, že hlavní zpěvačka Belinda Carlisle přesídlila z amerického kontinentu, a nyní žije v Asii v indickém státě Goa.

7. M.I.A.: 'Paper Planes' 2008

“Paper Planes” od anglické zpěvačky M.I.A, celým jménem Mathangi "Maya" Arulpragasam, kombinuje ve svém textu témata jako byrokratická víza, drogy, KGB a předplacené wi-fi.

Ano, možná je to slabý pokus o to udržet tento seznam aktuální, přiznává server CNN, ale melodie od M.I.A. drtí songy jako je "Straight to Hell" od The Vlash i "Rumpshaker" od Wreckx-n-Effect, které jsou také o cestování.

"Paper Planes" působí poněkud nehotově, míjí svou ironii karikatury násilí - ale nelze opominout, že se jedná o povedený platinový hit.

8. Iggy Pop: 'The Passenger' (1977)

Iggy Pop a jeho “The Passenger” patří mezi rockové legendy.

Nezaměňujte ji s písní "Passengers" z roku 1984 od Eltona Johna nebo s albem "Passenger" od švédské metalové skupiny Passenger z roku 2003. Iggyho neklidná punková hymna lpí na zpustlé cestě skrz temné srdce neprozkoumané městské krajiny.

Iggy proslul jako divoký zpěvák, kdy vystupoval na pódiích bez trička, někdy se pomazal burákovým máslem nebo se pořezal střepy. V současnosti potkáte Iggyho staršího, vrásčitého, ale pořád bez trička ve Velké Británii na reklamních bilboardech, kde inzeruje pojištění vozidel.

9. Gene Pitney: '24 Hours from Tulsa' (1963)

“24 Hours from Tulsa” od Gena Pitneyho byla srozumitelná písnička hlavně ve své době. V tomto hitu vypráví příběh o neočekávaném zamilování se do jednodenní jízdy, která vede daleko od stereotypního vztahu.

Dnes by se toto nemohlo stát, protože by protagonista písně letěl nízkonákladovou aerolinkou jen několik hodin - možná by se vymáčknul a oslovil ženu na sedadle číslo 43, která se na něj hezky podívala, a možná by stihli jednu rychlovku ve vzduchu.

10. Peter, Paul and Mary: 'Leaving on a Jet Plane' (1967)

Song “Leaving on a Jet Plane” od Petera, Paula a Mary vznikl v dobách, kdy cestování letadlem bylo natolik nevšední, že inspirovalo dostatečný počet hitů.

Zde vypráví melancholický John Denver baladu o bolavém srdci, o smutku cestovatele, který nevědomky opustil milovanou. "Až budu zase zpátky" zpívá se v hymně pro všechny, kteří mají svou lásku daleko.

Smutným faktem je, že Denver zemřel, když havaroval v pokusném letadle, které letělo přes Tichý oceán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám