Hlavní obsah

Pasti a pastičky mají své království v Bad Königu

– Bad König/Německo
Právo, Vladimír Plesník

Obdobnou situaci asi zažil každý majitel vesnického stavení, chaty a chalupy, když zjistil, že se jeho nezvanými spolubydlícími staly myši. Pokud nechtěl v boji proti hlodavcům použít jed, přišla na řadu obyčejná pastička na myši.

Foto: Profimedia.cz

Neobvyklé muzeum v Německu představuje různé druhy pastí na myši.

Článek

Náhle spuštěný kovový rám přerazí drobnému savci páteř. Ke škodě myší nechybějí ještě mnohem brutálnější metody, jak zabít nežádoucí drobné savce. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci neobvyklého muzea na západě Německa.

Jedna pastička se velice podobá gilotině, ačkoli v tomto případě není smrticím nástrojem ostrá nabroušená hrana.

„Dřevěný špalíček spadne dolů a myš usmrtí,“ vysvětluje Karl Ludwig Kraft, vedoucí Vlastivědného muzea v lázeňském městečku Bad König ve spolkové zemi Hesensko.

Vymyslete past a budete slavní

Instituce představuje nepřeberné množství nejrůznějších pastí na hlodavce, výmluvně potvrzujících vynalézavost a důvtipnost lidí při hubení škůdců. Vždyť jen Úřad Spojených států pro patenty a obchodní známky udělil více než 4400 patentů na nejrůznější pasti na myši a tisíce dalších nápadů musel odmítnout.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

V muzeu v Bad Königu nesmí chybět ani klasické pastičky.

Na první pohled obyčejná věcička se tak může pochlubit tím, že žádnému jinému zařízení nevěnovali vynálezci a kutilové v dějinách USA větší pozornost. „Vymyslete lepší past na myši a svět si sám najde cestu k vašim dveřím,“ tvrdil americký spisovatel, filozof a novinář Elbert Hubbard, současník Marka Twaina. Jeho výrok se často používá jako oprávněné zdůraznění významu technických inovací a patentů.

Vystavené pasti, shromážděné doslova z celého světa, oběti zabíjejí úderem, topí je nebo je přilepí k povrchu. Nenápadná podomácku vyrobená automatická pastička pochází z první světové války. „Když se myš dostane dovnitř, zapadne za ní záklopka,“ říká Kraft. „Jediným způsobem, jak se dostat ven, je vyšplhat po kovové mřížce. Odtud myš spadne do zásobníku s vodou a utopí se.“ Past se ale dá použít opakovaně. „Jakmile je myš ve vodě, otevře záklopku a natáhne ji pro další oběť,“ dodává šéf muzea.

Sicilané lákají na lepidlo

Chytači myší na Sicílii si nekomplikují život tak složitými mechanismy a dávají přednost mnohem jednoduššímu mechanismu. Na myši líčí lepem potřená prkénka, v nichž hlodavec uvízne. Aby myš vstoupila na lepidlo, umisťují Sicilané návnadu doprostřed pasti a lepidlo navoní oblíbenou potravou myší tak, že hlodavci jen málokdy odolají.

Protože se snaží osvobodit, myš nakonec uhyne nejen vyčerpáním či dehydratací, ale i podchlazením, protože se jí postupně slepuje srst, takže již neudrží tělesné teplo. Pasti s lepem nejsou v ČR k lovu myší povoleny.

Technický vývoj se nevyhnul ani pastičkám na myši. Novější typ připravuje hlodavce o život smrtelnými dávkami elektřiny poté, co myš uzavře obvod mezi dvěma elektrodami umístěnými buď u vchodu, nebo mezi vstupem a návnadou. Elektrody bývají izolovány nebo je chrání umělá hmota. Nehrozí tak, že by past náhodně zranila člověka nebo domácí zvířata.

Některé exponáty poskytli muzeu návštěvníci. „Lidé vědí, že sbíráme pastičky. Dostali jsme taky jeden model s vyschlou myší uvnitř,“ směje se Kraft. Z moderních umělohmotných pastí lze myš odstranit, aniž se zabitého hlodavce dotknete.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

V muzeu v Bad Königu nesmí chybět ani klasické pastičky.

Patent z roku 1848

Nejznámějším zařízením zůstává ve velkém vyráběná dobře známá dřevěná natahovací pastička s kovovou pružinou a mechanismem, který slouží k uvolnění natažené příklopky. Její princip si nechal patentovat William Hooker z Abingdonu v americkém státě Illinois již v roce 1848.

Jakmile se myš snaží ukousnout návnadu umístěnou na spouštěcím mechanismu, past rychle a silně sklapne. Moderní záznamová technika potvrzuje, že sklapnutí trvá pouhé čtyři setiny vteřiny. Zkušení chytači vyvaří past po každém úlovku, aby příští oběť necítila žádné nebezpečí a aby myš vnímala jen vůni návnady.

„Takové pasti jsou ve skutečnosti kruté. Past myši přeruší míchu nebo rozdrtí lebku či část páteře,“ objasňuje Kraft. „Úder je tak silný, že hlodavec nemá šanci přežít. Pokud nechceme hlodavce zabít, nabízí se hned celá řada pastí, které ho neusmrtí. Malé kousky slaniny jako návnada určitě zaberou,“ radí Kraft.

Reklama

Související témata:

Související články

Skvosty a cennosti Národního technického muzea

Letoun prvního českého letce Jana Kašpara, astronomické přístroje z doby působení Tycha Brahe na rudolfínském dvoře, jediný u nás zachovaný dřevěný knihtiskový...

Výběr článků

Načítám