Hlavní obsah

Deset nejlepších plážových měst na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váháte, jestli dát při dovolené přednost opalování na pláži, nebo raději poznávat kulturu, kavárničky, městská zákoutí a nasávat atmosféru středomořských tržišť? Pokud se stále nemůžete rozhodnout, podívejte se s námi na deset nejlepších přímořských měst, tak jak je uvedl cestovatelský průvodce Lonely Planet, kde si budete moci užívat všeho dosyta.

Foto: Profimedia.cz

Miami Beach

Článek

Barcelona, Španělsko

Barcelona je nejkosmopolitnější město ve Španělsku a jedním z nejrušnějších přístavů. Restaurace, bary a kluby jsou vždy narvané, stejně tak jako mořská pláž. Řada rušných pláží se táhne od severního přístavu Olímpic. Nejjižnější pláž Platja de la Nova Icária je nejživější. Za ní navazuje Plaça del Campanios, kterou protíná dálnice Avinguda del Litora. Rezivějící stupínky vítězů připomínají námořnické soutěže z roku 1992. Ačkoli jsou barcelonské pláže z větší části umělé, koupe se tu každým rokem asi sedm miliónů turistů.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli jsou barcelonské pláže z větší části umělé, koupe se tu každým rokem asi sedm miliónů turistů.

Kapské Město, Jižní Afrika

Krásné, sportovní, s veselým společenským životem, i tak lze ve zkratce charakterizovat Kapské Město. Stejně jako velkolepá Stolová Hora, tak i proslulé pláže jsou turisty vyhledávanými místy. Po celém mořském pobřeží najdete pláže pro každou příležitost. Na západě jsou stylové, kam míří lidé za koktejlovým osvěžením, protipólem je východní pláž Fish Hoek, kam míří za příjemným pískem rodiny a hráči rugby.

Foto: Profimedia.cz

Pláž pod Stolovou Horou v Kapském Městě

Rio de Janeiro, Brazílie

Tu pravou sílu Ria de Janeira objevíte, až budete odjíždět. Portugalci tomu říkají saudade - neutuchající stesk při loučení, což je součástí tradiční portugalské hudební kultury. Zdejší nejznámější pláže jsou Copacabana a Ipanema, pokud se vydáte na poloostrov Buzios, potkáte zde těžce pracující rybáře. Právě zde můžete ochutnat tradiční život na brazilských plážích.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z pohoří Sugarloaf na Rio de Janeiro

Foto: Profimedia.cz

Pláž Ipanema v Rio de Janeiro

Tangier, Maroko

Tangier díky své zvláštní pozici leží téměř na hranici Evropy a Afriky. Najdete ho na severozápadním cípu Afriky. Tangier je mezi cestovateli známý svými plážemi, kde se setkává Atlantik se Středozemním mořem. S nedávným příchodem nového městského guvernéra jsou pláže čistší. Taxikáři jsou zde zdvořilí. Procházky podél mořského pobřeží můžete vystřídat s plážovým volejbalem, nebo se vydat na velbloudech do pouště a pozorovat písečné duny.

Foto: Profimedia.cz

Tangier

Sydney, Austrálie

Pláž Bondi v Sydney je rozhodně největší pláží na světě. Zde se oceán střetává se zemí, vlny Pacifiku bobtnají a šumí. Z centra je to nejbližší pláž, má stále dobré houpavé vlny, ideální na surf i vodní bitky. Severní písečné pláže v Sydney lákají na jednodenní výlety. Severně od Manly pokračují fotogenické skalisté pláže, které uzavírá Palm Beach.

Foto: Profimedia.cz

Australská pláž Bondi

Valencia, Španělsko

Jedním z nejlepších deseti plážových měst roku 2011 podle Lonely Planet je Valencia. Koketně a sebejistě umístěné město na španělském pobřeží omývané Středozemním mořem. Nabízí spousty možností pro všechny milovníky pláží. Rozprostřít osušku můžete na pláži Playa de la Malvarrosa nebo na sousední Playa de las Arenas, obě lemuje promenáda Padeo Maritimo a karavana restaurací. Nechybí ani bary a diskotéky.

Foto: Profimedia.cz

Valencia

Tel Aviv, Izrael

Tel Aviv je opakem Jeruzaléma - moderní hříšné město u moře jako protipól svatého města na kopci. Když je horké počasí, davy obyvatel Tel Avivu se vydají na městské pláže. Smočit se jdou staří i mladí. Pláže jsou zde bezpečné a čisté, vybavené převlékacími kabinkami, sladkovodní sprchy jsou roztroušené po celé délce. Hlavní pláže jsou plné lidí téměř vždy, zvláště o sobotách, kdy jsou nejoblíbenější místa hned plná, proto je lepší si přivstat a dorazit na místo časně z rána.

Foto: Profimedia.cz

Tel Aviv

Anketa

Jaké město vás láká nejvíc?
Barcelona, Španělsko
10,8 %
Kapské Město, Jižní Afrika
5,2 %
Rio de Janeiro, Brazílie
29,1 %
Tangier, Maroko
2,3 %
Sydney, Austrálie
10,5 %
Valencia, Španělsko
2,6 %
Tel Aviv, Izrael
2,2 %
Dubaj, Spojené Arabské Emiráty
14,8 %
Miami, USA
19,2 %
Brighton a Hove, Anglie
3,3 %
Celkem hlasovalo 8064 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám