Hlavní obsah

K pestrobarevnému Šivovu chrámu v Neelkanthu

Novinky, Helena Berdychová (Rišikéš)
Rišikéš

Jedním z nezapomenutelných zážitků, které nabízejí indické Himaláje, může být pro cestovatele pěší či motorizovaný výlet z Rišikéše do Neelkanthu k nádhernému chrámu Neelkanth Mahadév.

Chrámy v indickém Neelkanthu Video: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

Pěší výlet se může povést za chladivého počasí během zimy či na počátku jara, vydáte-li se od mostu Ramjhula směrem do kopce na levém břehu Gangy.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Opice v horách nad Neelkanthem

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Cestou na Neelkanth je vidět Rišikéš jako na dlani

Brzy po opuštění Rišikéše vás na obou stranách obklopí pravá nefalšovaná džungle, v níž se pohybují divoká zvířata, která za dne ale uvidíte jen vzácně. Někde v útrobách pralesa se občas ozývají sloni. Vás spíše při stoupání do kopce potkají zvídavé opice, ptáci a poletující motýli.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Křivolaká cesta na Neelkanth

Zatímco džípem vyjedete po klikaté silnici s panoramatickými pohledy na okolní údolí a dorazíte až k vesnici s několika hinduistickými poutními chrámy. Pěšky se pustíte po poutní stezce vyšlapané hinduistickými věřícími a po zhruba třech hodinách přejdete osmikilometrovou trasu přes horský masiv ke svatyni Neelkanth Mahadév, kam si poutníci, následující tradici, přicházejí pro požehnání.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Chrám Neelkanth Mahadév

A co vůbec znamená záhadné označení tohoto místa? Mahadév, čili Pán bohů představuje Boha Šivu s modrým hrdlem (Neel Kanth). Podle pověsti mu zmodralo hrdlo, když v něm zadržoval pro lidstvo smrtelný jed, symbolizující veškeré zlo, zkázu a smrt, a tím zachránil osudy všech před hrozícím vyhubením.

Po tomto hrdinském činu Šivu v Rišikéši pro utišení horkosti polévali vodou a odtud též vychází tradice obřadného polévání symbolů při přinášení oběti tomuto bohu tvořivé plodnosti.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Brána do Neelkanthu

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Výzdoba chrámu Neelkanth Mahadév

Po letech strávených v meditaci se odebral Šiva zpět do hlubokých Himalájí na horu Kailáš. Předtím však vyvrhl jed a zanechal jej na místě, kolem kterého pak vznikl chrám symbolizující jeho božskou vznešenost.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Šivova socha před chrámem Neelkanth Mahadév

Chrám s pestrobarevnou střechou, zdobený nepřeberným počtem božských zobrazení a jiných dekorativních vzorů se nachází ve výšce 1675 metrů nad mořem a je obléván tekoucí vodou. Poutníci sem přicházejí vykonávat obřady dvakrát ročně, u příležitosti oslav Šivovy svatby Maha Šivaratri, která proběhla počátkem března a pak od července do poloviny srpna. Jako oběti přinášejí tradičně kokosové ořechy, květiny, mléko, med a ovoce, či polévají symbolický Šivův lingam vodou.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Chrám nad Neelkanthem

O dva kilometry dál na vrcholku hory se pak nachází Parvati temple, tentokrát pro uctění Šivova ženského protějšku, bohyně Parvati, ještě o další dva kilometry dále pak neméně pozoruhodná jeskyně (gufa).

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Chrám Neelkanth Mahadév

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemný dům v Latinské čtvrti v Paříži

V Latinské čtvrti nedaleko Notre-Dame pulzuje život ve dne v noci. Každý dům má nějakou svoji historii, ale přičmoudlý dům v Rue de la Huchette č. 5 je opředen...

Výběr článků

Načítám