Hlavní obsah

Bývalý Dům odborářů v Ostravě se proměnil v luxusní hotel

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí pátý čtyřhvězdičkový hotel má od počátku března Ostrava. Vznikl přeměnou historické budovy bývalého Domu odborářů na Českobratrské ulici. Protože objekt je od roku 2008 kulturní památkou, dohlíželi na jeho rekonstrukci památkáři.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hotel Mercure

Článek

Nový hotel Mercure zahrnuje soubor kancelářské budovy na Českobratrské ulici a obytných domů na Husově náměstí a Přívozské ulici. „Domy vyprojektovala a postavila ve 20. letech 20. století stavitelská firma Kolář & Rubý, která tehdy patřila k nejvýznamnějším na Ostravsku,“ upozornila Janina Brychlecová z odboru památkové péče Národního památkového ústavu územního pracoviště v Ostravě.

Domy patřily původně Revírní bratrské pokladně, po 2. Světové válce přešly do majetku ROH a ve správě Krajské odborové rady byly až do 90. let minulého století.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hotel Mercure

„Architektonické pojetí vychází z tehdy moderního expresionismu, s prvky ovlivněnými kubismem a klasicizujícího tvarosloví,“ popsala památkářka s tím, že v interiérech jsou zachovány cenné dekorativní prvky a detaily jako je zábradlí, obklady, štuková výzdoba stropů či vitráže v oknech. „V zasedacím sále jsou dvě sochy Augustina Handzela: socha horníka a matky s dítětem, obě z roku 1925.“

Rekonstrukce objektu se památkově hodnotných prvků údajně nedotkla. „Většina z nich zůstala na místě a jsou součástí obnovených interiérů. Repasována byla i původní okna,“ objasnila s tím, že ty prvky, které se neuplatnily, jsou zakryty nebo uskladněny na půdě. I když Brychlecová hodnotí celkově přeměnu na hotel pozitivně, našli na ní i negativa. „Za zbytečné považujeme například noční nasvětlení nebo některé interiérové úpravy, jako jsou nevkusná látková světla s růžovofialovou drapérií, která se stylově k charakteru architektonického řešení objektu nehodí,“ naznačila.

Podle investora má budova několik specifických detailů, které jí dodávají na jedinečnosti. „Proto nepovažujeme za ústupek fakt, že jsme je zachovali a zakomponovali do nového designu. Jedná se o vitrážová okna, mozaiku ve vstupní hale, vytápění na chodbách a především historický sál Karolina,“ vysvětlila Linda Maletínská, mediální zástupce hotelové sítě Accor s tím, že informace, na kolik přestavba historických budov vyšla, nemá k dispozici.

Ostravský hotel Mercure patří do hotelové sítě skupiny Accor. Nabízí 139 pokojů, všechny s wi-fi připojením, minibarem a čajovým a kávovým servisem. Executive pokoje mají navíc kávovar Nespresso. V hotelu se nachází také restaurace, bar, čtyři konferenční a tři zasedací místnosti vybavené nejmodernější kongresovou technikou a wellness centrum s fitness.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám