Hlavní obsah

Lyžařská střediska hlásí umrzlý technický sníh, na běžeckých tratích je led

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend bude nejspíš jedním z posledních, kdy se lyžaři i běžkaři mohou sklouznout po zasněžených svazích a pláních. Střediska v Česku hlásí většinou umrzlý, technický sníh, běžecké tratě jsou místy zledovatělé, špinavé nebo vydřené. Záchranáři varují před úrazy na zledovatělých sjezdovkách.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ve většině středisek se uměle zasněžuje. Záchranáři varují před úrazy v namrzlém terénu.

Článek

Liberecký kraj oplývá dobrými sněhovými podmínkami. Některá střediska v uplynulém týdnu zasněžovala, povrch sjezdovek není ani tvrdý. Pro běžkaře liberecký areál Ještěd hlásí v průměru 60 centimetrů sněhu.

V Harrachově je na svazích od 95 do 130 centimetrů sněhu. Lyžařský areál v Rokytnici nad Jizerou uvádí 20 až 140 centimetrů sněhu. Jizerská magistrála má zásoby sněhu ještě z konce loňského roku.

Lyžařské areály ve Zlínském kraji mají stále dostatek sněhu, ale technického. Na sjezdovkách areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku je asi 60 centimetrů sněhu. Kolem metru sněhu hlásí Ski Areál Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku.

Vynikající podmínky pro lyžování hlásí středisko na Kohútce v Javorníkách. Běžecké tratě v okolí areálu jsou sjízdné s obtížemi. Šest vleků a lanovka jsou v provozu na Pustevnách v Beskydech. Z běžkařských tras jsou upraveny jen tratě okolo střediska, sjízdné jsou i trasy na Martiňák a Radhošť. Ostatní běžecké tratě jsou sjízdné jen částečně. Lyžuje se stále i na svahu nedaleko centra Zlína.

Na Šumavě mají na sjezdovkách místy až 90 centimetrů sněhu. Část běžeckých tras však lze upravovat už jen ve vyšších polohách. Jinde jsou zbytky stop ve špatném stavu, v lesních úsecích jsou zledovatělé a s nečistotami, na mnoha místech už není sníh.

Na Lipně se stále bruslí

Na zamrzlé hladině lipenského jezera se aktuálně bruslí, upraven je okruh mezi Lipnem, Přední Výtoní a Frymburkem v délce 11 kilometrů, led má tloušťku 19 až 22 centimetrů. Nejvíce sněhu mají sjezdovky na šumavském Zadově, místy až 90 centimetrů. Mimo leží pouhých 25 centimetrů. Stejně tolik sněhu leží na churáňovské sjezdovce, která je stále mimo provoz. Sníh mizí i v novohuťském lyžařském areálu, je ho tam deset až dvacet centimetrů.

Skvělé podmínky pro lyžování hlásí také ze sousedících rakouských středisek, kam mohou vyjet návštěvníci šumavských penzionů. Třeba v areálu Sternstein poblíž hraničního přechodu Studánky - Vyšší Brod připravili speciální akci s názvem Dny jihočeského rodinného lyžování na Sternsteinu za speciální cenu 25 eur.

Na sjezdovkách v Ústeckém kraji pořád leží zhruba půl metru sněhu. Tloušťka sněhové vrstvy na Telnici se pohybuje od 40 do 70 centimetrů, a i když je pořád dost zmrzlá, přes den měkne. Podobné podmínky vládnou i na nedalekém Bouřňáku.

Na kvalitně upravené sjezdovky a výborné počasí lákají lyžaře provozovatelé sportovních areálů v Beskydech. Zatímco sjezdaři si mohou díky umělému zasněžování užít lyžování do sytosti, běžkaři jsou většinou odkázáni na přírodní sníh, a tak možností pro ně rychle ubývá. Ve Skiareálu v Mostech u Jablunkova díky technickému sněhu funguje půlkilometrový okruh. Na sjezdovkách je od 60 do 130 centimetrů sněhu.

Na Pustevnách budou v provozu všechny vleky. Přírodního sněhu ale ubývá, a tak jsou běžecké trasy i ve vyšších polohách sjízdné jen s obtížemi. Lyžovat se o víkendu bude také na Javorovém vrchu. Na Soláni nebo Kohútce je už sněhová vrstva nesouvislá.

Špatná kvalita běžeckých stop

Na horách v Plzeňském kraji vlekaři vylepšili svahy výrobou technického sněhu. Hůř jsou na tom běžkaři. Na Šumavě už musejí počítat mnohdy s neupravenými stopami, nedostatkem sněhu, obnaženými místy a s nečistotami na stopách.

Na Železnorudsku se lyžuje ve všech větších areálech - na Špičáku, Nad Nádražím, na Belvederu, na Samotách, na Weissově louce či na Debrníku. Jezdí také lanovka a vlek na Pancíř. Na sjezdovkách je kolem 20 až 50 centimetrů sněhu. Na železnorudském Špičáku je momentálně na sjezdovkách v průměru stále 90 centimetrů sněhu.

Areál v Kašperských Horách hlásí 35 centimetrů sněhu, lyžuje se v areálu Kocourov u Klatov, na sjezdovce v Hartmanicích a na Přimdě. Horší podmínky mají běžkaři. Trasy jsou místy zledovatělé, občas znečištěné jehličím a někde jsou obnažená místa. V okolí Srní už sníh téměř není. Ve vyšších polohách ještě leží. Na běžky je možné se vydat například v okolí Modravy či Prášil.

Lyžařská střediska v Jeseníkách musejí dál spoléhat jen na technický sníh. Střediska jsou však stále v provozu, s nedostatkem sněhu bojují provozovatelé umělým zasněžováním.

Milovníci běžeckého lyžování by měli vyrazit především do okolí Karlova, Pradědu, Švýcárny či na tratě z Červenohorského sedla na Vřesovou studánku a do okolí Paprsku. Na horách leží od deseti do 80 centimetrů sněhu, na hřebenech je sněhu málo a místy jsou vidět i kameny.

Převažuje technický sníh

V Pardubickém kraji  jsou v provozu i sjezdovky v níže položených oblastech. Velké zásoby sněhu má například zimní středisko v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Menší množství sněhu ve volné přírodě však nepřeje stoupencům běžeckého lyžování.

Až metr technického sněhu je rovněž na sjezdovkách lyžařského areálu Skiregion Buková hora na Orlickoústecku. Kolem půl metru sněhu nabízejí sjezdovky v Hlinsku na Chrudimsku, o něco méně je ho na svazích v Přívratu a v areálu Peklák u České Třebové na Orlickoústecku.

Krušnohorské skiareály stále nabízejí všem lyžařům velmi dobré podmínky a dostatečnou vrstvu sněhu na sjezdovkách. Ta se pohybuje podle jednotlivých středisek mezi 40 až 100 centimetry. Kolem jednoho metru leží na Klínovci, sníh je zmrzlý a tvrdý. V areálu Bublava - Stříbrná leží na sjezdovkách kolem 60 centimetrů sněhu.

Počasí přeje i menším lyžařským areálům v Karlovarském kraji. Lyžovat se bude i v Perninku Nad nádražím nebo na Velflinku, Merklíně, Potůčkách i v Abertamech, kde je  nově otevřený freestyle park. V provozu jsou i sjezdovky v Nových Hamrech a o víkendu bude k dispozici také Velká sjezdovka. Lyžuje se i v Aši na vrchu Háj, v provozu s velmi dobrými podmínkami je rovněž skiareál Mariánské Lázně.

Sjezdovky na Vysočině nabídnou o víkendu veřejné závody i karneval s rejem masek. Stále je otevřena více než desítka skiareálů, nejvíce na Ždársku a Jihlavsku. Sjezdovku na Harusově kopci pokrývá až 70 centimetrů sněhu. Na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí se o víkendu uskuteční veřejné závody Lyžařského poháru Vysočiny. Na sjezdovce v Dalečíně se na nedělní odpoledne připravuje karneval.

Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji nabízejí stále výborné podmínky. Na sjezdových tratích leží až 120 centimetrů sněhu, upravené jsou také tratě pro běžkaře v okolí areálů. Slunečné počasí a dostatek upraveného sněhu na sjezdovkách hlásí například Říčky v Orlických horách, kde je 70 až 110 centimetrů sněhu.

Lyžařské areály ve středních Čechách mají většinou dostatek sněhu. Díky nízkým teplotám totiž mohou bez problémů zasněžovat. Potíže má pouze zimní středisko v Kvasejovicích, které je odkázáno na přírodní sníh. V největším středočeském areálu Ski Relax Monínec leží metr sněhu.

V Chotouni u Prahy leží na sjezdovce kolem 1,5 metru. Na příbramském Padáku leží na sjezdovce od 35 do 45 centimetrů sněhu. Od 60 do sta centimetrů sněhu mají i na Šibeničním vrchu u Mnichovic, v provozu jsou oba vleky.

Reklama

Výběr článků

Načítám