Hlavní obsah

Tipy na víkend: Fašanky a masopust, snowjam i projekce na orloji

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend bude doslova nabitý různorodými akcemi, všem však budou dominovat fašanky a masopustní reje po celém Česku. Na horách se rozjíždějí snowboardové závody i akce pro děti, nezapomíná se ani na kulturní akce v galeriích, divadlech, kinech a při plesech. Pražský orloj bude oblečen do audiovizuálního hávu.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Fašankové průvody bývají plné roztodivných masek.

Článek
Středočeský kraj

Masopust v Roztokách u Prahy

V sobotu se ve 13 hodin rozjíždí masopustní veselice na zámku v Roztokách u Prahy, nebudou chybět divadla, živá hudba, výroba masek a masopustní občerstvení. Ve 14 hodin se průvod vydá přes náměstí, kde dojde ke korunovaci královny. Program bude pokračovat i v Úněticích. Více informací se dočtete zde.

Masopust v Kouřimi

Pokud se rozmýšlíte, co s první březnovou nedělí, neváhejte a zapojte se do masopustního veselí v kouřimském skanzenu, které začíná v 16 hodin. Více podrobností zde.

Benátský karneval na zámku Loučeň

Karnevalové hýření ve stylu kouzelného italského přístavu na břehu Jaderského moře na zámku Loučeň se bude v sobotu konat od 14 do 17 hodin. Více podrobností se dozvíte zde.

Ladovské vepřové hody ve Velkých Popovicích

Kdo patří mezi milovníky dobrého piva a jídla, nechť se vydá v sobotu do malebného Ladova kraje, kde se ve Velkých Popovicích od deseti dopoledne do tří odpoledne budou konat Ladovské vepřové hody. Více podrobností zde.

Liberecký kraj

Špindlerův Mlýn - Quiksilver Snowjam

Quiksilver Snowjam se ve dnech 4. a 5. března vrací do Skiareálu Špindlerův Mlýn, a návštěvníci se stejně jako v uplynulých letech mohou těšit na nejlepší snowboarding, jaký u nás bude letos k vidění. Více podrobností se dozvíte zde.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařské závody - Vysoké nad Jizerou, Běžecký areál u Stanovské křižovatky

Návštěvníci se můžou těšit na průvod za doprovodu dechové hudby, závody pro malé i velké v dobovém oblečení a ukázky lyžařské techniky. Sraz účastníků je o sobotní deváté hodině ranní na Vysockém náměstí odkud se odchází na místní hřbitov, kde proběhne společná vzpomínka na bývalé závodníky a činovníky Č.S.K.

Karlovarský kraj

Západočeské divadlo v Chebu zve na víkendová představení

4. března - v 10 hodin, studio d, V osm u archy, vstupné: ZŠ 50 Kč, ostatní 80 a 70 Kč.

5. března - v 19 hodin, spolek Kašpar z Divadla v Celetné Praha, Komunismus „Příběh našich otců“. Děj se odehrává roku 1984 v satelitní krajině sovětského bloku zvané Československo. V hlavní roli: Jakub Špalek. Dále hrají: Tomáš Karger, Matouš Ruml, Lukáš Jůza a Marcela Holubcová, vstupné: 230 a 200 Kč.

6. března - v 15 hodin, Divadlo Špílberg Brno, Kůzlátka a vlk. Známý příběh o vlkovi a kůzlatech, tentokráte v muzikálově podobě a ve verších. Dvě kůzlata, Líza a Róza, zůstanou sama doma a budou nucena odolávat nástrahám lstivého vlka. Vstupné: 80 a 60 Kč.

Západočeské divadlo v Chebu, Divadelní nám. 10, tel.: 354 432 522. Rezervace vstupenek: 354432522, 354430041 nebo zde. Předprodej vstupenek: Infocentrum, nám. Krále Jiřího, denně 9-17 hodin.

Ústecký kraj

Výlet do žateckého pivovaru

Pro výlet do Žatce vůbec není důležité, jestli máte nebo nemáte rádi pivo. Několik turistických novinek spojených se zdejším vyhlášeným chmelařstvím totiž nabízí zábavu a poučení pro malé i velké, pro milovníky zlatavého moku i pro ty, kteří jeho kouzlu nikdy nepropadli. Tajemství pěstování žateckého chmele a vaření dobrého piva vám odhalí Chrám Chmele a piva, nové celoročně otevřené centrum s tematikou chmelařství. Chmelařské muzeum je zřejmě největší expozicí svého druhu na světě. Více informací zjistíte zde.

Návštěva Větruše v Ústí nad Labem

Vysoko nad městem Ústí nad Labem se vypíná vrchol s krásnými výhledy na labské údolí. Jeho ozdobou je výletní zámeček Větruše, kde najdete restauraci, vyhlídkovou věž a několik sportovišť. Je to ideální cíl výletů s dětmi, a to zejména díky přírodnímu a zrcadlovému bludišti s pokřivenými zrcadly. Těšit se můžete i na dětský koutek s prolézačkami, pískovištěm a lavičkami. Značené turistické stezky vás od Větruše dovedou na další zajímavá místa v okolí, například k Vaňovskému vodopádu na Podlešínském potoce (4 km). Z Větruše také můžete sejít dolů k Labi po cestě označené jako Nebeské schůdky (800 m).  Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Sběratelská vášeň v Klatovech

Až do půlky dubna je ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech výstava Sběratelská vášeň aneb Co se sbírá v současnosti. Od prvních sbírek z 19. století získané muzeem, sbírek Dr. Hostaše, až k současnému sběratelství na Klatovsku, představeny budou modely aut, koňské motivy, krabičky od sirek a zápalek atd. Více informací naleznete zde.

Bál v Kulturním domě

Klub Horní Bříza pořádá v pátek Staročeský bál s kabaretem. K Horní Bříze patří jméno Zdeněk Bláha a soubor Úsměv a také Staročeský bál. Ten letošní nabídne předtančení, živou štrajchovou muziku, soutěže, tombolu a kabaret v podání mužské části folklorního souboru. Více informací naleznete zde.

Masopust v Postřekově

Začíná v sobotu maškarním bálem, pokračuje v neděli krojovaným průvodem obcí, tzv. " kytičkovou", v pondělí je babský bál, v úterý končí průvodem v maskách směrem ke hřišti, kde se Masopust popraví a večer je poslední masopustní bál, který končí po půlnoci a začíná postní období. Více informací si přečtěte zde.

Kulturní dům Plzeň, maškarák

V sobotu od 14 hodin se v plzeňském Kulturním domě JAS bude konat maškarní bál Maškarák. Jde o maškarní bál pro všechny kluky a holky od čtyř do 12 let, pořádaný plzeňskými skauty. Těšit se můžete na spoustu bezvadné muziky, koktejlový nealko bar, výrobu vlastních triček, jedinečné soutěže v průběhu celého odpoledne, soutěž o nejlepší masku, originální placky Maškaráku, nové kamarády a další zážitky. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Masopustní reje

Masopustní průvody, veselice a hody se budou v sobotu konat v obcích Zdíkov, Masákové Lhotě a Zdíkovci. Více informací o akcích v jihočeském kraji naleznete zde.

Oslava masopustu ve Vimperku

Maškarní bál se bude konat v neděli v Hotelu Zlatá hvězda ve Vimperku. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Zimní návštěva obce a zámku Dětenice

V Dětenicích to žije i v zimě. Jsou zde připraveny speciální programy na zámku a ve středověké krčmě, které vám zkrátí čekání na jaro. V sobotu v komnatách zámku řádí upíři, čarodějnice, bezhlavý rytíř a další strašidla, jež se snaží vylekat nevítanou návštěvu. Každou středu draží piráti ve středověké krčmě krásnou otrokyni, která poté slouží svému novému pánovi. V úterý, čtvrtek, pátek a sobotu střídají piráty v krčmě tanečnice, fakíři, potulní pěvci a žebráci a nabízí možnost zažít středověk na vlastní kůži. Pokud vás program vyčerpá, můžete přenocovat netradičně ve Středověkém hotelu.

Sobotní Dětské hrátky v Mladých Bucích

Každou sobotu až do 26. března si děti a rodiče mohou pohrát ve Skiparku Mladé Buky se psem Baldou. Jsou připraveny soutěže o ceny na lyžích i bez nich přímo v centru dětského parku. Začíná se ve 13 hodin. Regionální turistické informační centrum, Krkonošská 8, 543 01, Vrchlabí. Tel.: 499 405 744, info@krkonose.eu, www.krkonose.eu.

Kraj Vysočina

Rybářský ples v KD Máj Pelhřimov začíná v pátek ve 20 hodin.

Koncert Už jsme doma

Koncert Už jsme doma se koná v sobotu v Kavárně a knihkupectví Tygřík v Pelhřimově, začíná ve 21 hodin. Více informací o akcích v Pelhřimově čtěte zde.

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově

Máte rádi kuriozity a rekordy? Třímetrový zubní kartáček, pyžamo dlouhé devět metrů, do kterého se vejde až devadesát osm spáčů, šaty ze známek i ze spínacích špendlíků a další předměty, které splňují kategorie typu největší, nejmenší, nejdelší či nejtěžší – to je stručné představení jednoho neobyčejného muzea v Pelhřimově – městě rekordů. Muzeum rekordů a kuriozit sídlí v prostorách Dolní brány. Můžete zde navštívit i druhou expozici Zlaté české ručičky.

Oslava MDŽ na Křemešníku

Na Křemešníku se o víkendu 5. a 6. března bude slavit Mezinárodní den žen. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Výstava Život a smrt (nejen) starých Slovanů na zámku v Pardubicích

Nevelká výstava v pardubickém zámku představuje veřejnosti život Slovanů a nejcennější archeologické nálezy na území východních Čech ze 7. až 11. století. Trochu zavádějící je její název, slovo starých nevysvětluje věk jejich aktérů, protože vykopávky odkryly i hroby novorozenců a dětí.  [celá zpráva]

Olomoucký kraj

Čarodějnické procesy v Šumperku lákají turisty

Město Šumperk kromě rozhledů z radniční věže a tematických prohlídkových okruhů města nabízí nově i expozici Čarodějnické procesy v tzv. Geschaderově domě.  Expozice Čarodějnické procesy zachycuje nechvalně známé období čarodějnických procesů ze 17. století. Celý článek si přečtěte zde.

Zlínský kraj

Masopusty na východní Moravě

Východ Moravy bude ve druhé polovině tohoto týdne žít fašankem, neboli masopustem. Vodění medvěda nebo pochovávání basy se chystá ve městech i v nejmenších vesnicích. Už po dvanácté ožije v novodobé historii fašankem zlínská ulice Lešetín I. Jestliže na první ročník dorazily pouze desítky lidí, v posledních letech je už velmi vyhledávanou akcí.

„Věříme, že se lidé budou i letos dobře bavit. Jako překvapení pro ně chystáme po dlouhé době ukázku pravé zabíjačky přímo na ulici,“ prozradila organizátorka Zuzana Baťová.

Lešetínský fašank se uskuteční v sobotu 5. března od 10 do 15 hodin. Ten, kdo přijde v kostýmu, dostane grilovanou klobásu zdarma. Každé dítě v masce dostane dárek. Akce je podporována z Kulturního fondu města Zlína.

Přípravy na sobotní fašank vrcholí i v Bohuslavicích u Zlína. V této obci se tradičně neobejdou bez vodění medvěda chasou od domu k domu.

„Připraveny jsou plačky, basa se ponese na márách, bude opravdu veselo,“ nepochybuje místostarosta obce Libor Buchta.

Za neopakovatelnými zážitky se můžete vydat i třeba do Strání na Uherskohradišťsku, kde už ve čtvrtek 3. března vypukne 24. ročník Festivalu masopustních tradic. Potrvá až do úterý 8. března. Program je pestrý, k vidění bude třeba stovka účinkujících v krojích v čele s magickým slaměňákem nebo prastarý mečový tanec fašankářů. Pořadatelé slibují, že nachystají spoustu dobrot.

Fašankem, masopustem, ostatky nebo třeba pochováváním basy se bude žít koncem tohoto týdne i v Kaňovicích, Halenkovicích a Sazovicích na Zlínsku, Sulimově a Chvalčově na Kroměřížsku či Pozlovicích u Luhačovic. Více informací o akcích na východní Moravě naleznete zde.

Námořnický bál ve Zlíně

1. Námořnický bál ve Zlíně se uskuteční v sobotu 5. března v budově U5 Fakulty aplikované informatiky na sídlišti Jižní svahy. Bál pořádá Námořnická unie, společenství stvořené studenty a pedagogy Univerzity Tomáše Bati a jejich příznivci, kteří mají k recesi velmi blízko.

„Jeho součástí bude třeba taneční vystoupení A A Mědílkovi, jehož tématem bude variace na piráty z Karibiku,“ řekl Dušan Fojtů, kapitán Námořnické unie. K tanci a poslechu budou hrát Fryštácká Javořina a DJ Vašek Vymětalík. Pořadatelé upozorňují, že vstup je povolený pouze ve společenském oděvu.

Valašská zabíjačka na Razule ve Velkých Karlovicích

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích letos opět připravil sérii gurmánských víkendů pro lyžaře. Každý prodloužený víkend je v Gril srubu Razula u hlavní sjezdovky Razula zasvěcen jiné kuchyni. Podrobný program naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Zbraně a obrazy Dietrichsteinů na zámku v Mikulově

Na zámku v Mikulově budou nově k vidění obrazy a zbraně ze sbírek rodu Dietrichsteinů, někdejších zámeckých majitelů. Původní liechtensteinský a později dietrichsteinský zámek, stojící na výrazném skalním útesu, tvoří již několik století nepřehlédnutelnou dominantu Mikulova. Dietrichsteinové patřili k nejvýznamnějším a nejbohatším šlechtickým rodům na Moravě. Jejich mikulovskou kolekci zbraní tvoří 400 kusů mečů, šavlí, nožů, pistolí a pušek nejrůznějších typů.

Zbraně a obrazy ze sbírek Dietrichsteinů se stanou součástí výstavy nazvané Proti času, která bude zahájena v červenci. Po rekonstrukci západního křídla zámku se do něj expozice přesune natrvalo. Více informací o expozicích na zámku se dočtete zde.

Poznávej se – výstava, kde je dotýkání exponátů přikázáno - v Brně

Chcete si posedět na hřebících jako fakír, pokusit se sestavit lidské tělo, otestovat vlastní čich, zjistit citlivost svého sluchu, poznat rychlost své reakce i sílu svého stisku? Umíte vyluštit zvukové pexeso, nebo provést kuličku složitým labyrintem? Už jste někdy viděli kompletní otisk svého těla nebo měli možnost si vyzkoušet Braillovo písmo? To je jen malá část toho, co nabízí výstava Poznávej se! ve Staré brněnské radnici. Její exponáty jsou zapůjčeny z libereckého science centra iQpark až do 3. dubna.

Olympia Fashion Show v Brně

První březnový víkend vtrhne do brněnské Olympie módní jaro. Hlavní hvězdou přehlídek bude Miss ČR Iveta Lutovská. Přehlídky v sobotu i  neděli začnou v poledne a budou pokračovat každou celou hodinu až do 18 hodin. Sobotní přehlídky uvede Bořek Slezáček, v neděli ho za mikrofonem vystřídá herec Petr Vágner. Podrobnosti se dozvíte zde.

Pozvánka do Domu umění v Brně na profilovou výstavu

Práce českých malířů, kteří vstoupili na scénu v 90. letech minulého století, představuje nová profilová výstava v Domě umění. Jejich tvůrčí východiska byla ještě v první polovině 90. let podobná, avšak později většinou nastoupili každý svou vlastní cestu. Podrobnosti o výstavě naleznete zde.

Mezinárodní hudební festival v Brně - Expozice nové hudby

Koncerty prezentují umění přesahující navyklé konvence. Místo konání: Klub Fléda, dvorana VUT a divadlo Reduta. Program a informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Mládí vpřed! v Ostravě

Mládí vpřed! - heslo pokračování ostravské mutace známé přehlídky osobností a nápadů zejména z oblasti vizuálního umění. Po prvních dvou akcích, které zaplnily industriální Provoz Hlubina v oblasti Dolních Vítkovic a klub Fabric, se v sobotu 5. března přesune PechaKucha Night Ostrava do kina Vesmír. Celý článek si přečtěte zde.

Praha

Navštivte o víkendu Břevnovský klášter

Nemusíte být jen příznivci památek, abyste ocenili areál Břevnovského kláštera. Tento první mužský benediktinský klášter v Čechách, ležící na polovině cesty mezi Pražským hradem a Bílou horou, založili 14. 1. 993 pražský biskup Vojtěch a český kníže Boleslav II. Pro návštěvníky je zpřístupněna barokní bazilika sv. Markéty, románská krypta z 11. století a barokní prelatura s Tereziánským sálem. Pravidelné prohlídky zde můžete absolvovat i v zimním období v sobotu a neděli v 10 a 14 hod. Osvěžit se můžete i procházkou klášterními zahradami a posílit se ve staročeské restauraci Klášterní šenk, která je držitelem certifikátu Czech Specials a najdete ji v sousedství ekologického hotelu Adalbert. Podrobnosti o klášteře naleznete zde.

Výstava Doba ledová - giganti

Na pražském Výstavišti se můžete od soboty seznámit s již vyhynulými tvory z doby ledové. Modely pravěkých zvířat byly zhotoveny v životní velikosti. Unikátní výstava tak představuje současné trendy v paleontologii. Výstava trvá do 1. května. Podrobnosti se dozvíte zde.

V Senátu ČR začala výstava Femina

Výtvarná skupina Femina se k 15. výročí své existence představí od středy v senátní výstavní síni. Sdružuje malířky, sochařky, medailérky, keramičky, grafičky a textilní a oděvní výtvarnice. Členky skupiny, jejichž počet se pohybuje kolem 15, nespojuje jednotný styl, ale vzájemné přesvědčení o společenském poslání výtvarného umění, které má přispívat k rozvoji a kultivaci člověka. Výstava skupiny Femina bude v Senátu bezplatně přístupná do 17. dubna. Podrobný plán výstav v Senátu naleznete zde.

Národní galerie obměnila listy Karla Škréty - Valdštejnská jízdárna

Několik nových kreseb a grafických listů barokního umělce Karla Škréty obměnila Národní galerie v Praze (NG) na stejnojmenné výstavě. Obměna byla nutná z technických důvodů. Papír je křehké médium a zpravidla se nevystavuje déle než tři měsíce. Výstava Karel Škréta: Doba a dílo potrvá do 10. dubna. Koná se v Jízdárně Pražského hradu a ve Valdštejnské jízdárně. Podrobnosti naleznete zde.

Výstava motocyklů

Příznivci motocyklů mají od čtvrtka do neděle jedinečnou šanci prohlédnout si nové modely na veletrhu Motosalon 2011, který se koná na výstavišti PVA v pražských Letňanech. Návštěvníci se mohou těšit nejen na motocykly, ale i na skútry či čtyřkolky značek Honda či Yamaha nebo legendární Harley Davidson. Připraven je i bohatý doprovodný program, z něhož již tradičně nejvíce lákají exhibice motocyklových kaskadérů. Další podrobnosti najdete zde.

Projekce na orloji Staroměstské radnice

5. března se od 19 do 22 hodin uskuteční repríza úspěšné audiovizuální projekce na pražském orloji. Na jižní stranu budovy Staroměstské radnice, kde je orloj umístěn, představí jednotlivé části projekce divákům významné kapitoly z dějin této památky. Projekce budou začínat vždy v půl a celou hodinu – hned po promenádě Apoštolů. Délka audiovizuálního díla je asi 10 minut. Vstup na Staroměstské náměstí je zdarma. Celý článek o dřívější úspěšné projekci si přečtěte zde.

Přečtěte si také:
Chcete-li strávit netradiční víkend, jeďte do Zámeckého resortu Dětenice. Co všechno tam na vás čeká a kolik zaplatíte za ubytování, se dočtete v článku Dětenice: Víkend ve středověkém stylu. Vychází 4. března v příloze pátečního Práva Víkend.

Reklama

Výběr článků

Načítám