Hlavní obsah

Víkendové lyžování bylo na většině českých sjezdovek kvalitní

Uplynulý víkend nalákal do všech českých lyžařských středisek velký počet sportovců, kteří ale museli počítat s tvrdým, umrzlým, částečně technickým sněhem. Horská služba musela řešit množství úrazů, při nichž často zasahoval vrtulník.

Článek

Ideální počasí a dobré sněhové podmínky vylákaly během uplynulého víkendu do Beskyd nadprůměrné množství lyžařů. Vysokou návštěvnost zaznamenal vedoucí lyžařského areálu v Bílé na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula. "Víkend nám vyšel. Lidí bylo docela hodně. Ve stínu mrzlo a na sluníčku bylo krásně teplo," řekl Vrzgula.

Dostatek sněhu na svazích i opravené stopy, na kterých jsou ale už občas obnažená místa, lákaly o víkendu na hory v Plzeňském kraji stovky lyžařů. "V sobotu bylo na horách poměrně dost lidí, určitě je přilákalo slunečné počasí. V neděli se zatáhlo a lyžařů přijelo už méně," shrnul situaci v okolí Špičáku Martin Kocum z horské služby.

Na Železnorudsku leží na sjezdovkách většinou do půl metru sněhu. Fungují všechny větší areály jako Špičák, Nad Nádražím, Belveder, Samoty a další. Jezdí také sedačková lanovka na Pancíř a pancířský vlek, mimo provoz jsou vleky v Hojsově Stráži. Lyžování nabízejí i menší areály v Kašperských Horách, v Kocourově u Klatov, v Hartmanicích na Klatovsku nebo v Přimdě na Tachovsku v Českém lese.

Běžecké stopy na Šumavě jsou zatím sjízdné, dojezdy mohou být místy vytáté, někde je sněhová vrstva už nesouvislá, ale obnažená místa se dají většinou obejít. V terénu leží mezi zhruba deseti až 60 centimetry sněhu. Ve stopách je převážně zmrzlý sníh s malou vrstvou nového prašanu.

Na sjezdovkách v Jeseníkách leží převážně technický sníh. Kvůli tvrdému povrchu tak lyžaři musejí více dbát o svou bezpečnost. Podle horských záchranářů leží na horách od deseti do 80 centimetrů přírodního sněhu.

Střediska východních Krkonoš a Orlických hor zažila o víkendu nápor tisíců lyžařů. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn se v sobotu vystřídalo pět až šest tisíc lyžařů, v neděli jich bylo kolem 4000. Na hlavních lanovkách se čekalo kolem 15 minut.

Na sjezdovkách v jednotlivých střediscích Krkonoš a Orlických hor leží od třiceti do 120 centimetrů sněhu. Na hřebenech Krkonoš leží zhruba 98 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí první stupeň lavinového nebezpečí. Ve vrcholových partiích Orlických hor je 65 centimetrů zmrzlého sněhu.

Do středočeských zimních areálů zamířily o víkendu tisíce lyžařů. Plno bylo zejména v největším středisku Ski Relax Monínec u Sedlce-Prčice nebo v Chotouni u Prahy. Areál Monínec nabízí kolem 1,2 metru sněhu. V Chotouni u Prahy leží na svahu metr a půl sněhu. Naopak méně lidí vyrazilo lyžovat do příbramského areálu Padák, kde leží na sjezdovce od 35 do 55 centimetrů sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám