Hlavní obsah

Jak Českou republiku vnímají v zahraničí: Poláci mají rozhled, Britové už tápou

Novinky, Lucie Poštolková

Jak je to s povědomím o České republice za našimi hranicemi? Vědí o nás alespoň to nejdůležitější? Poláci znají Prahu a české hory, Britové už nevědí, zda má Česká republika moře, či je členským státem EU. Italy v Česku především zajímá zábava a emoce, vyplývá z výzkumu agentury CzechTourism, který v prosinci provedla společnost STEM/MARK.

Foto: Profimedia.cz

Největšími předsudky vůči České republice trpí obyvatelé Německa.

Článek

Cílem výzkumu bylo popsat vnímání České republiky ze strany cizinců, její image a charakteristiky, a dále změřit úspěšnost reklamní kampaně agentury CzechTourism v zahraničí, která probíhala v televizi, na billboardech a na internetu.

Tazatelé oslovili 4500 respondentů v Německu, Polsku, Velké Británii a Itálii. Reklamní kampaň zaznamenali nejvíce Italové (17 procent dotázaných) a Poláci (16 procent). V Německu zaznamenalo kampaň 10 procent respondentů a ve Velké Británii jen 8 procent dotázaných. Výzkum každopádně přinesl řadu nových poznatků, doporučení a návrhů.

Italové ze severu nás znají

V Itálii souvisí povědomost o České republice s regionem. Podle výsledků průzkumu mají nejhlubší znalosti obyvatelé severní Itálie, v jižních částech země povědomost o Česku klesá.

Celkově jsou Italové podle průzkumu požitkáři a společenští lidé, kteří se rádi smějí a v cizině s oblibou zkoušejí nové zážitky - zejména gurmánské. V průzkumu Čechům často doporučovali: „Více se smějte!“

Britové si myslí, že máme moře

Obyvatelé Velké Británie mají o České republice minimální povědomí. Někteří respondenti se dokonce domnívali, že Česká republika je přímořským státem.

Ti, kteří znají alespoň naše hlavní město, si Prahu spojují především se zábavou a rozlučkami se svobodou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Naopak velmi dobré znalosti o České republice odhalil průzkum v Polsku, kde si respondenti nejčastěji vzpomněli na Prahu a vyhlášené lyžařské areály.

Ze všech sledovaných zemí nejvíce trpí předsudky obyvatelé Německa. Považují Česko za chudou, postkomunistickou, či rozvojovou zemi a neumějí si představit, že se za posledních 20 let nějak výrazně změnila. Stále mají v povědomí informace o okrádajících taxikářích, nedobré pověsti Václavského náměstí, často vycházejí pouze ze svých návštěv českého pohraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám