Hlavní obsah

Nový ostravský orloj se hned začal zadrhávat

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravané, kteří se v úterý dopoledne přišli podívat na nově zprovozněný pohádkový orloj, byli nemile překvapeni. Unikátní a očekávaná atrakce, která vznikla na průčelí Divadla loutek, totiž přestala fungovat. Firma, která orloj vyráběla, slibuje, že už se to nebude opakovat.

Foto: Aleš Honus, Právo

V úterý v poledne už orloj po zásahu technické obsluhy fungoval bez problémů.

Článek

Orloj s hvězdnými hodinami a s pohyblivými loutkami pohádkových postaviček byl poprvé oficiálně spuštěn v pondělí večer před zraky několika desítek spokojených diváků.

První problémy se objevily už o den později, kdy měla být atrakce poprvé uvedena do celodenního ostrého provozu. „Už v osm hodin ráno bylo vidět, že něco není v pořádku,“ řekla ředitelka Divadla loutek Jarmila Hájková s tím, že se loutky zadrhávaly. V deset hodin pak už orloj nefungoval vůbec, protože technici začali pracovat na nápravě situace.

„Bylo nám řečeno, že zamrzla tekutina v mechanismu, který ty loutky pohání. Pánové z dodavatelské firmy už tady byli a pracují na nápravě,“ řekla Právu ředitelka Hájková. Odpoledne už pak orloj pracoval tak, jak má.

Foto: Aleš Honus, Právo

Děti shromážděné v úterý ráno před ostravským orlojem, který zrovna nefungoval.

Podle ředitele dodavatelské firmy ATS Techplus Vladimíra Majtána není problém jenom v mrazivém počasí. Dalším důvodem potíží je podle něj špatné uspořádání loutek, které jsou umístěny příliš těsně vedle sebe. „Došlo tam k drobné kolizi loutek. Při pohybu se král občas dotkne rukou královny, takže loutky se zastaví jedna o druhou,“ dodal Majtán s tím, že během zkušebního provozu se podobné problémy nevyskytly. „Ten mechanismus se trošku jinak chová v teple a jinak v desetistupňovém mrazu,“ dodal Majtán.

Podle jeho slov teď už bude orloj bez problémů fungovat, protože pracovníci firmy loutky posunuli. „Je to ale jen přechodné řešení. Budeme muset poprosit řezbáře, ať s rukama krále něco udělá,“ dodal.

Lidé, kteří se v deset hodin dopoledne přišli na orloj podívat, se zlobili, že orloj vypovídá službu tak krátce po zprovoznění. „To jim to moc dlouho nevydrželo. Zas takový mráz přece není, vždyť je jenom deset pod nulou,“ rozčiloval se starší muž, který se na orloj přišel podívat a vzal s sebou i fotoaparát. Zklamány byly i desítky dětí, které se právě vracely z dopoledního školního představení a na orloj se těšily.

Ostravský orloj vznikl na zdi nové přístavby loutkového divadla, kde byla vybudována alternativní scéna s venkovním amfiteátrem. Orloj tvoří hvězdná obloha s hodinami a troje pohyblivé dveře, za kterými jsou skryty tři dvojice pohádkových postav – král s královnou, anděl a ďábel a také kašpárek a smrtka. Orloj je v provozu od úterka denně od 8 do 20 hodin, a to vždy v každou sudou hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám