Hlavní obsah

O víkendu se zaplnily mnohé sjezdovky, sněhu je dostatek

Tisíce lyžařů opět vyrazily na sjezdovky, na kterých leží stále dost sněhu. Většina tuzemských skiareálů tak opět hlásí slušnou návštěvnost. Poměrně velký zájem byl například o sjezdovky v Krkonoších - ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou i na dalších místech nejvyšších českých hor. Ne všichni provozovatelé ale mohou být spokojeni. Některé vleky na Vysočině kvůli nedostatku sněhu či nezájmu lyžařů stály.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na Špičáku na Šumavě leží 80 centimetrů sněhu, jen sjezdovka Šance byla o víkendu uzavřená kvůli nedostatku sněhu.

Článek

Jen do Špindlerova Mlýna si v sobotu i v neděli našlo cestu každý den kolem 5000 lidí. Zhruba 2000 lyžařů se každý víkendový den prohánělo po sjezdovkách v Peci pod Sněžkou.

Lyžaři zaplnili také Jizerské hory. Na návštěvnosti se tam kromě rekreantů z jiných krajů pozitivně projevily školní prázdniny na Semilsku, Liberecku a Jablonecku. Zimní prázdniny začaly i v Nizozemsku, takže na české sjezdovky vyrazili ve větších počtech rovněž turisté z této země.

Rekordní návštěvnost zaznamenaly v sobotu svahy na Bukové hoře v Orlických horách, kde byl připraven sportovně laděný i zábavný program pro celou rodinu. "V neděli to již bylo průměrné, na sjezdovce Mlýnický dvůr bylo kolem 1000 lidí, slušná byla návštěvnost i v Čenkovicích," uvedl mluvčí Skiregionu Buková hora Radek Procházka.

V Karlovarském kraji fungovaly o víkendu všechny vleky, sjezdovky ve skiareálech byly dobře upravené. V oblasti bylo o víkendu hodně německých dětí, které budou mít prázdniny i příští týden. V sobotu přijeli nizozemští turisté, kteří v Krušných horách zůstávají.

"Čekání na vlecích ale bylo minimální, i když tu bylo velmi živo," řekla Alena Řehořová z infocentra Boží Dar. Na Božím Daru je kolem 40 centimetrů sněhu, na Klínovci až jeden metr. V oblasti napadly dva centimetry nového sněhu. "Všechny areály byly v provozu, v sobotu se upravily běžecké tratě. V neděli vysvitlo sluníčko, takže pohoda," dodala Řehořová.

Dobré podmínky pro lyžování nabídly o víkendu i lyžařské areály na Šumavě. Spokojeni s návštěvností byli třeba ve skiareálu na Lipně. Mrazy umožňují zasněžovat, a vytvořit tak zásoby sněhu, uvedla Eva Študlarová ze společnosti Lipno Servis. Na Špičáku je na sjezdovkách 80 centimetrů sněhu. V provozu jsou všechny vleky, sjezdovky jsou zasněžovány. Zavřena je pouze sjezdovka Šance ve střední části, kde je málo sněhu.

Areály v Beskydech zaznamenaly o víkendu většinou průměrnou návštěvnost. Ve větších střediscích chtějí lyžovat minimálně do konce března. "V neděli u nás byla určitě větší návštěvnost než v sobotu, kdy nebyla ani podprůměrná, protože byla inverze. Na to, že je sezóna v plném proudu, jsme však čekali ještě větší. Podmínky na lyžování jsou ideální, teplota kolem minus šesti stupňů, sjezdovky kvalitně připravené," uvedl provozovatel Skiareálu Mosty u Jablunkova Alois Martynek.

Mírně nadprůměrnou návštěvnost hlásí provozovatelé v Jeseníkách. Na své si v nejvyšších moravskoslezských horách přišli vyznavači sjezdového i běžeckého lyžování. Na nezájem lyžařů si nestěžoval ani například majitel střediska Proskil v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka. "V sobotu byla návštěvnost sice o něco slabší, nedělní už ale byla super," uvedl.

Spokojeni jsou i provozovatelé středočeských zimních areálů, kam v sobotu a neděli zamířily tisíce lyžařů. Plno bylo zejména v největším středisku Ski Relax Monínec u Sedlce-Prčice. Lyžuje se například také ve Zlínském kraji, návštěvy jsou tam průměrné.

Reklama

Související témata:

Související články

Koktejl zimních radovánek pro celou rodinu

Dlouhé široké sjezdovky pokryté dokonalým prašanem, dech beroucí výhledy, ale i nespočet sněhových atrakcí nabízí rakouský zimní koktejl s názvem Pitztal. Jeho...

Výběr článků

Načítám