Hlavní obsah

Podmínky k lyžování se o víkendu zhoršily, záchranáři měli napilno

S oblevou a deštěm, po kterém se prudce ochladilo, se zhoršily podmínky k lyžování v mnohých horských střediscích. Někde se lanovky zastavily úplně. Zledovatělé plotny na sjezdovkách navíc způsobily větší počet zranění, záchranáři zasahovali i u vážných úrazů páteře. V neděli vylepšilo podmínky ve skiareálech sněžení, meteorologové hlásí sněhové přeháňky od poloviny týdne.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Povrch sjezdovek byl o víkendu zledovatělý. V neděli přišlo sněžení.

Článek

Kvůli tvrdému zledovatělému povrchu museli během víkendu častěji zasahovat záchranáři. Například horská služba v Jeseníkách v sobotu vyrážela k 18 případům, z toho jednoho lyžaře odvážel vrtulník. V Jablonci nad Jizerou a Aldrově zase skončili lyžaři po srážkách v bezvědomí. Těžký úraz utrpěl v sobotu také sedmačtyřicetiletý lyžař na krušnohorském Klínovci, muž si při pádu poranil páteř. [celá zpráva]

Po dešti a následném mrazu zledovatěly sjezdovky například v Krkonoších. "Bylo to hodně těžké a spoustu lyžařů to vyděsilo, ale nakonec se přizpůsobili a jezdili hodně opatrně i za cenu plužení," řekl vedoucí harrachovské lanovky Milan Goč. I přesto byla návštěvnost v Krkonoších nadprůměrná. "Oproti minulému víkendu byla návštěvnost o 30 až 40 procent lepší. Jsou jarní prázdniny v Česku, Polsku i Německu. Je tu tak polovina Čechů a polovina cizinců," uvedl Petr Hynek z Janských Lázní.

Na šumavské sjezdovky napadla přes noc slabá vrstva prašanu a provozovatelé areálů si podmínky pro lyžování pochvalovali. Lyžaři zavítali například na Špičák u Železné Rudy, kde byla v provozu většina lanovek. Přestože na svah mířili víkendoví návštěvníci i rodiny v rámci jarních prázdnin, rozprostřeli se lyžaři i snowboardisté na svahu ideálně tak, že se ani u vleků netvořily fronty.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na jihu Čech dorazilo nejvíce návštěvníků do Skiareálu Lipno, kde pro ně byl připraven zábavní program, na pondělí se tam chystá Valentýnské lyžování.

V Krušných horách taková spokojenost nevládla. "Bylo to mizerné, hlavně kvůli počasí. V neděli se udělala mlha a lidí ještě ubylo," řekl Jiří Zmítko z Bouřňáku na Teplicku. Plno nebylo ani v Klínech na Mostecku, kam dokázali zájemce přivábit aspoň na sobotní závod v průjezdu bazénem vody.

Se zledovatělým sněhem na sjezdovkách museli tento víkend počítat také lyžaři, kteří se vydali do Jeseníků. Některá střediska kvůli tomu hlásila menší návštěvnost, zklamaní byli například v Petříkově. Méně lidí přijelo i do skiareálů v Beskydech, podmínky k lyžování tam přitom podle provozovatelů byly velmi dobré.

Na Vysočině jsou kvůli oblevě v provozu jen některé areály. O víkendu byla největší návštěvnost tradičně na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, v ledové kotlině jihlavského Šacberku a v novoměstském centru lyžování. V Pardubickém kraji si nadprůměrný zájem pochvalovali například v Dolní Moravě, kam o víkendu dorazilo asi 2500 lidí.

Průměrnou návštěvnost zaznamenaly skiareály ve středních Čechách. Znovu se otevřelo středisko Šibeniční vrch u Mnichovic, stále zavřené však zůstávají Kvasejovice, kde je málo sněhu.

Běžkaři museli pečlivě vybírat cíl výletů, protože na některých trasách nebyl sníh a některé nebylo možné upravit. Běžkovalo se například na beskydských Pustevnách, na Šumavě měli upraveno osm kilometrů stop na Pláně a Churáňovský okruh. Naopak na Vysočině zůstaly stopy bez sněhu.

Smutní byli bruslaři, kteří vyrazili na známou dráhu na zamrzlé hladině Lipna. Ta byla kvůli vodě na ledu uzavřena. "Vstup na led je nyní velmi nebezpečný," řekla Eva Študlarová ze společnosti Lipno Servis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám