Hlavní obsah

Turracher Höhe, zapomenuté alpské zákoutí, kde vás budou hýčkat

Novinky, Jana Benešovská

Okolí průsmyku Turracher Höhe na rozhraní Štýrska a Korutan patří mezi skvosty rakouských Alp, o kterých mnoho Čechů zatím neví. Výborně si zalyžujete (bez chaosu a hektiky alpských megastředisek), užijete si nádherný relax a v minus patnácti si můžete zaplavat venku, ve vyhřívaném jezeře.

Článek

Cesta z ČR na Turracher Höhe je dlouhá a náročná: nahoru do průsmyku (1763 m n. m.) vedou jen velmi strmé a poměrně úzké silnice, takže se dobře připravte. Ale námaha stojí za to. Až se vyškrábete nahoru – třeba při západu slunce – čekají vás scenérie jako v pohádce.

Název Turracher Höhe označuje obec, alpský průsmyk a široké sedlo v rakouských Alpách. Stejnojmenné středisko s jezerem Turrach je rozděleno hranicí mezi dvě spolkové země: Korutany a Štýrsko. Hranice probíhá středem jezera. Od něj se zvedají k nebi vesměs holé horské stráně. I kdybyste celý pobyt strávili jen relaxem v hotelu a vytáhli paty tak na balkón, užijete si vyhlídek jako málokde jinde.

Lyžování bez čekání

Lyžařský areál na Turracher Höhe tvoří 38 kilometrů sjezdovek, které spojuje čtrnáct lanovek a vleků. S hlavními alpskými středisky, co do délky sjezdovek či počtu lanovek, sice Turracher Höhe soutěžit nemůže, ale má jiné přednosti: nikam tady není daleko a vzhledem ke vzdálenosti od hustě osídlených oblastí tu jezdíte nahoru dolů úplně bez čekání. Jednotlivé sjezdovky na sebe navazují, takže okruh lze zvládnout během půl dne.

Největší převahu mají sjezdovky středně obtížné, které jsou značené červeně. Řada z nich má však strmé úseky, takže na své si přijdou i nároční lyžaři. Přes jezero pendluje Seetaxi, které vás zdarma převeze přes zamrzlou plochu k protilehlým sjezdovkám. Jezdí přesně podél hranice mezi Štýrskem a Korutany.

Pohodlí na sněhu

Turracher Höhe je tradičně jedním z nejdéle otevřených lyžařských areálů v Rakousku – v posledních letech se spouští první vlek už během října a lyžuje se až do začátku května.

Opěvovanou zvláštností střediska je hlavně Pistenbutler, neboli pojízdný číšník, který vás zastaví přímo při lyžování a nabídne vám skleničku sektu.

V nástupní stanici sedačky Kornock zase najdete obývací pokoj, kde se můžete ohřát, posedět na měkkém kanapi, občerstvit se ovocem nebo čajem, případně si nechat namasírovat záda v masážním křesle.

Až vás přestanou bavit sjezdovky, není nic jednoduššího, než je vyměnit za úzká prkna a vydat se běžkovat třeba přímo na zamrzlé jezero Turrach. Celkem je tady pětadvacet kilometrů upravovaných běžeckých tratí – některé snadné, jiné náročné se slušným stoupáním.

Na jezeře rovněž najdete ledové plochy pro bruslaře i pro vyznavače curlingu. Kromě vynikajících podmínek pro lyžování se Turracher Höhe může pochlubit i perfektní nabídkou relaxace. Netradiční zážitek připravuje svým návštěvníkům Hotel Hochschober. Jeho součástí je relaxační areál, který za víkend stěží stihnete projít, natož pak vyzkoušet veškerou zdejší nabídku.

Orientální lázně

Určitě si užijte orientální lázně – hammam. Zázrak této procedury spočívá ve více než hodinové péči o vaše tělo (včetně hlavy), to celé v překrásných prostorách mramorových lázní. Pouze s ovinutým červeným ručníkem zvaným pesternal kolem boků, si poležíte na obrovském mramorovém kameni.

Když se pak zhruba po deseti minutách vaše ztuhlé svaly uvolní, mistr hammamu vás odrhne drsnou žínkou, aby vaše pokožka byla hladká a vláčná.

Vzápětí polije vaše tělo teplou vodou a vezme lněný sáček napuštěný mýdlovou pěnou. Z něj mávnutím a sevřením v ruce vytvoří oblak pěny, kterou vám nanese na tělo a celé ho namasíruje. Poté vás opláchne a požádá, abyste se posadili. To proto, aby vám mohl umýt hlavu a pak odvedl do místnosti, kde vám nabídne čaj a kandované ovoce.

Poté si můžete – budete-li chtít – třeba zaplavat v jezeře – jeho část, přiléhající k hotelovému pozemku, je totiž ohrazená a vyhřívaná. Zkrátím to: při relaxu v Hochschoberu chvílemi budete mít pocit, že se vám to celé jenom zdá.

Foto: Archiv, Právo

Rady na cestu

Středisko Turracher Höhe je přístupné v zimě i v létě. Pokud se rozhodnete vydat se sem v létě, vězte, že turistický svaz každý rok připravuje bohatý program Zážitky na horách. Od června do září je možné vybrat si z řady pestrých aktivit: procházka kolem tří jezer s horským průvodcem, bosé procházky za účelem lepšího vnímání přírody, nordic walking, jogging, dětské expedice.

Návštěvníci ubytovaní v hotelech nebo apartmánech, kteří jsou členy turistického svazu, se veškerých aktivit mohou účastnit zdarma, poplatek pro ostatní činí 5 eur – pro děti do 15 let zdarma.

Jak se tam dostat 

Nejkratší cesta z Prahy měří zhruba 480 kilometrů a autem ji zvládnete přibližně za osm hodin. Z Prahy jeďte autem do Českých Budějovic a dále na Linec a po dálnici kolem Salcburku. Z dálnice Tauernautobahn (A 10, směr Villach) vyjeďte v Sankt Michael a pokračujte po obyčejných silnicích přes Tamsweg až na Turracher Höhe.

Údaje pro lyžaře 

Nadmořská výška střediska: 1390 až 2205 metrů nad mořem

Ceny permanentek:

Dospělí – celodenní skipas: od 9.00 hodin – 38 eur, 6 dní – 179 eur

Děti – celodenní skipas: od 9.00 hodin – 19,50 eura, 6 dní od 91 eur

Rodinné celodenní skipasy: 2 dospělí a 2 děti – 99 eur, třetí dítě zdarma

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám