Hlavní obsah

Běžkařské závody: Karlovská a Valašská padesátka i Hostýnský yetti

– Hostýnské vrchy, Kroměřížsko
Novinky, Martina Žáčková

Tajemný sněžný muž yetti je maskotem takzvané Hostýnské magistrály – sítě 52 kilometrů značených tras v Hostýnských vrších na Kroměřížsku, které v létě slouží pěším turistům, cyklistům či vyznavačům nordic walking a v zimě jsou strojově upravovány pro běžkaře. Jedním z koncových bodů páteřní trasy je poutní místo Svatý Hostýn.

Článek

Yetti, který má na Hostýnsku podobu bodrého bělovlasého staříka v šedém kožichu, se občas objeví na některé ze sjezdovek, kde učí děti lyžovat, příležitostně ho potkají i běžkaři, kterým na požádání razítkuje mapy a brožury Hostýnských vrchů, nebo bývá k vidění, jak mává do webkamer na trasách magistrály.

V sobotu 5. února se s ním mohou potkat účastníci 2. ročníku běžeckého závodu na lyžích Hostýnský YEŤTY (čti „jeď ty“). Startuje se v 9 hodin z Hostýna, v 10 hodin z Tesáku, cíl obou tras je ve Ski areálu Troják. Vedle yettiho se při této příležitosti potkáte i s portáši, dávnými strážci hranic na Valašsku, kteří budou na závodníky čekat na kontrolním stanovišti na Klapinově. Pořadatelé slibují, že se akce uskuteční za každých podmínek – v případě nedostatku sněhu je připravena záložní „pěší“ varianta www.hm52.cz.

Karlovská padesátka horským údolím

Zasoutěžit si můžete ve Ski areálu Troják také hned týden poté, 12. února se tu koná Závod v obřím slalomu na lyžích, 13. února v crossu na snowboardu. Na 19. února tu plánují paralelní vyřazovací slalom na lyžích a snowboardu a v březnu dojde i na Karneval na lyžích pro děti i dospělé. (www.trojak.cz)

Další velká událost pro běžkaře se bude konat 26. února ve Velkých Karlovicích. Již podeváté se tu poběží Karlovská 50, která je od letoška součástí celého seriálu závodů Ski Tour. Trasa závodu dlouhého 50 kilometrů vede zčásti karlovickým údolím a vybíhá i do vyšších poloh na okolních kopcích. Méně zdatní běžkaři mohou vyrazit na závod na 25 kilometrů. (www.karlovska50.cz)

V sobotu 5. února se bude konat Valašská padesátka, již 37. ročník hromadného výšlapu na běžkách po hřebenech Vsetínských vrchů. Start delší, 50kilometrové trasy je na vrcholu Bumbálka, kratší začíná na vrcholu Soláň. Cíl je ve Vsetíně. (www.mesto-vsetin.cz)

Zabijačka i Valentýn

Pozadu nezůstávají ani další lyžařská střediska. Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích se na 3. února chystá pravá valašská zabijačka. V sobotu 19. února si tu můžete poměřit síly s ostatními návštěvníky při Valašské olympiádě. O dva týdny později – 5. března – jsou vítány děti v maskách při Maškarní lyžovačce. (www.razula.cz)

V menším lyžařském areálu v Trnavě na Zlínsku se 26. února koná 5. ročník lyžařského závodu ve slalomu Od smrka důle. www.lyzari.trnava.cz

Celou sérii akcí plánuje také Lyžařský areál Josefa Šperky ve Zlíně, jejich konání je ale podmíněno dobrými sněhovými podmínkami. V neděli 13. února tu chystají Valentýnskou party s otevřenými snowboardovými závody o ceny v hodnotě 50 tisíc korun a ohňostrojem.

V sobotu 19. února budou následovat dětské závody pro lyžaře do 15 let, v neděli 13. března Dětský karneval na sněhu se soutěžemi masek, tombolou a půjčováním sněžných skútrů. V plánu jsou i Otevřené závody amatérů o Cenu primátora města Zlína ve dnech 24. února a 10. března. Případné změny termínů budou uvedeny na www.svahzlin.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám