Hlavní obsah

Ze zasněžených alpských vrcholů rovnou do teplé koupele

Novinky, Jan Herget

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

My Češi jsme mimo jiné i národ lyžařský a nevynecháme jedinou příležitost, když si můžeme zalyžovat. Stačí se podívat na parkoviště u rakouských ledovců. Nebál bych se vsadit pár eur na to, že škodovek s českou poznávací značkou tam napočítáte více než jiných aut.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sölden je vyhlášené lyžařské středisko díky svým bujarým večírkům.

Článek

Milujeme lyžování, ale doba, kdy jsme brousili sjezdovky od rána do večera, už je dávno pryč. Dneska si už každý udělá přestávku na oběd, a když začne sněžit, rád si odskočí na horskou chatu na svařák nebo jaegertee. A úplně nejlepší zážitek je, když si po náročném lyžování můžete odpočinout v bazénu nebo sauně.

Pro ty pravé wellness labužníky jsme připravili přehled ski & spa lyžařských středisek. Všechna jsou pohodlně dostupná autem a jejich společným jmenovatelem jsou termální prameny v samé blízkosti sjezdovek. Asi nepřekvapí, že většina míst má v názvu slovíčko lázně (německy bad, italsky terme).

A mimochodem, víte, kde se vzalo anglické „spa“ jako označení pro lázně? Zkratka latinského sanum per aqua v překladu znamená zdraví z vody. Přestaňme ale procvičovat latinu a pojďme vyrazit do Alp.

Rakousko

Začněme hned v sousedním Rakousku. Lyžařská velmoc s desítkami skiareálů se pyšní hned několika vyhlášenými ski & spa středisky.

Ötztal, Tyrolsko

Největší ledovcovou oblast celého Rakouska proslavil víc než 5000 let starý Ötzi – lovec z mladší doby kamenné, kterého horolezci našli zmrzlého v ledu v roce 1991. Hlavním lákadlem Ötztalského údolí jsou lyžování a bujaré párty v Söldenu a vyhlášené termální lázně Aqua Dome v nedalekém Längenfeldu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Koupání s výhledem na zasněžené vrcholy

Každoročně tady ti nejlepší zahajují světový pohár ve sjezdovém lyžování. Dva ledovce a tři vrcholky přesahující 3 tisíce metrů tady zaručují kvalitní sníh po celý rok. Oba ledovcové areály přitom spojuje nejdelší lyžařský tunel v Evropě – měří 170 metrů. Sölden je rozdělen na 3 části. Jednou je Geisel gogel s 3 tisíci metry, což je sportovní kopec, kde lyžují dobří lyžaři na prudkých sjezdovkách. Na druhé straně je Giggijoch, který je mírnější a kde jsou hlavně lidé, kteří mají rádi párty. A pak ledovce Rettenbach a Tiefenbach.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Podle meteorologů má toto údolí nejvyšší počet slunečných dnů v celém Rakousku.

Právě kvůli večírkům a párty si Sölden oblíbila zlatá mládež. Nejen že jsou svahy plné apre-ski barů, ale každý pátek se přímo na sjezdovce koná živý koncert.

Ti, co dávají přednost relaxu, mají k dispozici desítky wellness hotelů. Asi není žádné jiné místo na světě s tak vysokou koncentrací relaxačních center jako Sölden. Pomáhá tomu i minerální voda, která pramení v nedaleké vesnici Längenfeld. Právě tady vyrostlo luxusní lázeňské centrum Aqua Dome. Venkovní bazény ve tvaru létajících talířů či obří saunová vesnice sem po lyžování nalákají každý den stovky turistů.

Bad Gastein, Salcbursko

Představte si Karlovy Vary a kolem nádherná panoramata Vysokých Taur a 200 km sjezdovek. Tak právě to je Bad Gastein. Hned čtyři skiareály a dvoje termální lázně. Tomu se nedá odolat. Ať dáte přednost zrekonstruovaným lázním v Bad Gasteinu nebo moderním Alpentherme v centru Bad Hofgasteinu, neuděláte chybu. Jen pro ilustraci, každý den proteče lázněmi přes pět miliónů litrů termální radonové vody o teplotě 40–50 °C.

Foto: Profimedia.cz

Bad Gastein

Totéž platí pro lyžování. Každý ze čtyř skiareálů má co nabídnout. Sportovní lyžaři si užijí drsný Sportgastein nebo svah Graukogel, kde se v roce 1958 konalo MS v alpském lyžování. Rodiny naopak dají přednost Dorfgasteinu či propojenému areálu Schlossalm / Stubnerkogel.

V případě, že sem vyrazíte na celý týden, zvažte pořízení skipasu na celé Ski Amadé. Díky tomu si rozšíříte možnosti lyžování až na neuvěřitelných 865 km sjezdovek.

Bad Kleinkirchheim, Korutany

Jen pár desítek kilometrů od Gasteinu leží druhé vysněné středisko s Bad v názvu. I přes krkolomný název patří Bad Kleinkirchheim k nejoblíbenějším skiareálům pro české lyžaře.

Domov legendárního Franze Klammera je navzdory „jeho“ černé závodní trati spíš areálem pro rodiny a středně pokročilé lyžaře. Lyžování si užijí ti, kteří milují dlouhé a pohodové sjezdy po červených sjezdovkách z vrcholků pohoří Nockberge.

Foto: Profimedia.cz

Bad Kleinkirchheim

Co se týká termálů, patří ovšem BKK k alpské extralize. Starší lázně Svaté Kateřiny, a především luxusně pojaté Římské lázně doopravdy nemají chybu. Mimořádný zážitek je vířivka na střeše lázní s výhledem na dojezd sjezdovky.

Švýcarsko

Tato alpská velmoc je vyhlášená nejen bankovnictvím, hodinkami, čokoládou, ale také luxusními lyžařskými středisky jako St. Moritz nebo Davos. V našem článku vám ovšem představíme středisko úplně jiného charakteru.

Koloběh vody v Leukerbadu

Rodinné středisko Leukerbad v kantonu Wallis sice nepatří k vyhlášeným švýcarským luxusním resortům, ale zato se honosí titulem největšího lázeňského skiareálu v Alpách.

Každý den protečou Leukerbadem téměř 4 milióny litrů vroucí vody. Z desítek pramenů vyvěrá 51 stupňů horká minerální voda. Aby se v ní dalo koupat, používají ji místní nejprve na vytápění hotelových pokojů a školy.

Poté, co se ochladí na přijatelných 38 až 43 stupňů, si ji můžete vychutnat hned ve trojici veřejných lázní a v desítkách hotelových bazénů. Tím to však nekončí. Voda vytékající z lázeňských bazénů slouží ještě k vyhřívání příkré příjezdové cesty.

Foto: Profimedia.cz

Leukerbad

Vysoký obsah vápníku v termálních pramenech je ideální pro léčbu revmatismu, ale i k rychlejší rekonvalescenci zlomenin. I proto je Leukerbad oficiálním rehabilitačním centrem švýcarských olympioniků. Hlavním lákadlem ale samozřejmě zůstává lyžování.

Většina z téměř padesáti kilometrů sjezdovek se rozkládá na jihovýchodním svahu pod horou Torrent. Z Leukerbadu vyjedete kabinovou lanovkou k Rinderhütte do výšky 2350 metrů. Odtud můžete buď dále pokračovat šestisedačkou až do výšky 2610 metrů nad mořem, nebo se rovnou pustit dolů po černé FIS sjezdovce k dolní stanici gondoly do Flaschen.

Celkem si na Torrentu můžete vybrat z 18 sjezdovek. Úplně zvlášť leží svah pro začátečníky. Tři vleky a tři modré sjezdovky najdete na druhé straně Leukerbadu. Samostatnou kapitolou je pak Gemmi. Náhorní plošina kolem jezera Daubensee je ideálním místem pro sáňkování, výlety na sněžnicích nebo běžkování.

Itálie

Bormio Terme

V termálních pramenech v Bormiu se velmi pravděpodobně koupali již starověcí Etruskové. Za italské hranice se věhlas lázní rozšířil v době, kdy se Alta Valtellina stala součástí rakousko-uherské monarchie. Dneska slouží lázně především pro relaxaci po lyžování. Nenapodobitelnou atmosféru mají zejména „staré lázně“, které jsou doslova vtesány do skal nad Bormiem.

Nejvíce turistů ovšem navštěvuje moderní městské lázně s plaveckým bazénem, termálními bazénky (teplota vody 38 až 41 °C) a klasickými lákadly, jako sauna, pára a masáže. Ideální tečkou večera po návštěvě lázní je pak romantická procházka historickými uličkami kolem Piazza Cavour se zasněženými alpskými vrcholky v pozadí.

Snažit se vyzdvihovat špičkové podmínky pro lyžování v tomto italském skiareálu je trošku jako nošení dříví do lesa. Bormio již dvakrát hostilo Mistrovství světa v alpském lyžování (v letech 1985 a 2005) a každoročně se zde roztáčí kolotoč světového poháru. Ne nadarmo má zdejší pista Stelvio pověst jednoho z nejtěžších sjezdů v celém seriálu závodů. Sportovní atmosféru střediska navíc umocňuje nadmořská výška 3012 metrů a 1800metrová převýšení sjezdovek.

Na své si ovšem samozřejmě přijdou i rekreační lyžaři a děti. Kromě černých padáků nabízí Bormio 45 kilometrů červených a 18 kilometrů modrých sjezdovek. Nejsilnějším zážitkem je pak asi ranní lyžování na manšestru na liduprázdných svazích v sousedním středisku San Colombano, pro který platí stejný skipas.

Díky poloze Bormia v samém středu oblasti Alta Valtellina jsou navíc snadno dostupné i vyhlášené okolní skiareály Livigno a Santa Caterina.

www.bagnidibormio.it, www.bormio.it

Slovensko

U východních sousedů sice nemají Alpy, ale i tak jsou slovenské hory jako dělané na lyžařskou dovolenou. Celkem je zde přes 1000 vleků a lanovek, a díky tomu se Slovensko řadí možná až překvapivě mezi 10 největších lyžařských velmocí. V samé blízkosti lyžování leží hned dva vyhlášené wellness areály.

Tatralandia

Aquapark Tatralandia se nachází v jedné z nejbohatších lokalit na zřídla minerálních vod na Slovensku, a to nedaleko Liptovského Mikuláše v obci Liptovský Trnovec.

Foto: ČTK

Páru, perličkové koupele, tobogány a jiné atrakce najdete v akvaparku Tatralandia.

Voda je jedinečná i tím, že částečně obsahuje mořskou vodu. Není proto divu, že zde postavili největší vodní park na Slovensku. Jenom na vyjmenování základních atrakcí (29 tobogánů, 11 bazénů, ostrov Pirátů z Karibiku, Tatra-Therm-Vital, Wellness Paradise atd.) bychom potřebovali další stránku.

Při ubytování v Holiday Village máte zdarma skibus do patnáct kilometrů vzdáleného lyžařského areálu Jasná a navíc dvacetiprocentní slevu na skipas. Kromě Jasné můžete lyžovat také v Janské nebo Žiarské dolině.

Lázně Bešeňová

Bešeňová leží v dolní části Liptovské kotliny, deset kilometrů východně od Ružomberka. Z hloubky 1987 metrů zde vyvěrá voda s teplotou 60,5 °C s vysokým obsahem vápníku, hořčíku a sodíku. V podstatě se koupete v horké minerálce s léčivými účinky na lidský organismus. Ostatně blahodárné účinky těchto pramenů využívali už starověcí Keltové. Potvrzují to alespoň nedaleké archeologické nálezy.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Umělé palmy v lázních Bešeňová

Termální lázně Bešeňová se skládají z osmi venkovních bazénů s termální minerální vodou o teplotě od 28 do 40 °C, několika vnitřních vyhřívaných bazénů a whirpoolů. Samozřejmostí jsou sauny a dětský bazén se skluzavkou.

V nejbližším okolí jsou hned tři vyhlášené skiareály – Chopok Jasná, SkiPark Ružomberok a Donovaly. Z Bešeňové do nich jezdí ski & spa bus.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzské svahy pro nás objevili Angličané

Průmyslová revoluce osvobodila Angličany od úmorné ruční práce, volný čas pak věnovali třeba cestování. A protože žili v zemi převážně rovinaté, zamířili do...

Výběr článků

Načítám