Hlavní obsah

Červený nádech divoké rezervace Tsavo v Keni

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cestě sice nebyla široko daleko žádná křižovatka, ale přesto jsme zastavili a dávali přednost. Silnici, pokrytou červeným prachem, totiž křižovalo stádo slonů. Mířili k napajedlu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Přírodní rezervace Tsavo ve východoafrické Keni se často označuje za zemi červených slonů.

Článek

Přírodní rezervaci Tsavo ve východoafrické Keni novináři rádi a často označují za zemi červených slonů. Takový barevný nádech měli v zapadajícím slunci i ti, s nimiž jsme se setkali. V Tsavo je červené skoro všechno, na čem se usadí prach ze zdejší červené země: kmeny stromů, termitiště, těch málo budov, na které tam člověk narazí. Když zafouká vítr, nese sebou hustá červená mračna a v době dešťů zalije kraj červená voda.

Při západu slunce

Africká savana ožívá v pozdním odpoledni a při západu slunce. Teplota klesá a obyvatelé savany opouštějí stinné úkryty. Stáda slonů se vydávají na svou každodenní, často mnohakilometrovou pouť k vodě. Poté, co keňská vláda přijala tvrdá opatření proti pytlákům, sloní populace každým rokem roste a v Tsavo i v sousední rezervaci Amboseli patří jejich sledování k samozřejmosti při každém safari.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Potkat lvy, hyeny či šakaly není žádnou vzácností.

V pozdním odpoledni je nejlépe vyrazit v otevřeném voze se zkušeným průvodcem a s fotoaparátem na cesty, které křižují keňské přírodní rezervace. Stejně jako sloni jsou samozřejmými aktéry v tomto přírodním divadle i antilopy. Je jich mnoho druhů. Nejpočetnější a nejpoplašenější jsou impaly. Zebry, sem tam žirafa, pštros nebo buvol, houfy paviánů.

V Amboseli není problém potkat i pakoně a hrochy. Tato rezervace, rozkládající se na keňské straně masívu Kilimandžára, je napájena mohutnou podzemní řekou z tajících ledovců. Tamní rozlehlé močály a vodní plochy jsou pro většinu zvěře skutečným rájem. Za býložravci se do oněch míst stahují i dravci. Potkat tam lvy, hyeny či šakaly není žádnou vzácností.

Safari a její řád

Safari je kratší nebo delší putování africkou savanou, jehož cílem je umožnit návštěvníkům pozorovat tamní život v jeho přirozeném prostředí a podobě. V rezervacích jsou cesty, po nichž se vozidla pohybují. Nikdo nesmí jet, kudy ho napadne, aby zvířatům zůstalo dost prostoru, v němž mají „soukromí“ a nejsou nikým rušena. Průvodce dbá na to, aby nikdo z jeho svěřenců neopouštěl vozidlo. Zvířata si zvykla na projíždějící auta, ale na přítomnost nezvyklého tvora mohou reagovat podrážděně a útočně.

Foto: Archiv, Právo

Keňská rezervace Tsavo na mapě

Říká se např., že slona bezpečně rozhněvá cokoliv, o čem se domnívá, že mu může bránit v jeho cestě za vodou. Také proto mají na jakékoliv křižovatce sloni přednost.

Hroši (statisticky největší zabijáci v africké přírodě) a nosorožci mají prý špatný zrak, a když zaregistrují pohyb, který neznají, preventivně zaútočí. Dalším důvodem k tomu, aby člověk zůstal tam, kde je, jsou jedovatí hadi.

Velká pětka

I z auta, jehož řidič dokáže odhadnout bezpečnou vzdálenost, mají účastníci safari objekty svého zájmu na dosah ruky. Vyfotit si „portrét“ zebry, buvola a občas i lva, nebývá problém.

Během safari vidí účastníci spoustu druhů zvěře a ptáků, ale někdy i již zmíněné hady nebo ještěrky. Metou každého safari je tzv. velká pětka (slon, buvol, lev, nosorožec a levhart). V rezervacích Tsavo a v Amboseli nejsou první tři členové velké pětky příliš vzácní a jejich fotky si pravděpodobně (spolu s množstvím ostatních zvířat) domů přivezete.

Potíž je s nosorožci, kteří žijí v místech, kde pro návštěvníky není příliš bezpečno. Levharti jsou plaché a opatrné potvory, loví hlavně v noci a ve dne se ukazují zcela výjimečně.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Potíž je s nosorožci, kteří žijí v místech, kde pro návštěvníky není příliš bezpečno.

Aby safari stálo za to, mělo by trvat alespoň dva dny. Už byla zmínka o tom, že savana ožívá v pozdním odpoledni. Totéž platí o časném ránu, „za rosy“ dříve, než se většina obyvatel savany schová před sluncem.

V rezervacích jsou ubytovací zařízení, označovaná jako tábory, nebo osady. Ve skutečnosti si pohodlím ubytování ani stravou nijak nezadají s velmi kvalitními hotely kdekoliv v civilizaci. Někdy může člověku připadat až nepatřičné, když ho uprostřed buše v luxusní restauraci s bělostnými ubrusy obsluhují číšníci s motýlky.

U Masajů chudoba cti netratí

Obyvatelé Keni jsou rozděleni do čtyř desítek kmenů. Nezasvěcenému návštěvníkovi země rozdíly mezi nimi většinou unikají. Jeden kmen však dokáže identifikovat zcela bezpečně. Jsou to Masajové.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Většinu prací zastávají ženy, které také navlékají barevné korálky do podoby náramků či náhrdelníků, tkají a z žíní splétají nejrůznější ozdoby, malují na hliněné talíře či tabulky, splétají měděné drátky, ze dřeva vyřezávají spony a hřebeny.

Masajové nikdy nic nevyráběli, ani nepěstovali. Živila je jejich stáda, s nimiž se pohybovali po rozlehlém území. V minulém století na ně přišly dvě pohromy. Vytvoření rezervací, které je připravilo o velkou část tradičního území a mnohaleté sucho, které zdecimovalo jejich stáda.

Masajové, na které dnes návštěvník Keni narazí, žijí ve vesnicích z hliněných chatrčí, v bídě, nad níž měkne i ten nejokoralejší člověk. Většinu prací zastávají ženy, které také navlékají barevné korálky do podoby náramků či náhrdelníků, tkají a z žíní splétají nejrůznější ozdoby, malují na hliněné talíře či tabulky, splétají měděné drátky, ze dřeva vyřezávají spony a hřebeny. To všechno prodávají ve svých vesnicích, které patří (po zaplacení nemalého vstupného) k zastávkám při většině safari.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Masajové, na které dnes návštěvník Keni narazí, žijí ve vesnicích z hliněných chatrčí, v bídě, nad níž měkne i ten nejokoralejší člověk.

Masajští muži se s těmito výrobky vydávají „do světa“. Všude tam, kde je šance narazit na zahraniční návštěvníky, jsou masajská tržiště s drahými suvenýry, skupiny tanečníků a pěvců předvádějí tradiční folklór.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Nejvíce lidí od nás míří na dovolenou do Keni s cestovní kanceláří. Cílovým místem je Mombasa na pobřeží Indického oceánu, kde přistávají charterové lety českých cestovek.

Individuálně lze využít například služeb společnosti Turkish Airlines, která nabízí výhodné a cenově přijatelné lety z Prahy do Nairobi s přestupem v Istanbulu.

Kdy cestovat

V Keni, ležící kousek pod rovníkem, je tropické podnebí a rok se dělí na sezónu sucha a dešťů. Rozdíly v charakteru podnebí jsou mezi hornatým vnitrozemím a pobřežím. Obecně je nejpříznivějším obdobím konec října až počátek března.

Víza, čas, peníze

Držitelé pasů ČR potřebují ke vstupu do Keni vízum. Lze ho získat i po příletu na letišti za poplatek, který dosud činil 25 US dolarů. Má se ale zvednout na dvojnásobek.

Když je u nás poledne, mají v Keni o dvě hodiny více. Keňskou měnou je šilink. Přepočet je asi 4,50 šilinku za 1 Kč.

Sluníčko a komáři

Je zcela nezbytné chránit se během pobytu před přímým sluncem ať krémem s vysokým ochranným faktorem, nebo oděvem a pokrývkou hlavy.

Je zcela nezbytné chránit se během pobytu před přímým sluncem ať krémem s vysokým ochranným faktorem, nebo oděvem a pokrývkou hlavy. Při západu slunce se dají do díla komáři. Mohou přenášet malárii a tak je důležitý vhodný oděv a repelent.

Baterie

Není nic horšího, než když se na safari vyskytne scéna jako z biografu a vy máte v kameře nebo ve foťáku vybité baterie. Nemáte-li rezervní, pamatujte na včasné nabíjení (adaptér do zásuvky se třemi kolíky). Může se ale také stát, že v kempu v rezervaci na noc vypnou proud.

www stránky

www.mzv.cz - české ministerstvo zahraničí

www.magicalkenya.com -keňský úřad pro turistiku

www.kenyaweb.com – všeobecné informace o zemi

www.travel-marketing.cz – agentura, zastupující keňskou turistiku

www.thy.com - Turkish Airlines

Je masajská legenda a jejich kult autentický, nebo je to jen šikovnost komediantů a šíbrů, těžících z naší naivity? To návštěvník za pár dní pobytu v Keni samozřejmě neodhalí. Když se šaman kmene s několika pomocníky čtvrt hodiny potýká s hrstí suchého oslího lejna a dvěma dřívky, než se mu podaří rozdělat oheň, může člověk skutečně zapochybovat. Přesto však koupí pár předražených cetek s nadějí, že jeho peníze třeba trochu pomohou těm usmoleným dětem, které se popelí na návsi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám