Hlavní obsah

Nejhezčí místa světa, která byste měli navštívit

Tři odborníci na cestovní ruch oslovení televizí CNN radí prostudovat diáře pro rok 2011 a vyhradit si v nich čas na cestování. Doporučují devět destinací, které prý stojí za to. Kromě známých míst, jako je evropská Barcelona nebo americký New York, mezi nimi jsou i Albánie nebo Bulharsko.

Foto: Profimedia.cz

Norsko patří mezi devět doporučovaných destinací.

Článek

New York turisty láká každoročně. Letos uplyne deset let od teroristických atentátů z roku 2001. Do zářijového výročí by měl být na místě pomník obětem útoků, k němuž budou moci zavítat návštěvníci známého ground zero. Cestovatelům by dále neměl uniknout mimořádný park High Line, budovaný na opuštěné železniční dráze nad úrovní několika ulic.

"Je to jako utajená zahrada, přináší to nový život do ulic dole," řekl americký vydavatel průvodců Lonely Planet Robert Reid.

Osobně příští rok zamíří do další doporučované destinace, na Nový Zéland, aby se naučil razantní tanec haku domorodých Maorů. K tradičním lákadlům nádherného ostrova přibude světový pohár v rugby. Bezkonkurenční jsou některá doporučovaná ubytování, jako například Farma na Cape Kidnappers.

Foto: Profimedia.cz

Maják u hlavního města Wellington.

Vlastní dobrodružství si lze zorganizovat v peruánském Iquitos. Toto skoro půlmiliónové středisko neprostupné amazonské oblasti v Peru je největším městem, kam se nedá dostat automobilem. Kdo do něj zamíří, musí použít jedině letadlo nebo loď.

Foto: Profimedia.cz

Hrobka vládce Sipana

Návštěvníci populární Barcelony budou moci letos poprvé spatřit interiér baziliky La Sagrada Familia bez lešení, v němž je uvězněná desítky let, po něž se stavba proslulého Antonia Gaudího dokončuje. "Všichni vědí, jak úžasná je zvenčí, interiér je prostě nádherný," řekla autorka cestovních průvodců Pauline Frommerová.

Foto: Profimedia.cz

Güellův palác

Milovníkům přírody náměstek ředitele cestovních kanceláří Altour Martin Rapp doporučuje Norsko. Pro ty, kdo vyhledávají mimořádné zážitky, pak lyžování ze svahů, kam dopraví lyžaře vrtulník, ultralehké létání a bungee jumping. Klidnější povahy si mohou najmout loď na cestu norskými fjordy a ubytovat se v klidných hotýlcích.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Hladina fjordu je klidná a čistá jako zrcadlo.

"Celá Skandinávie se trochu podceňuje. Lidé většinou jezdí do velkých měst jako Kodaň, Stockholm nebo Oslo, ale tamní venkov je mimořádně krásný," řekl Rapp.

Šestá z doporučených destinací může být pro mnohé překvapením. Albánie nabízí středomořskou atmosféru bez obvyklých davů a vysokých cen. K vidění je například jihoalbánské město Gjirokastra, jehož centrum bylo zařazeno na seznam kulturních památek UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

"Město dlážděné kamením s domy pocházejícími z osmanského období skrývá mnoho historie," tvrdí Reid.

O Japonsku se prý mezi cestovateli nesprávně traduje, že je cenově nedostupné. Jakmile se tam už člověk dopraví, může ho podle Reida dovolená vyjít levněji, než třeba pobyt v New Yorku. Radí obrátit se v Japonsku na mezinárodní cestovní středisko a požádat o dostupné ubytování v soukromí, zvané minšuku. V Tokiu přijde noc v takovém čistém a jednoduchém pokoji na 40 dolarů (v přepočtu 772 korun).

Foto: Profimedia.cz

Palác Imperial v Tokiu

Těm, kteří chtějí do Střední Ameriky, a přitom se vyhnout populárním místům, jako je Kostarika, Frommerová doporučuje Guatemalu. Jezero Atitlán považuje za jedno z nejkrásnějších míst na světě. "Aldous Huxley o něm řekl, že je krásnější než jezero Como. Byla jsem tam a musím souhlasit," prohlásila Frommerová.

Foto: Profimedia.cz

Sopky Toliman a Atitlán u guatemalského jezera Atitlán

Bulharsko je dalším překvapením doporučované devítky. Reid ho vybral ze zemí bývalého sovětského bloku, o něž prý bude v roce 20. výročí rozpadu Sovětského svazu zájem. Bulharsko má podle Reida nejkrásnější část černomořského pobřeží a v zimě na svých horách nabízí výborné lyžování.

Foto: Profimedia.cz

Primorsko

"Rád tam cestuji autem. Není tam velký provoz a cítím se tam bezpečně," řekl Reid, který tvrdí, že loni Bulharsko projel v moskviči z roku 1972, který si zakoupil za 500 dolarů (9600 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám