Hlavní obsah

Jasná na Slovensku nabízí skvělé lyžování i prostor pro relaxaci

Novinky, Lucie Poštolková

Když jsem se ptala, kde je nejlepší lyžování na Slovensku, všichni mě posílali do Jasné v Nízkých Tatrách. Středisko se proslavilo dlouhými sjezdovkami všech úrovní, hustou sítí lanovek a vleků, kde se lehce dostanete na druhou stranu tamního nejvyššího vrcholu Chopok, i ke krásným výhledům.

Foto: Profimedia.cz

Sjezdovka Lukova v Jasné

Článek

Dlouhé sjezdovky a panoráma hor připomínají téměř alpské vrcholky. Nejdelší sjezdovkou, kterou se v Jasné chlubí, je trať Chopok–Dereše–Krupová dlouhá 3,6 kilometru.

Na společný skipas fungují a jsou také sjezdovkami a vleky snadno propojena střediska Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso, Donovaly, Veľká Rača a Jasná Nízké Tatry. V areálu s 85 kilometry sjezdovek, z nichž velká část je uměle zasněžována, není problém se při horší orientaci ztratit.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařské terény na jižní straně Chopku lákají především požitkáře adrenalinové jízdy, kteří sem míří za freeride zónou. Pro snowboardisty je pak snowpark na severní straně, kde nabízejí lekce pro jednotlivce i skupiny. Na severním svahu je modrá sjezdovka populární hlavně u rodin s dětmi díky pozvolnému klesání a dostatečné šířce.

Nároční lyžaři si mohou zaplatit VIP službu, což v sobě skrývá přednost ve frontách na lanovku a profesionálního lyžařského instruktora. Zájemce provede instruktor po skrytých freeridových zónách a navíc jim pomůže zdokonalit lyžařský styl.

Foto: Profimedia.cz

Sjezdovka Lukova v Jasné

Nejmenší lyžaři se vydovádějí v zábavním parku Maxiland na Bielé Púti, kde se naučí lyžovat pod dohledem odborných instruktorů. Pokročilejší děti vezměte na vleky Lúčky, Brhliská, Otupné nebo na kabinkovou lanovku Grand – Brhliská. Dospělí lyžaři pak ocení červené tratě okolo vleků Luková a Zahrádky. Zkušenější by si měli vyzkoušet černou sedmičku – Majstrovská.

Relax v akvaparku

Po náročném lyžování či horských procházkách si tělo přímo říká o relaxaci. Moudré lyžařské pravidlo praví, že by sportovci měli třetí den lyžování odpočívat. Páru, perličkové koupele a 29 tobogánů najdete v největším slovenském akvaparku Tatralandia. Během zimního nečasu jsou nejlákavější bazény s 37 a 38 °C, které jsou opravdu dost veliké, vejde se do nich najednou celá rodina. Po stranách pak přijdou vhod perličková lehátka.

Foto: ČTK

Páru, perličkové koupele, tobogány a jiné atrakce najdete v akvaparku Tatralandia.

Děti si nejvíce užijí pravděpodobně při sjíždění tobogánů na nafukovacích člunech, na které se lehce vejdou dvě osoby. Výhodou parku je liptovská voda, která blahodárně působí na pohybové a dýchací ústrojí. Součástí akvaparku je také centrum relaxačních procedur, bowling, překážková lezecká dráha, 5D kino a další atrakce. Lehce tu strávíte celý den. Pokud by se vám odtud nechtělo, můžete se zde i ubytovat.

Rady na cestu

KDE SE DOBŘE NAJÍTE

Po cestě z Jasné jsme se zastavili na tradiční oběd na salaši Krajinka. To, že se jedná o vyhlášené místo, potvrdil i Richard Müller, který seděl u vedlejšího stolu. V jídelníčku nechybějí halušky, speciality z ovčího sýra i jehněčího. Na cestu si pak můžete koupit čerstvé pletené copánky, korbáčik nebo parenicu.

SKIPASY

Na výběr jsou – skipasy pro jednotlivé areály, například Jasná Chopok sever a jih, nebo si můžete koupit Slovakia Super Skipas a denně lyžovat v jiném středisku od Tatranské Lomnice, Štrbského Plesa, Donovalů, Veľké Rače až v Jasné Nízké Tatry.

KDE UŠETŘIT

Pořídíte-li si Liptov Region Card, získáte slevy 10 až 50 procent do akvaparku Tatralandia, Bešeňová, na skipasy, do muzeí i restaurací a mnoha dalších zařízení. Kartu si můžete koupit za deset eur, ale dostanete ji také zdarma v rámci akčních balíčků, které nabízejí hotely i akvaparky – zahrnují ubytování i skipasy.

JAK SE TAM DOSTAT

Po překročení slovenské hranice pojedete směr Považská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš. Z dálnice odbočíte směr Demänovská Dolina, odtud už budete mít ukazatele na středisko Jasná.

WWW STRÁNKY

www.tatralandia.sk

www.besenovanet.sk

www.jasna.sk

www.visitliptov.com

I v Jasné snadno zkombinujete lyžování a vodní radovánky, za kterými se můžete vydat do blízkých lázní Bešeňová.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzské svahy pro nás objevili Angličané

Průmyslová revoluce osvobodila Angličany od úmorné ruční práce, volný čas pak věnovali třeba cestování. A protože žili v zemi převážně rovinaté, zamířili do...

Výběr článků

Načítám