Hlavní obsah

Výlet na výstavu kávy a čaje v Cáchách nebo Napoleona v Bonnu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Cáchy (německy Aachen, francouzsky Aix-la-Chapelle, vlámsky Aken) leží v nejzápadnějším bodě Německa, tedy v místech, kde se střetávají hranice tří států – Německa, Belgie a Nizozemska.

Foto: Archiv, Právo

Veselá čajová konvička z čínského porcelánu

Článek

Ve středověku byly Cáchy královským a císařským sídlem i místem korunovací a říšských sněmů. Karel Veliký si je zvolil za svou oblíbenou rezidenci díky místním termálním pramenům a vystavěl tam císařský palác. Lázeňská tradice trvá dodnes. Nejznámější jsou Karlovy termální lázně (Carolus Thermen Spa), pojmenované jak jinak než po Karlu Velikém. Cášský dóm byl první německou památkou zapsanou do seznamu světového dědictví UNESCO.

To však není jediný důvod, proč Cáchy právě nyní navštívit. Tím dalším je výstava v tamním muzeu Couven. Jmenuje se Káva a čaj: vystřízlivění Západu a potrvá do 23. března 2011.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Katedrálu v Cáchách založil Karel Veliký.

Po staletí prolévali Evropané svá hrdla pivem, vínem a kořalkou. V 17. století však na Starý kontinent dorazila káva, a to současně s čajem. Předtím byla rozšířena jen mezi Araby v Africe, čaj má svůj původ v Asii. Nejdříve se oba nápoje těšily přízni pouze u aristokratických kruhů, až později se usídlily i mezi měšťanstvem. Jejich obliba odpovídala tehdejšímu duchu osvícenství, které v 18. století opanovalo všeobecné myšlení.

Foto: Archiv, Právo

Veselá čajová konvička z čínského porcelánu

Pro správný požitek z drahých exotických káv a čajů bylo zapotřebí nových přístrojů a náčiní pro přípravu i jejich podávání. Kromě přístrojů na pražení a mletí kávy je v muzeu Couven k vidění i porcelánové nádobí, které panstvo využívalo úměrně svému stavu.

Muzeum je otevřené od úterý do pátku od 10 do 18 hodin. Vstupné: dospělí 5 eur, děti 2,5 eura, rodinná vstupenka 9 eur.

Sen a trauma

Během své šestnáctileté vlády zasáhl Napoleon Bonaparte (1769 až 1821) revolučním způsobem do politické, společenské a kulturní krajiny tehdejší Evropy a způsobil změny, které pociťujeme ještě dnes. Bonnské Výstavní a umělecké síni se podařilo zajistit cenné výpůjčky z celé Evropy a načrtnout obsáhlý obraz tohoto výjimečného vojevůdce a jeho doby. Výstava sen a trauma se v Bonnu koná do 25. dubna 2011.

V napoleonské éře dosáhlo malířství a sochařství nového věhlasu – jak v propagandistických obrazech Jacque-Louis Davida, Marguerite Gérardové či Jeana Augusta Ingrese, tak v dílech Goyi, německých romantiků i dalších císařových odpůrců. Ve snaze vyhnout se obnošeným klišé, která Napoleona zobrazují jako válečného štváče či nadlidského politického génia, se kurátoři výstavy soustředili na více diferenciovaný průřez napoleonskou érou, zahrnující války, politiku, zavedení administrativy, propagandu i kulturu.

Poklady, které přežily

Do 2. ledna byla v bonnské Umělecké a výstavní síni prodloužena unikátní výstava nazvaná Poklady, které přežily. Koncem 70. let objevili archeologové v Afghánistánu zbytky hřbitova, který datovali do začátku naší éry. Některé hroby ukrývaly velké množství zlatých předmětů nevyčíslitelné historické a umělecké hodnoty.

Pařížské Musée Guimet ve spolupráci s Afghánským národním muzeem uspořádalo kolekci 220 předmětů, které přežily dvě tisíciletí a zejména pak poslední desítky let, v nichž byly mnohé historické památky zničeny nebo zmizely. Mezi vystavenými předměty jsou především šperky - náhrdelníky, spony, jehlice – a do zlata vsazené drahokamy. Výstavní síň je otevřena od úterka do neděle (9–21 resp. 19 hod.).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pohled na noční Bonn

Cesta letadlem

Nejbližším letištěm u Cách je 65 km vzdálený Kolín nad Rýnem, kam z Prahy denně létá německá nízkonákladová letecká společnost Germanwings. Z Kolína do Cách dojedete rychle a pohodlně vlakem, na nádraží projdete přímo z letiště. Cesta vlakem trvá asi hodinu. Ještě mnohem rychleji se z letiště Kolín/Bonn dostanete do blízkého Bonnu.

Internetové stránky

www.couven-museum.de

www.kah-bonn.de

www.germanwings.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám