Hlavní obsah

Do zámoří za teplem a exotikou nejen o Vánocích

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech tradičně tráví vánoční a novoroční svátky v teplých krajích kolem dvaceti tisíc Čechů. Zvykli jsme si trávit v zahraničí i Vánoce, což dříve nebývalo moc časté.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Phra Nang v Thajsku

Článek

Bývaly doby, a není to tak dávno, že člověk mohl v polovině prosince najít v nabídce cestovních kanceláří desetidenní pobyt v Thajsku i za méně než dvacet tisíc korun. A to jen proto, že se termín zájezdu kryl s vánočními svátky.

Pohoda v Karibiku

Ty doby jsou pryč, nicméně i dnes můžete ve vánočních termínech koupit zájezd například na Kubu, do Spojených arabských emirátů nebo na venezuelský ostrov Margarita za ceny nižší než obvykle. Proti tomu silvestrovské pobyty jsou tradičně výrazně dražší a dnes už i hodně přebrané. Ti, kteří jezdí v zimě odpočívat do zámoří, se dělí v zásadě na dvě skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvek Cayo Largo je dlouhý pouhých 28 km a široký 3 km.

Ti první jedou zejména za teplem, zatímco druzí ho chtějí mít obohaceno o nevšední zážitky či dobrodružství.

Za odpočinkem na plážích míří lidé většinou do karibské oblasti, do vyhlášených letovisek v Dominikánské republice, na Kubě nebo na Isla Margarita, případně na Kapverdské ostrovy v Africe.

Safari v divočině

Také v těchto zemích lze spojit odpočinek s poznáváním, ale ve většině případů jde zejména o bezstarostnou dovolenou v pohodlí přímořských hotelů, nabízejících služby all inclusive.

Typickou zemí, kam jezdí turisté nejen za teplým mořem, ale i za trochou dobrodružství a za výraznou exotikou, je východoafrická Keňa. Vyrazit tam na deset dní jen za koupáním a odpočinkem by bylo neodpustitelným hříchem.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ráj plameňáků v keňském jezeře Nakuru

Keňa, v níž se odehrávaly příběhy lvice Elsy, je rájem volně žijící exotické zvěře, jsou tam dvě desítky přírodních rezervací a tamní turistický průmysl je zařízen na to, aby zájemcům zprostředkoval mnoho různých druhů safari.

Z pobřeží, kam směřuje většina zájezdů, je to nejblíže do rezervací Západní a Východní Tsavo a do nevelkého, ale na zvěř bohatého parku Amboseli. Z něj je na dohled mohutný masív Kilimandžára za blízkou tanzanskou hranicí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Žirafy se popásají na listech akácií.

Zlato a dějiny

Popsanému schématu se trochu vymyká Thajsko nebo třeba Srí Lanka, kde si lze užít jak lenošení na pláži, tak výlety do džungle na severu země. Vymykají se mu také poměrně blízké Spojené arabské emiráty, zejména Dubaj se svým ohromným zlatým trhem, obrovskými nákupními středisky a bezcelními zónami.

V Dubaji se prakticky nepřetržitě konají tzv. nákupní festivaly, při nichž obchodníci zlevňují některé druhy zboží.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Před léty se na tomto ostrůvku na Fidži točil film Trosečník. Dnes je tam luxusní turistické středisko.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám