Hlavní obsah

Nejslavnější přechod Abbey Road se stal kulturní památkou

Novinky, Lucie Poštolková

Jednoho srpnového rána v roce 1969 vznikla jedna z nejslavnějších fotografií skupiny Beatles - na přechodu Abbey Road. Obal stejnojmenného alba se dnes objevuje na plackách, taškách i hrncích. Ve středu se nejslavnější přechod stal britskou národní památkou.

Článek

Nejslavnější přechod pro chodce v populární hudbě, před nahrávacím studiem Abbey Road v severním Londýně se stal kulturní památkou ve středu 22. prosince.

Fanoušci z celého světa denně pózují, aby se nechali vyfotit jako Paul, John, George a Ringo na obálce alba Abbey Road.

Ochranná ruka nad přechodem

"Tento přechod není hrad nebo katedrála, ale díky Beatles a jejich desetiminutovému videu ze srpnového rána roku 1969, má nárok být částí našeho dědictví," řekl John Penrose, britský ministr cestovního ruchu a kultury.

Foto: Profimedia.cz

Penrose tvrdí, že přechod na silnici druhé třídy by měl být zachován jako část anglického dědictví. To znamená, že nesmí být upravován bez vědomí místních úřadů, které mají na starosti síť historických památek.

Fanoušci se z nové zprávy radují. "Myslím, že je to opravdu skvělá zpráva. Někteří fanoušci jsou z toho nadšeni, protože sem nejezdili jen na prohlídku nahrávacích studií, ale také proto, aby se vyfotili co nejvěrněji, jak přechází přechod stejným způsobem jako Beatles v roce 1969, proč by tedy nemohl být přechod zapsaný jako památka? Zvlášť když je nejslavnějším přechodem na světě," řekl mluvčí rady ve Westminsteru John Walker.

Za Beatles do Liverpoolu

Beatles pocházejí z Liverpoolu, kde můžete navštívit nejen místa spojená se začátky kapely, ale také muzeum v Albertových docích. Projdete si zde historií kapely, nahlédnete do klubu The Cavern, kde Beatles v 60. letech začínali. Ponoříte se se žlutou ponorkou a zaposloucháte se v dobových kabinkách do písniček Beatles. Každý člen má pak vyhrazený prostor, kde promítají video o tom, jak jednotlivě pokračovali v hudební kariéře po rozpadu kapely.

Navíc je zde obrovský plakát na zdi, kde se můžete vyfotit přesně jako byste přecházeli po přechodu Abbey Road.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Abbey Road v liverpoolském muzeu, kde se fotí turisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám