Hlavní obsah

Tradiční vánoční trhy v Norimberku ovládá svařák a čeština

Novinky, Bohumila Kunertová

Jedním z hlavních lákadel adventu v mnoha českých i světových městech bývají více či méně tradiční vánoční trhy. Některé sázejí na poněkud osobitý styl, kterým se chtějí odlišit od ostatních, jiné naopak vyzdvihují klasiku a tradice, stejně jako například trhy v Norimberku. Hned při prvním kroku tu na vás dýchne ta pravá atmosféra a vůně svařáku, který láká návštěvníky snad na každém rohu.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Po setmění se trhy zcela zaplnily.

Článek

Vánoční výzdoba města je vskutku úchvatná, v mnohém je srovnatelná s tou českou.  Na ulicích jsou k vidění světelné řetězy, stromy zdobí různobarevná světýlka, výlohy jsou plné vánočních ozdob, mnoho domů má svou "privátní" vánoční výzdobu. V nákupních střediscích panuje stejně jako u nás čilý předvánoční ruch.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Hlavní (avšak ne jediné) lákadlo města v tomto čase, trhy Christkindlesmarkt (26.11. - 24.12.), jsou umístěny na náměstí Hauptmarkt u kostela Panny Marie (Frauenkirche). Po obou stranách vedle vchodu do kostela stojí krásně ozdobené vánoční stromy, nechybí zde ani pódium, na kterém v odpoledních a večerních hodinách vystupují soubory s klasickými vánočními koledami.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Vánoční trhy v Norimberku

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Hauptmarkt

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Celé náměstí pak zaplňují dlouhé řady různorodých stánků. V největší převaze jsou zde stánky s tradiční vánoční tématikou. Najdete tu ručně dělané vánoční ozdobičky různých tvarů, barev a velikostí, klasické dřevěné výrobky, hračky a další umělecké předměty. Nechybí ani perníčky, sladkosti a laskominy všeho druhu.

Nutno podotknouti, že nebýt německých nápisů, připadáte si tu jako v Česku. Náš mateřský jazyk zní opravdu na každém rohu, a to především v centru trhů a jejich přilehlém okolí. Češi mají mezi návštěvníky jednoznačně převahu, i když klan japonských turistů je také velmi početný.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Na nedostatek návštěvníků si zde rozhodně nestěžují.

Svařák stoprocentně zahřeje

Jedním z hlavních lákadel je všudypřítomný svařák. Stánky s tímto hřejivým mokem jsou umístěny strategicky vždy na takovou vzdálenost, abyste to k dalšímu neměli příliš daleko, a mohli tak doplnit co nejrychleji potřebné teplo. V pošmourném počasí zahřeje opravdu rychle.

Všudypřítomné jsou také vyhlášené místní klobásy a opravdoví jedlíci si mohou dopřát až půlmetrový párek vložený v bagetě.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Gotická kašna na náměstí Hauptmarkt

Pokud zatoužíte po jídle v klidu a teple útulné restaurace či hospůdky s místními specialitami, zkuste zajít kousek dál od trhů. Ty přímo u náměstí bývají totiž v poledním čase beznadějně přeplněné.

Pokud si ale i v zahraničí chcete dopřát českou specialitu, nezoufejte. Stačí dojít do ulice Hintere Sterngasse, kde na vás vykoukne útulná hospůdka "Zum Schwanlein", jejíž vývěsní cedule již z dálky zve na německé i české speciality. Uvnitř vás navíc překvapí velmi příjemné rodinné prostředí a vstřícná obsluha, se kterou si dle potřeb můžete popovídat německy i česky.

Dětský vánoční trh

Jelikož návštěvnost bývá na místních trzích každoročně opravdu veliká, organizátoři připravují i separátní vánoční trh pro malé návštěvníky. Ten najdete na Hans Sachs Platz jen malý kousek od hlavních trhů. Pro děti je tu připravena bohatá zábava.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Na dětských trzích lákal k projížďce dvoupatrový kolotoč.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Kromě nezbytných stánků se zbožím pro malé i větší návštěvníky je tu připraven například dvoupatrový kolotoč, který by jistě zlákal ke svezení i nejednoho dospělého. Nechybí ani vláček pro ty opravdu malé nebo vánočně zdobené mini ruské kolo. Na obou náměstích samozřejmě nesmí chybět klasický dřevěný betlém.

Historické pamětihodnosti

Pokud vás omrzí neutuchající tlačenice mezi stánky na trzích, můžete se jít projít historickým centrem a obdivovat památky. Je jich zde opravdu dost, na návštěvu všech by se jistě hodila regulérní dovolená.

Na náměstí Hauptmarkt hned vedle stánků například zaujme překrásně zdobená gotická kašna s 19metrovou věží. Součástí kašny je i slavný zlatý prsten, o kterém se traduje, že po jeho trojím otočení se vám splní každé přání. Mezi turisty bylo mnoho těch, kteří neodolali pokušení a šli si zatočit. Někteří se dokonce několikrát vraceli, nebo prstenem točili zběsile mnohokrát dokola. Možná pro jistotu.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Součástí kašny je i slavný zlatý prsten, o kterém se traduje, že po jeho trojím otočení se vám splní každé přání.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Dalším místem, které jistě stojí za návštěvu, je norimberský císařský hrad, který leží na vrcholku v severní části Starého města. V období let 1050 až 1571 zde alespoň občas sídlili téměř všichni císaři a králové římské říše.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Císařský hrad v Norimberku leží na vrcholku v severní části Starého města.

Z místních kostelů se pak zastavte například u kostela St. Sebald, který je nejstarším městským farním kostelem a byl postaven v roce 1215. Jistě neopomeňte i kostel St. Lawrence, jehož výstavba začala v roce 1250. A to je jen drobný výčet z míst, která byste si neměli rozhodně nechat ujít.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Kostel St. Lawrence

Několik srovnání na závěr

Jedna z mála věcí, která by u našinců vzbudila jistě širokou vlnu nevole, je otevírací doba. Zatoužíte-li po krátkém posezení v obchodním centru u lahodné kávy, můžete být nemile překvapeni, že už kolem osmé hodiny vás neobslouží. Největší ranou pro našince ale může být fakt, že v neděli tu nenajdete nikde otevřeno, a to ani ve větších centrech. Tvrdě si tady vybojovali, že v neděli se nebude pracovat, a tak to striktně dodržují.

Dostali jste chuť na svařák? Udělejte si domácí svařené víno z červeného podle Proženy.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších vánočních trhů v Evropě

Vánoční trhy v evropských městech každý rok navštíví milióny lidí. Ty nejkrásnější ale spíše než na kvalitní nákup lákají na pravou sváteční atmosféru. Stánky...

Výběr článků

Načítám