Hlavní obsah

Advent v Plzni voní svařákem

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň v předvánočním čase. To jsou tradiční trhy, vyšperkované centrum i třeba hromadné zpívaní koled.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Střediskem adventního dění je centrální náměstí Republiky, kde svítí 15metrový krásně nazdobený vánoční smrk

Článek

Předčasného Ježíška už Plzeň dostala od evropských komisařů. Osmého září západočeské metropoli nadělili prestižní titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Město se teď připravuje na skutečné Vánoce a upřímně vzato, zmíněné ocenění se ve zdejších ulicích moc neprojevilo. Protože adventní Plzeň je krásná vždycky, titul netitul. Ten teď připomíná jen transparent s vítězným heslem „2015. Pilsen open up!“ nedaleko náměstí.

Většinu ulic v centru zato zdobí světelné řetězy, vločky a hvězdy. Žárovkové girlandy lemují i dlouhou Klatovskou třídu, několik mostů a vyzdobené je třeba i Štefánikovo nebo Chodské náměstí, tedy místa na hony vzdálená od historického jádra. „Město letos dá na výzdobu 1,5 miliónu korun, o něco málo více než loni,“ konstatuje Pavel Synáč z městské Správy veřejného statku.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Adventní trhy v Plzni skončí v předvečer Štědrého dne

Ve stínu katedrály

Středobodem adventního dění je samozřejmě centrální náměstí Republiky. Ve stínu mohutné katedrály svítí patnáctimetrový načančaný vánoční smrk, pod ním se krčí desítky stánků tradičního jarmarku. Letos začal už 28. listopadu a skončí až v předvečer Štědrého dne.

Celou šestadvacetidenní šichtu hodlá absolvovat třeba Marie Strejcová, která na trzích prodává vánoční výzdobu. „Člověk si zvykne, teda když není zrovna minus patnáct. Jak hodně mrzlo, to byl mazec,“ líčí trhovkyně a přidává recept na přežití: „Teplé oblečení, já mám punčocháče, termoponožky, sněhule, a pohyb, hlavně nestát na místě. A taky horké pití v termosce. Grog? Kdepak. Ten ne, já alkohol nepiju.“

Fiona se má

Návštěvníci trhů na to mají jiný názor, svařák je tady určitě nejžádanějším zbožím. „Denně se ho prodají desítky litrů,“ počítá Tomáš Kasl, který se má co ohánět u jednoho ze stánků s horkými nápoji. Sám ale také nepije. „Řídím, tak akorát koštuji, zda je svařák dobře okořeněný a správně oslazený,“ dodává Tomáš. Trhy střídá se školou, pracuje tu totiž jako brigádník.

Možná nejlíp se tady má Fiona. Hřeje se v solidním kožichu, furt ji někdo cpe dobrotami, hladí a po osmi hodinách má padla. A odchod do teplé stáje. Řeč je o oslíkovi, přesněji oslici, která s dalšími božími hovádky na náměstí připomíná betlémskou stáj.

Trhy se sice snaží o sváteční atmosféru, ale ta má své pihy na kráse. Některé tuctové produkty mají hodně daleko k avizovaným řemeslným výrobkům a místo koled tu občas vyřvávají komerční rádia.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nejlépe se má i v mrazech oslice Fiona

„Ty odrhovačky mi docela vadí, ale jinak je tu fajn,“ povídá nad kelímkem punče dáma v nejlepších letech. „Praktické dárky? Ty už s manželem nemáme zapotřebí. Na luxusní zase nejsou peníze. Tak si tady koupíme pár kravinek a máme pod stromeček vystaráno.“

Jak vyzrát na Ježíška

Kdo touží po masových akcích, může se na plzeňské náměstí vypravit ve středu 15. prosince, odpoledne se tady budou ve velkém zpívat koledy. Organizátoři očekávají přes tři tisíce lidí.

Kdo chce mít jistotu splněných přání, vyrazí k ohmatanému andělíčkovi na mříži katedrály. Protože to je pak tutovka, pravá plzeňská tutovka.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční stromky stojí stejně jako loni

První vánoční stromky začínají prodejci nabízet na tržištích a při supermarketech po celé České republice. Podle předsedy Sdružení pěstitelů vánočních stromků...

Výběr článků

Načítám