Hlavní obsah

Město Buddenbrookových si užívá adventu

Právo, Vladimír Plesník, Lübeck

Marcipán, svařené víno a středověký půvab. Historické město Lübeck, ležící jen kousek od pobřeží Baltského moře na severu Německa, se během adventu předvádí v nejlepším osvětlení i světle. Stromy kolem historické Holštýnské brány, ve skutečnosti dvouvěžové pevnosti z 15. století, zdobí blýskavé řetězy barevných žárovek.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Vánoční trh dokáže vyloudit úsměv chlapů všech generací. V tento čas bývají Holštýnská brána i celý střed Lübecku nádherně nasvícené.

Článek

Mrazivý vzduch u radnice prosytila lákavá vůně svařeného vína, punče, čerstvých vaflí a německých klobásek. Kousek odtud, na náměstí před kostelem sv. Jakuba, vábí návštěvníky osvětlené ruské kolo a další pouťové atrakce.

Celý střed města, oprávněně zapsaný Organizací OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na seznam světového dědictví, vypadá jako jeden velký veselý vánoční jarmark. Obvykle začíná odpoledne 24. listopadu rodinnou mší, po níž putuje procesí dospělých i dětí od kostela Panny Marie ke chrámu sv. Petra, kde capartům rozdává sladkosti sám Mikuláš.

Přání bez záruky

Potemnělé středověké budovy se štíhlými věžičkami, romantickými úzkými průchody a členitými dvorky a chrámy, postavené ze silných cihel, promění staré obchodní město v adventní kalendář v životní velikosti a dodají mu neopakovatelné kouzlo.

V jednom z bílých plátěných stanů ve tvaru asijských chrámů podél řeky Obertrave mohou děti nahlédnout do tajů tradičních řemesel nebo si ve vánoční pekárně zkusit samy upéci perník. Lübečané do věku devíti let prohánějí brusle na velkém kruhovém kluzišti. Ještě předtím určitě zašli k městskému vánočnímu stromu, aby na jeho větve pověsili svá přáníčka, napsaná nebo nakreslená doma či ve škole.

„Pokud jste byli celí rok hodní a příliš nezlobili, možná se vám i vyplní,“ nedává záruku svým žákům učitelka Ingrid Blütterová. Více než padesát let poutá největší zájem dětí pohádkový les před vchodem do kostela Panny Marie. Děti s od mrazu červenými tvářemi v údivu procházejí stovkami nasvícených stromů a v některém z mnoha stánků mohou v nekonečné smyčce zhlédnout oblíbené animované pohádky, jako je Červená karkulka nebo Sněhurka a sedm trpaslíků.

Vánoční trh v Lübecku, pořádaný na tamějším starém rynku, kroniky zmiňují poprvé už v roce 1648. Dnes tu trhovci nabízejí nejen tradiční řemeslné výrobky, ale i celou škálu vánočních sladkostí, od pražených mandlí po pochoutku, které naši prarodiče říkali docela obyčejně „cuc na špejli“.

„Traduje se, že recept na výrobu marcipánu, lahodné lübecké mandlové speciality, si prý místní obchodníci přivezli až z Orientu,“ podotýká Barbara Schwartzová z marketinkové agentury Lübeck – Travemünde.

Jak to viděl Mann

Kouzlo Lübecku v předvečer Vánoc živě popsal místní rodák Thomas Mann, který za slavnou rodinnou ságu Buddenbrookovi obdržel v roce 1929 Nobelovu cenu. „Nastávají Vánoce. Kamkoli zajdete, nadýcháte se vůně prodávaných jedliček, předzvěsti svátků,“ vzpomíná Mann.

Muzeum literatury, sídlící v honosném Domě Buddenbrookových na ulici Mengestrasse, pořádá o adventních víkendech čtení ze slavného románu. Dílo, vydané v roce 1901 s podtitulem Úpadek jedné rodiny a odehrávající se právě v Lübecku, zaznamenalo u čtenářů okamžitý úspěch a svého autora proslavilo doslova téměř přes noc. Milovníci barvitého příběhu vzestupu a pádu čtyř generací typické střední třídy mohou v doprovodu zkušeného průvodce zavítat na řadu míst popisovaných Mannem.

Duch myslí na dobročinnost

Zdaleka nejvíce proslavil předvánoční Lübeck trh v nemocnici sv. Ducha, charitativní instituci založenou již v roce 1286. Na rozdíl od jiných se nakupujícím otevírá jen na dva týdny na přelomu listopadu a prosince a stojí za to jej navštívit už jen pro atmosféru starobylé budovy.

Každoročně tamější prostory naplní více než 150 obchodníků z celého Německa, Skandinávie a pobaltských zemí. Zboží nabízejí v místnostech, kde do 60. let 20. století odpočívali penzisté. Od roku 1968 si v těchto místech můžete koupit kupříkladu voňavou vánoční svíci, vyřezávané figurky pro betlém či ručně vyrobené rukavice. Do nemocnice sv. Ducha zamíří během adventu na 50 tisíc zájemců a výtěžek putuje na dobročinné účely.

Lübečtí radní předpokládají, že příští rok trh, skvěle navozující předvánoční atmosféru nejen místním, ale i návštěvníkům z jiných částí Německa a ze zahraničí, rozšíří i na část dnešní pěší zóny.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších vánočních trhů v Evropě

Vánoční trhy v evropských městech každý rok navštíví milióny lidí. Ty nejkrásnější ale spíše než na kvalitní nákup lákají na pravou sváteční atmosféru. Stánky...

Výběr článků

Načítám