Hlavní obsah

Putování africkou savanou nejen za členy velké pětky

Právo, Bohuslav Borovička

Metou každého účastníka afrického safari je uvidět v savaně všechny příslušníky tzv. velké pětky. Tvoří ji slon, nosorožec, buvol, lev a levhart. Proč právě oni? Odpovědi se různí, ale ta nejčastější je, že jsou to tvorové, kteří se člověka neleknou, a kdyby na to přišlo, poradí si s ním. Proč tam není třeba ještě hroch, to jsem se nedozvěděl.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Žirafy se popásají na listech akácií.

Článek

Africká savana, což platí i o té keňské, je obydlena pestrou směsicí zvěře i ptactva. Některé druhy lze najít snadno.

Safari: hra s náhodou

Slony a hrochy uvidíte, když si na ně počkáte u vody. Nosorožci a žirafy mají svá teritoria a zkušení průvodci vědí, kde je hledat. Stáda buvolů a pakoňů jsou zpravidla docela velká a dají se snadno najít. Zebry a antilopy jsou skoro všude a v blízkosti této své obživy se pohybují lvi. Asi i levharti, ale na rozdíl od lvů neloví ve smečkách, jsou plaší, a tak při putování za velkou pětkou jsou největší vzácností.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Deštníkový strom Acacia tortilis. Jeho kůra chutná slonům.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Vysílačka nad hlavou řidiče zachrastila a zaznělo z ní pár slov ve svahilštině.

Řidič otočil auto tak prudce, že otevřenou střechou vletěl dovnitř oblak červeného prachu. Za pár minut jsme byli svědky divadla, které při safari zrovna časté není.

Lví smečka zřejmě nebyla úspěšná při nočním lovu, a tak pokračovala ve shánění potravy i po rozednění. Lvice se opatrně plížila ke stádu zeber. Ty ji včas zpozorovaly, část stáda s mláďaty se dala na útěk, zatímco ty další v divokém cvalu křížily cestu lvici, která již vyrazila za vyhlédnutou obětí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Létající kopyta nutila lvici měnit směr a uhýbat. Moment překvapení byl zmařen a vůdkyně smečky se šourala zpět ke svým.

Takové scény jsou poměrně vzácné, účastníci safari častěji vidí idylický obrázek syté lví smečky, která netečně prochází kolem stáda antilop či zeber. Safari je hra s náhodou. Proto jsou auta vybavena vysílačkami a řidiči si dávají zprávy o tom, co je kde zajímavého k vidění.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Hyena – psanec africké savany

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Zebry a pakoně na pastvě

Uprostřed stáda

V rezervaci Tsavo se naše auto ocitlo uprostřed stáda buvolů, čítajícího několik set hlav. Šli klidně, obcházeli stojící mikrobus a nevěnovali mu nejmenší pozornost.

„Zvířata, která žijí ve stádech, se v nich cítí bezpečně a jsou klidná. Člověku v takové situaci zpravidla nic nehrozí. Horší je to s buvolem nebo se slonem samotářem. Jejich chování je nevypočitatelné, mohou zaútočit a je rozhodně nejlepší se jim neplést do cesty,“ vysvětloval nám při jedné ze zastávek řidič a průvodce Newton.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Podobné je to prý s nosorožci nebo hrochy. Špatně vidí, a tak pohyby tvora, kterého neznají, jim mohou být podezřelé, což už může být důvod k útoku. Zvlášť když narazíte na samici s mládětem.

Jedním z důležitých pravidel safari je, že jeho účastníci nesmějí v přírodě opustit vozidlo. Malé mikrobusy jsou už pro většinu obyvatel savany dalším „zvířetem“, které se tam pohybuje, a zvykli si na ně. Člověk by pro ně byl tvorem novým, a zatímco jedni by třeba utekli, druzí by se mohli vydat měřit síly.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Je ještě jeden důvod, aby se člověk ve vysoké trávě moc neproducíroval. Mohl by narazit na hada a někteří z nich jsou opravdu jedovatí.

Tajemný levhart

Na cestách i necestách několika keňskými rezervacemi jsme viděli a měli takřka na dosah ruky všechno, co se vidět dá. Byl to nesestříhaný filmový pás obrázků a zážitků, z nichž jeden byl pozoruhodnější než druhý.

Putování za velkou pětkou však přesto nebylo úplně úspěšné. Tajemného levharta jsme nespatřili. Tím jsme se přidali k naprosté většině těch, jimž se vedlo jako nám. Nebýt toho, že jednou před lety jsem to štěstí měl, možná bych nevěřil, že levhart vůbec existuje.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Rady na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Nejvíce lidí od nás míří na dovolenou do Keni s cestovní kanceláří. Cílovým místem je Mombasa na pobřeží Indického oceánu, kde přistávají charterové lety českých cestovek.

Individuálně lze využít např. služeb společnosti Turkish Airlines, která nabízí výhodné a cenově přijatelné lety z Prahy do Nairobi s přestupem v Istanbulu.

KDY CESTOVAT

V Keni, ležící kousek pod rovníkem, je tropické podnebí a rok se dělí na sezónu sucha a dešťů. Rozdíly v charakteru podnebí jsou mezi hornatým vnitrozemím a pobřežím. Obecně je nejpříznivějším obdobím konec října až počátek března. Zatímco na pobřeží je kolem 30 stupňů, na severu může být v noci i méně než 15 stupňů.

VÍZA, ČAS, PENÍZE

Držitelé pasů ČR potřebují ke vstupu do Keni vízum. Lze ho získat i po příletu na letišti za poplatek, který dosud činil 25 US dolarů. V nejbližší době se má zvednout na dvojnásobek.

Když je u nás poledne, mají v Keni o dvě hodiny více. Keňskou měnou je šilink. Přepočet je asi 4,50 šilinku za 1 Kč.

SAFARI

Safari v jednom nebo ve více národních parcích je možné si koupit jako součást dovolené. Lze to udělat i na místě, ale je důležité zvolit solidní společnost (poradit mohou ve vašem hotelu). Ta nesolidní může být levná, ale její vozidla jsou zpravidla v žalostném technickém stavu, Pokud by došlo k dopravní nehodě (nejsou v Keni neobvyklé), řidič zmizí v buši a vy dělejte, co umíte.

Safari na jeden den je vyhození peněz. Většinu dne strávíte na cestě a v rezervaci uvidíte patrně jen pár gazel. Naprosté minimum je safari s jedním přenocováním v rezervaci.

SLUNÍČKO A KOMÁŘI

Je zcela nezbytné chránit se během pobytu před přímým sluncem ať krémem s vysokým ochranným faktorem, nebo oděvem a pokrývkou hlavy.

Při západu slunce se dají do díla komáři. Mohou přenášet malárii, a tak je důležitý vhodný oděv a repelent.

BATERIE

Není nic horšího, než když se vyskytne scéna jako z biografu a vy máte v kameře nebo foťáku vybité baterie. Nemáte-li rezervní, pamatujte na včasné nabíjení (adaptér do zásuvky se třemi kolíky). Může se stát, že v kempu v rezervaci na noc vypnou proud.

WWW STRÁNKY

www.mzv.cz - české ministerstvo zahraničí

www.magicalkenya.com - keňský úřad pro turistiku

www.kenyaweb.com  - všeobecné informace o zemi

www.travel-marketing.cz - agentura, zastupující keňskou turistiku

www.thy.com - Turkish Airlines 

Reklama

Související témata:

Související články

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám