Hlavní obsah

Rakouský Alpbachtal, nejlepší malé lyžařské středisko Evropy

– Alpbachtal/Rakousko
Právo, Radek Malina

Alpbachtal v rakouském Tyrolsku nepatří k rozlehlým a moderně koncipovaným letoviskům. I s nástupem nových trendů si ale zachoval neopakovatelné kouzlo.

Článek

„Nesnažíme se soupeřit s velkými středisky, jejichž jméno si při vyslovení vybaví takřka každý v Evropě. Tím hlavním je pro nás vytvoření přátelského prostředí pro rodiny, jde nám o vlídný a domácký přístup,“ vysvětluje Leo Meixner z marketingového oddělení společnosti Alpbachtal Seenland Tourismus.

Pro každého něco

Značených stezek pro túry ať už v letním, či zimním období je v Alpbachtalu tolik, že zrak přechází. Pro každého milovníka aktivního odpočinku se najde vhodná trasa, pro sportovně založené i pro ty, jejichž touhou je spíše se kochat jedinečnými scenériemi. „V letních měsících k nám lidé jezdí hlavně kvůli výborným možnostem jízdy na horských kolech a túrám po horách,“ říká Meixner.

Pestrá je i paleta pro zimní nordic walking, pro nějž je v Alpbachtalu 140 kilometrů tras. Další nekonečné stezky jsou pak pro túry na sněžnicích, s nimiž se i krátce po největším sněhovém přívalu dostanete do odlehlých míst, kde se můžete kochat jedinečným výhledem na tyrolské hory a údolí.

„Na sněžnicích bývají nejčastější skupiny šesti až osmi lidí. Velmi žádané jsou zejména večerní túry s pochodněmi. Lidé volí sněžnice spíše jako doplňkový sport na jeden den, když je hezky a jsou v Alpbachtalu na celý týden,“ vypráví průvodkyně Riesa.

Sněžnice zažívají po svém objevení, kdy sloužily hlavně jako „dopravní prostředek“ v zasněžené krajině, nebývalý boom. Tentokrát však jako způsob relaxace a zábavy. Ale nemyslete si, nejde o žádnou selanku, při které byste prochladli. „I tady je na výběr z širokého množství tras. Většina jich je značená. Pokud však chtějí návštěvníci do odlehlejších koutů hor, vždy by měli kvůli vlastní bezpečnosti jít s průvodcem,“ nabádá Riesa.

V zimě má méně práce. „Se skupinami vyrážím do hor jednou či dvakrát v týdnu. Zato v létě se prakticky nezastavím. To je túr po horách i pět v týdnu,“ směje se zkušená horalka.

Významná ocenění

Alpbach byl v roce 2009 vyhlášen nejkrásnější obcí Rakouska, renomovaný lyžařský průvodce ADAC Skiguide ocenil středisko jako nejlepší v kategorii Malý, ale impozantní. Speciální časopis Aka Skidor zase obci přisoudil titul Středisko se šarmem.

Největším vyznamenáním ale bylo udělení titulu Bílého Oscara za nejlepší malé lyžařské středisko Evropy. Jde o důkaz skutečné jedinečnosti obce, která se nachází pouhé čtyři a půl hodiny volné jízdy z Prahy.

Šetření s kartou

Každý z návštěvníků dostane při ubytování kartu Alpbachtal Seenland, která umožňuje cestování zdarma ve skibusech, bezplatný vstup do útulného aquaparku s výhledem na údolí Alpbachtal, kde se zejména děti mohou vydovádět na tobogánu a na dalších atrakcích.

Mezi bonusy patří také pivo nebo nealkoholický nápoj zdarma každý den v dolní stanici lanovky. Karta vám zajistí i výrazné slevy třeba v půjčovnách lyžařských potřeb či ve vybraných restauracích.

Začátečníci i pokročilí

„Máme k dispozici padesát dva kilometrů sjezdovek. Ale nejsme zaměření jen na skupinu skvělých lyžařů nebo začátečníků. Své si zde najde každý,“ vysvětluje Meixner. Nabídka tratí jeho resortu uspokojí především středně pokročilé lyžaře, ale kupříkladu sjezdovka Hornboden–Mittelstation je zařazena do závodů mezinárodní organizace FIS a prověří síly i těch nejlepších.

Na své si přijdou i milovníci lyžování ve volné přírodě. Pod vrcholem Wiedersberger Horn (2128 metrů) jsou široké pláně pro freeride zasypané prašanem, v nichž můžete vykrajovat stopu podle vlastního uvážení, většinou nerušeni méně odvážnými lyžaři. Díky nové vodní nádrži je možno uměle zasněžovat sedmdesát procent tratí.

Foto: Radek Malina, Právo

Na hoře Reitherkogel jsou sjezdové tratě pro noční lyžování dokonale osvětlené.

„Doufám, že brzy k nám bude jezdit mnohem více turistů z Česka. Do Rakouska míří hodně, ale v naší oblasti jsou v pomyslném pořadí, jemuž dominují Angličané, až na devátém či desátém místě,“ říká Meixner.

Sjezdové tratě se rozprostírají ve výšce od 600 do 2000 metrů. A pokud vás omrzí lyžování, můžete vyrazit třeba na některou z devíti sáňkařských drah, přičemž šest kilometrů z celkových 21 je osvětleno.

Výjimečnou atmosféru pak můžete nasávat i při večerním lyžování na hoře Reitherkogel, kde jsou dokonale nasvíceny celkem čtyři kilometry sjezdovek. „Z Alpbachu rodiny neodjíždějí znaveny lyžováním, ale s načerpanou energií a jedinečnými dojmy,“ říká Meixner.

Rady na cestu

Jak se tam dostanete

Trasa Praha–Alpbach je dlouhá 514 kilometrů. Z Prahy vyrazíte směrem na Rozvadov, následně na Řezno (Regensburg), Mnichov a Kufstein. Za Kufsteinem sjedete na Kramsach a pokračujete na Alpbach. Nezapomeňte, že v Rakousku potřebujete dálniční známku.

Pojištění

Před lyžováním mimo sjezdovky pamatujte, že standardní pojištění nezahrnuje výlohy za případný úraz ve volném terénu. Dobře proto uvažte své síly, případně ještě před cestou zvolte správný druh pojištění. To by mělo zahrnovat i odpovědnost za škodu.

 Kde se najíst

Na svazích je mnoho typických restaurací s tyrolskou kuchyní i menších bufetů. Mezi vyhlášené restaurace, kde se dočkáte mimořádných kulinářských zážitků, patří Zirmalm či restaurace v hotelu Zur Post, která pochází z 19. století.

Co nevynechat

Jen pár kroků od spodní stanice lanovky v Inneralpbachu je v nenápadném domě pivovar Sonderabfüllung. Výrobnu pěnivého moku byste snadno přehlédli, protože se jedná o nejmenší pivovar v Rakousku. Rozhodně však stojí za to, zajít si prohlédnout způsob výroby piva či přinejmenším jej ochutnat. 

Určitě vyzkoušejte Prügeltore, což je legendární brandenberské pečivo vyráběné mimo jiné z chlebového těsta a cukru na dřevěném válečku nad otevřeným ohněm. Velmi lahodné a velmi kalorické. 

Internetové stránky

www.alpbachtal.at (i v češtině),

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám